Volgens de algemeen directeur van KPN is de kans klein dat Europese telecomaanbieders gaan fuseren of elkaar overnemen. De bedrijven staan niet met de rug tegen de muur en dus hebben ze geen reden om hun schaal te vergroten.
Ad Scheepbouwer, ceo van telecomreus KPN, verwacht geen consolidaties op de Europese markt van telecomaanbieders. "Consolidatie is op zakelijke, commerciële wijze niet aan de orde zolang operators gedomineerd worden door overheidsparticipaties. Overheden die met pakketten aandelen zitten te schuiven, dat stelt niets voor", vertelt hij aan het Belgische DataNews.
"De vraag is of operators voldoende synergie kunnen creëren om een betere concurrentiepositie uit te bouwen en meer geld te verdienen voor hun aandeelhouders. Waarom is KLM met Air France gefuseerd? Omdat ze onvoldoende schaalgrootte hadden om op lange termijn te overleven. Allebei met de rug tegen de muur is een goede reden om te fuseren", aldus de topman.
‘Iedereen barst van het geld’
Volgens Scheepbouwer staat geen van de huidige telecomaanbieders met de rug tegen de muur. "Bij Belgacom noch bij KPN, France Telecom of Deutsche Telekom is sprake van enig cashflowprobleem. Iedereen barst van het geld. In die positie gaan mensen niet door een hoop perikelen. Ze zitten in een luxepositie en komen dus met een hele waslijst aandraven: ik word de baas, de hoofdzetel moet hier, we ontslaan niemand… In fusies is het geven en nemen."
Een fusie tussen Belgacom en KPN is volgens Scheepbouwer dan ook onzin. "Belgacom hoort volgens mij beter bij France Telecom. Beiden hebben een grote staatsdeelneming en vinden dat ook fijn. Ze hebben veel ambtenaren in dienst en hebben daar geen problemen mee. En het zijn twee Franssprekende bedrijven."
Op zich is het interessant dat Scheepbouwer als enige reden voor fuseren of overnemen het “met de rug tegen de muur staan” aangeeft. Er kunnen ook fusies of overnames zijn met andere redenen. Kennelijk is dat niet meer aan de orde in de telecommarkt.
Scheepbouwer wordt natuurlijk sterk beinvloed door KPN’s en dus zijn eigen voorgeschiedenis. De vroegere fusiegesprekken van KPN met Telefonica werden welbewust gevoerd vanuit de behoefte een ander en financieel sterker bedrijf de teugels in handen te geven en de gesprekken met Belgacom waren een wanhoopsdaad van een inmiddels boekhoudkundig al failliet bedrijf. Na de ingrepen van Scheepbouwer is er van financi?le wanhoop natuurlijk geen sprake meer. Toch mis ik redenen die bv een Ben Verwaaijen wel noemt: het directe contact met de klant lijdt vaak onder schaalgrootte en wereldwijde netwerken opbouwen vergt niet meer de schaalgrootte van weleer. En vooral het laatste is belangrijk: toen KPN nog wereldwijd met ATT/Unisource actief was bestond die noodzaak er nog wel. Nu kom je met en via virtuele operators ook wel aan je schaalgrootte in netwerken. (Oud-KPN mgr/ook bij ATT/Unisource betrokkene strateeg)