Google heeft afgelopen week het nieuws gehaald met de lancering van Google Health. Momenteel alleen nog voor inwoners van de Verenigde Staten, maar het komt vast snel voor iedereen beschikbaar. Maar willen we eigenlijk wel iets met deze nieuwste aanwinst van Google?
Wat is Google Health?
Google Health moet de digitale opslag worden voor al je eigen medische gegevens. Het idee is dat je zelf eigenaar wordt van je medische dossier en dus ook zelf kunt bepalen wie je gegevens in mag zien. Op deze manier ben je niet meer afhankelijk van de ziekenhuizen, huisartsen, etc. die allemaal op hun eigen manier om willen gaan met jouw gegevens.
Het idee is tot zover nog helemaal niet zo vreemd en er is echt wel enig voordeel te behalen uit deze opzet. Toch zou ik persoonlijk nog even nadenken voordat ik van deze dienst gebruik ga maken.
Enkele voordelen
Het voordeel van de Health-service van Google is dat je zelf eigenaar bent van je gegevens. Je kunt je eigen dossier inkijken en bijhouden. Medicijnen registreren en natuurlijk een signaal krijgen als je iets in moet nemen. Op deze manier kun je overal ter wereld de goede gegevens inkijken. Erg makkelijk dus als je op vakantie of zakenreis bent en je hebt iets nodig.
Als gebruiker mag ik zelf bepalen wie mijn gegevens in kan zien. Ook erg fijn. Op die manier weet ik altijd wie waar bij mag. Dat is een hele andere situatie dan we momenteel kennen.
Enkele nadelen
Waar voordelen zijn, zijn echter ook nadelen. Het klinkt goed om eigenaar te zijn van je eigen medische dossier. Helaas geeft me dat ook de mogelijkheid om op mijn eigen manier om te gaan met mijn dossier. En niet iedereen is even gestructureerd en verantwoordelijk. Zo kan het dus heel goed voorkomen dat mijn dossier niet volledig bijgewerkt is. Een behandelaar baseert dan een beslissing op verkeerde gegevens.
Daarbij moet ik zelf mijn behandelaar of verzekeraar toegang geven tot mijn gegevens. Doe ik dat niet, of verkeerd dan zou ik daar wel eens schade van kunnen ondervinden. Geef ik derden wel toegang, dan moet ik er ook nog op letten die toegang weer af te sluiten op het moment dat ik klaar ben met ze. Dat kunnen heel veel administratieve handelingen zijn. Die handelingen kunnen heel vervelend zij als ik een keer een spoed opname heb. Of als ik zelf niet in staat ben bij mijn dossier te komen.
Google als intermediair
De voor- en nadelen daargelaten denk ik dat een dergelijk online dossier uiteindelijk toch wel potentie heeft. We willen meer controle over onze eigen gegevens, en het past ook wel bij deze tijd van openheid en transparantie. Alleen vraag ik mij af: 'waarom moet Google dit doen?'.
Google Health is een niet gereguleerde instantie, georganiseerd vanuit een hype bedrijf. Google kent zijn oorsprong in de zoekmachine industrie. Dat hebben ze niet onverdienstelijk gedaan en men meent nu de hele wereld te kunnen organiseren. Waarom moet ik mijn zeer privacygevoelige gegevens onderbrengen bij een bedrijf dat actief is met: zoeken, advertenties, kantoorapplicaties, mobiele telefonie, astronomie en nog veel meer.
We spreken over een organisatie met veel goodwill vanuit het publiek, maar met onduidelijke fundamenten. De privacy policies van Google liggen nog steeds onder vuur en de meeste diensten die ze aanbieden verkeren nog steeds in bèta. Niet het beste uitgangspunt voor een medische database zou ik denken.
Wat dan wel?
Persoonlijk ben ik van mening dat Google een opening heeft gecreerd in een nieuw marktsegment. Ik denk alleen niet dat een partij als Google het aan moet bieden. In Nederland zijn we erg druk met het digitaal patientendossier. Het zou prachtig zijn als dit een opening biedt naar de patient zelf. Een door de overheid gereguleerd orgaan dat centraal de volledige registratie en beveiliging organiseert en controleert, waarbij de gegevens maar een keer worden opgeslagen en niet onduidelijk rond gaan zwerven. Helemaal geweldig is het natuurlijk nog niet, want ook onze overheid neemt onze privacy nog wel eens met een korreltje zout, maar het lijkt me een beter beging dan in handen te vallen van de Amerikanen met hun privacybeleid.