Dat resellers kansen in het mkb onbenut laten blijkt uit het nieuwste onderzoek onder 500 mkb’ers, dat in opdracht van KPN is uitgevoerd. KPN polst op deze manier de markt voor security-oplossingen.
De meerderheid van de mkb’ers (65 procent) heeft het idee dat hun ICT goed geregeld is, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van KPN. In werkelijkheid is er nog veel verbetering mogelijk. Zo zijn back-ups vaak niet betrouwbaar genoeg of is bescherming tegen virussen onvoldoende. Hierin liggen kansen voor mkb-resellers.
Volgens onderzoek in opdracht van KPN is het mkb vergeleken met vorig jaar wel frequenter en veiliger back-ups gaan maken. Toch bedraagt de schade voor ondernemers als gevolg van verlies van bedrijfsgegevens in de afgelopen 2 jaar 188 miljoen euro. Dit volgens eigen schatting van de ondernemers.
De meeste ondernemers (65 procent) hebben het gevoel alle ICT-zaken onder controle te hebben. Zo maakt 75 procent dagelijks of wekelijks een back-up. Vorig jaar was dit nog 66 procent. Ook maken meer ondernemers (23 procent) gebruik van een externe server, de veiligste manier om een back-up te maken (in 2007: 10 procent). Maar nog steeds maakt een groot deel gebruik van opslag die gevoelig is voor gevaren als brand, waterschade of een computer-crash. Zo gebruiken de meesten (33 procent) een externe harde schijf, gevolgd door een interne server (32 procent). Ook de cd/dvd (17 procent) en de usb-stick (17 procent) worden nog steeds voor back-up gebruikt.
Internetdreiging
Ruim twee derde van de ondernemingen (78 procent) zegt de bescherming tegen internetdreigingen zoals virussen en spyware goed te hebben geregeld. Toch maakt slechts een krappe meerderheid (55 procent) gebruik van een combinatie van antivirussoftware, firewallsoftware én spywaresoftware. De meesten gebruiken slechts twee van deze drie softwarevarianten.
Wel zorgen, geen daden
Ondernemers die zich niet ‘in control’ voelen over hun ICT-zaken (35 procent), maken zich voornamelijk zorgen over internetdreigingen (26 procent) en over de benodigde tijd en geld voor het aanschaffen en up-to-date houden van apparatuur en software (45 procent). Opvallend is ook dat 34 procent advies inwint bij professionals, terwijl 28 procent bij vrienden, kennissen, klanten en branchegenoten te rade gaat. Mkb’ers geven de hoogste prioriteit aan het automatisch updaten van software, gevolgd door volledig beschermd zijn tegen bedreigingen via het internet. Maar tegelijkertijd geeft bijna de helft (45 procent) aan geen plannen te hebben om hier iets aan te doen.
Verlies bedrijfsgegevens geen zeldzaamheid
Aandacht voor veiligheid is belangrijk. Zo heeft 20 procent van de bedrijven de afgelopen twee jaar te maken gehad met verlies van bedrijfsgegevens (in 2007: 35 procent). Bij 45 procent is dit één keer gebeurd, bij 17 procent twee keer en bij 3 procent drie tot vijf keer. Vergeleken met 2007 is de frequentie iets afgenomen. De meest genoemde oorzaak is net als in 2007 een crash van server of pc (70 procent). Daarna komen menselijke fouten (29 procent), opslagmedia kwijt/ beschadigd (11 procent) en virussen (8 procent). Ook diefstal van hardware, stroomuitval of piekspanningen, brand en waterschade en ongeoorloofd toegang van buiten zijn oorzaken.
Het onderzoek is door De Vos & Jansen uitgevoerd onder circa 500 bedrijven uit het mkb met 0 tot 150 medewerkers. KPN heeft opdracht gegeven voor dit onderzoek om meer inzicht te krijgen in de ICT-behoeften van het mkb.