Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”
Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."
Ontwikkelaars mijden Vista
"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."
Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Verificatie van softwaresystemen
Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.
Gerard Holzmann
Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.
Niet alleen de grootte maakt Vista onbetrouwbaar: ook diepgewortelde DRM maakt dat je dit OS beter niet voor serieuze zaken kunt gebruiken. MS heeft allerlei technieken in Vista ingebouwd die kunnen voorkomen dat je bij je bestanden kunt komen, omdat MS ‘denkt’ dat het mogelijk wel eens inbreuk zou kunnen maken op iemands intellectuele eigendom. MS zal maar net voor een deadline besluiten dat de signature jouw belangrijke rapport wel erg lijkt op die van de nieuwste Harry Potter film …
Vista ansich heeft alleen een DRM platform, software die op het systeem draait kan het platform gebruiken om snel en makkelijk licenses e.d. te verifieren. Vista zelf zal dus -nooit- je bestanden blokkeren.
Nee, Vista heeft de mogelijkheden om actief toegang tot bestanden te blokkeren, of bestanden op een lagere kwaliteit te laten zien dan de daadwerkelijke kwaliteit van dat bestand en de technische mogelijkheden van de hardware.
Leesvoer:
http://tinyurl.com/2opwuo
http://tinyurl.com/2mftby
http://tinyurl.com/5eyys7
http://tinyurl.com/yvb8e7
en mocht dat nog niet genoeg zijn, zelfs MS zelf geeft toe dat Vista deze mogelijkheden heeft:
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/01/20/windows-vista-content-protection-twenty-questions-and-answers.aspx
(Alleen volgens MS is dit uiteraard een voordeel: “Windows Vista includes content protection infrastructure specifically designed to help ensure that protected commercial audiovisual content, such as newly released HD-DVD or Blu-Ray discs, can be enjoyed on Windows Vista PCs.”)
En, MS heeft al laten zien niet te beroerd te zijn hun klanten inderdaad te laten stikken in hun DRM:
http://tinyurl.com/6bj2b7
Gerard praat net zoveel onzin als er mensen zijn die na 2 jaar cd2 nog zeiken dat games zulke hoge eisen hebben. Kap met janken en doe niet zo vreselijk schraal en ga met je tijd mee. Geheugen kost geen flikker evenals een c2dtje cheap plankie erbij en je kunt naar hartenlust vista gebruiken wat veel fijner werkt dan xp. Alleen al het search gebeuren is zo’n ontzettende vooruitgang, amen to that. Ook me games draaien niet trager dan op xp en onzin dingen als je kan niks draaien vanwege drm blabla …je kan alles draaien. Je moet alleen wel ff in het begin het waarschuwingen systeem uitflikkeren want dat werkt echt niet en de rechten van de hd weer op eigen naam zetten en dan werkt het gewoon super. En voor de simpel minds die anders denken, kijk maar terug: Iedereen heeft altijd commentaar op een nieuw systeem, xp was bagger en je moet 2000 blijven gebruiken etc etc . Dezelfde dombo’s die dat riepen zijn nu xp aan het verdedigen enz enz. Moraal niks met Vista alleen als ik bill was zou ik het niet in mijn hoofd halen om binnen 3 jaar een nieuw os op de markt te zetten!
RE: Harry Potter
XP was ten tijde van de introductie ook bagger… En 2000 was destijds wel aardig doorontwikkeld (SP2 op dat moment)…
Het zou ze niet misstaan om hun producten wat beter te testen en door te ontwikkelen voordat ze het op de markt brengen…
Er is overigens afgelopen februari nog een nieuw OS uitgekomen: Windows server 2008. Zelf zie ik wel heil in Windows 7, waarbij Microsoft met een schone lei is begonnen.
Vista = dood en je moet wel erg debiel zijn om driehonderd euro’s voor een os te betalen waar geen drivers voor zijn. XP of Linux is the way to go. Mijn twee eurocenten …
Weer eindeloos gezeur over wat het beste OS is. Als je er niet uitkomt koop dan gewoon een Playstation voor spelletjes, een Mac voor je plaatjes, en een dual boot X86 systeem voor de rest lekker dual booten als je wilt. Als pipo de clown een tool uit 1980 wilt loslaten op een OS veel plezier er mee, maar een test uit 1980 loslaten op een nieuwe auto gebouwd in 2008 heeft weinig nut. Als meneer de programmeur een beetje met de tijd was mee gegaan had hij dit ook geweten. Misschien moet hij een keer terug naar school i.p.v. in 1980 blijven leven. En kijk eens naar de foto van die vent, waarschijnlijk sandalen met geitenwollen sokken onder die baard
is dit nieuws?
@Whatelse: wel wat bot geformuleerd maar een waarheid als een koe! Draai zelf al vanaf maart 2007 met Vista; werkt gewoon prima in mijn kantoorautomatiseringsomgeving. Je moet het inzetten waar het vooral voor bedoeld is en er niet dingen mee willen doen die op andere manieren veel beter gaan. Je loopt toch ook niet op je handen door de stad als je gaat shoppen ….?
Echt waar, ik heb dezlefde ervaring. Vista heeft me het afgelopen jaar dagen arbeid gekost door onwilligheid, traagheid e.d. Na het niet meer normaal kunnen opstarten vorige week maar alles opniew geinstalleerd. Had wel via safe upstart bestanden e.d. kunnen redden, maar kon na het installeren van XP (ik heb een Vsita upgrade cs vanaf XP) kon ik mijn voorkeuren e.d. niet meer terughalen. Uit arre moede dan maar weer Vista geinstalleerd om het tijdverlies te beperken. Ondanks de schone install begint ie nu alweer super traag te reageren als ik een handeling doe enzo.
Ik ben een zeer ervaren PC gebruiker en heb een zwaar systeem. Daar ligt het dus niet aan. Kon ik maar terug naar XP (zonder al teveeel tijdverlies) of waren de Adobe programma’s er maar voor Linux. Dan was ik zo weg.
Hoe is het toch mogelijk dat een zo’n groot bedrijf zulke bagger aflevert. En dan is het nog duur ook.