Veel verkopers in de ict- en elektronicabranche passen de regels rondom garantie en conformiteit niet goed toe, aldus de Consumentenautoriteit. De overheid gaat hier harder tegen optreden.
Uit meldingen bij ConsuWijzer – het consumentenloket van de overheid – blijkt dat veel verkopers in de ict- en elektronicabranche de regels over garantie en conformiteit verkeerd toepassen. In het eerste kwartaal 2008 kwamen hierover ruim 800 meldingen binnen. Opvallend vaak ging het over de laptop en defecte onderdelen van computers, aldus de Consumentenautoriteit.
De problemen doen zich vooral voor bij duurdere producten of producten met een langere levensduur, na het verstrijken van de garantieperiode. Verkopers hebben moeite met zaken als: wie is dan verantwoordelijk richting de klant, hoe lang mag je verwachten dat een apparaat bij normaal gebruik meegaat en wie draait op voor de reparatiekosten en onderzoeks- en voorrijkosten. Meestal wordt de consument doorverwezen naar de fabrikant en dat is niet hoe het hoort, aldus de Consumentenautoriteit.
Belangrijke vuistregels voor verkopers zijn dat:
• de klant altijd recht heeft op een goed product, ook zonder garantiebewijs of na afloop van de garantietermijn.
• de verkoper het aanspreekpunt is voor klachten over een bij hem gekocht product.
• klant en verkoper – na de garantieperiode – samen moeten nagaan wat de oorzaak is van een klacht. Werkt het product zoals het zou moeten: ofwel is het product deugdelijk? Heeft de klant het product goed gebruikt? Wat is de gemiddelde levensduur van het product? NB: verkopers kunnen bij de fabrikant of importeur navragen hoe lang een product bij normaal gebruik behoort mee te gaan.
• bij een ondeugdelijk product de klant recht heeft op kosteloos herstel of kostenloze vervanging. (NB: verkopers kunnen vervolgens de kosten proberen te verhalen op de fabrikant.) Kosteloos betekent ook geen onderzoeks- of voorrijkosten voor de klant.
• Bij verkeerd gebruik door de klant of nadat de gemiddelde levensduur van het product is verstreken er geen sprake is van ondeugdelijkheid. De kosten voor eventueel herstel of vervanging zijn dan voor de klant.
• Hoe ouder het product is, des te lastiger het wordt om vast te stellen of het product ondeugdelijk is of niet. Het kan dan redelijk en praktisch zijn een verdeling te maken in de kosten van herstel of vervanging.
De Consumentenautoriteit gaat in 2008 handhavend optreden tegen aanbieders die zich structureel onttrekken aan deze regels (onder andere aan de hand van meldingen bij ConsuWijzer en openbare mededelingen van bedrijven hoe zij omgaan met garantiekwesties).
Meer informatie
In samenwerking met de brancheorganisaties als MKB en VNO-NCW gaat de Consumentenautoriteit bedrijven in de elektronica- en ICT-branche verder voorlichten over de regels voor garantie en conformiteit.
Zie voor meer informatie de ‘special’ over garantie op: www.consumentenautoriteit.nl.
Als dealer weet je nu soms al niet wat je rechten of plichten zijn. Ondersteuning vanuit de Distributeur of Productent is er ook niet altijd. Zo kennen ze bij Toshiba geen DOA regeling. Als er dan in de gesloten doos en defect/kapot product zit, kun je deze niet onder een DOA regeleing terug laten sturen. Met alle gevolgen van dien. De dealer blijft met een kapot product zitten, of krijgt deze maanden later gerepareerd terug (als ze dit al willen doen). Laten ze eerst een zorgen dat de producent en distributeur de garantie regelingen goed voor elkaar hebben alvorens de dealer alle zorgen krijgt.
Ik denk dat consumentenwijzer eerst eens met fabriekanten moeten praten omdat de meeste fabriekanten
maar een jaar garantie geven onder andere HP en kom niet een dag later want je krijgt geen enkel garantie
meer maar er wordt wel verwacht dat de verkoper die geeft.
Ik denk dat daar door de organisatie en overheid nog eens goed naar gekeken moet worden de detail handel draait altijd al voor allerlei kosten op om garantie te geven.
De fabriekanten en distribiteurs lachen zich rot.want consumenten wijzer geeft aan dat er zelfs garantie
gegeven dient worden al is er geen garantie bewijs of zelfs na de garantie.
Maar de detail handel krijgt helemaal niks vergoed als niet de juiste bonnen of garantie bewijzen aanwezig zijn.
Daarbij komt dat als een onderdeel vervangen moet worden in een pc en wij dat zelf moeten doen die kosten altijd al voor ons zijn.