Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”
Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."
Ontwikkelaars mijden Vista
"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."
Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Verificatie van softwaresystemen
Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.
Gerard Holzmann
Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.
voor iedereen die vista ook zo beu is, en voor whatelse (die al jaren niet om zich heen heeft gekeken en dus ook niet heeft opgemerkt dat Linux een behoorlijke ontwikkeling door heeft gemaakt): installeer eens Ubuntu (of een andere distro naar keuze) en zie hoe gemakkelijk het allemaal is, en hoe het allemaal WERKT. geen gezeik met draadloze verbindingen die er om de haverklap mee stoppen, geen “er zijn updates – herstarten – er zijn nog meer updates die niks oplossen – en weer herstarten”, geen bloated overload aan features waar niemand op zit te wachten, iets minder eye candy maar altijd snel en stabiel. En ohja, alle software gratis tot je beschikking!
Ieder zijn voorkeur, maar heb geen oordeel voordat je weet waar je het over hebt.
Ik heb mij kostelijk kunnen amuseren met al deze reacties. Van oogkleppenfiguren tot verdwaalde helpdesk medewerkers. 🙂
Mijn moeder draait Vista op haar laptop. (ik was te lui het eraf te halen) Ze doet alleen email en webbrowsen.
Het is soms wel erg traag. Ze is nieuw met computergebruik en zegt dan.. “Huh? Hij doet niets”
Zelf speel ik graag PC spelletjes, dus blijf ik bij XP.
Geklungel met drivers voor Vista, updates, MS Knowlegdes bases en andere knullig computergehobby heb ik allemaal geen zin in of tijd voor.
Je koopt een frikandel.. je probeert die te eten, maar je stikt er half in. Een week later als je uit het ziekenhuis komt, ga je als eerste terug naar de snackbar om die frikandel op een andere manier te eten. Deze keer stik je er misschien niet in..
Sorry, maar ben een beetje melig geworden van deze posts.