Ontwikkelaars weten weinig van de wensen van de gebruikers. Zij zouden daarom aan de slag moeten bij een helpdesk. Dat zou helpen om hun applicaties gebruikersvriendelijker te maken.
Ontwikkelaars zouden eigenlijk een tijd werkzaam moeten zijn op een gebruikershelpdesk. Zo krijgen ze een goed beeld van wat de gebruiker nodig heeft. Dat zegt David Platt, .Net-professor en schrijver van het boek ‘Why software sucks'. Hij sprak tijdens de DevDays 2008, de gebruikersdagen voor Microsoft-ontwikkelaars.
Volgens Platt zijn er nu heel andere computergebruikers dan begin jaren negentig. Dat komt onder andere doordat er veel meer gebruikers zijn. "En daarom zijn het niet meer de mensen waar een ontwikkelaar mee spreekt", zegt Platt. In de jaren negentig waren computergebruikers en ontwikkelaars gelijk. Een gebruiker moest namelijk een bovengemiddelde kennis van computers hebben om de computer te kunnen gebruiken. Nu gebruikt iedereen een computer.
Ontwikkelaars denken vaak net zoals een computer. Platt: "En daar zijn ze trots op." Ze zouden zich volgens Platt meer moeten realiseren dat er een enorm verschil is tussen hoe een ontwikkelaar de computer gebruikt en hoe een gemiddelde computergebruiker dat doet. "Er zit een enorme kloof tussen. En die wordt alsmaar groter en groter", zegt Platt.
‘Wilt u het bestand opslaan?’
Een voorbeeld van denkfout die door ontwikkelaars gemaakt is, is de vraag of je documenten wilt opslaan als je een programma afsluit. "Je hebt net een uur aan een document gewerkt. Natuurlijk wil je het opslaan. Er is maar een heel klein deel dat nee antwoord op deze vraag", zegt Platt. Hij vindt daarom dat alle documenten automatisch zouden moeten worden opgeslagen. Nu denken gebruikers door deze functionaliteit als een computer. "Ze sluiten af en gaan uit van de vraag of je het wilt opslaan. Dat komt omdat ze het zo gewend zijn. Dat zou niet zo moeten zijn", zegt Platt.
Ontwikkelaars die hun software willen verbeteren, moeten eerst erkennen dat hun software niet gebruiksvriendelijk is. Platt vergelijkt dat met een afkickende alcoholist. Een andere goede manier om software te testen is om iemand die niets weet van het ontwerp van de software in het ontwikkelteam te zetten. Gebruikerstesten achteraf vindt Platt geen goed idee. "De mensen die zich hiervoor aanmelden hebben vaak een meer dan gemiddelde interesse in computers. Bovendien gebeurt dat vaak zo laat dat veel gebruikerswensen niet eens worden doorgevoerd."
In het hemd gezet
Hij merkt dat ontwikkelaars heel verschillend reageren op zijn boek ‘Why software sucks'. Uit de reacties bij Amazon blijkt dat ongeveer driekwart het een geweldig boek vindt en een kwart van de lezers vindt het niets. "Zij vinden dat je domme gebruikers niet zoveel macht moet geven of voelen zich in hun hemd gezet", zegt Platt. Maar het feit dat zijn boek op de DevDays al bijna is uitverkocht vind hij een goede ontwikkeling. "Het laat zien dat ze er wel mee bezig zijn."
Vijf tips voor het maken van gebruiksvriendelijke software
- Zet een gebruiker in het ontwerpteam
- Als nodig doe niet het normale
- Ga uit van het gemiddelde. Laat de minderheid niet de software bepalen
- Onderzoek regelmatig welke functionaliteiten van je applicatie gebruikt worden
- Stel regelmatig de vraag: zorgt dit individuele aspect ervoor dat we dichter bij het doel komen of brengt het ons nog verder weg?
Drie tips om je baas van de noodzaak van gebruiksvriendelijke software te overtuigen:
- Bereken hoe duur het is om één extra klik per gebruiker nodig te hebben
- Geef voorbeelden van wanneer het mis ging toen een gebruiker software verkeerd gebruikte
- Publieke vernedering: David Platt zet graag namen en voorbeelden van niet-gebruiksvriendelijke software op zijn site.
Er is helemaal niets uiteraard aan het automatisch opslaan bij het afsluiten van een bestand.
Het overgrote merendeel van de bestanden wordt alleen geopend ter referentie.
Bij het highlighten (voor bijvoorbeeld het knippen en plakken) per ongeluk iets verwijderen is dan snel gebeurt.
Ik heb de stelling:
“Zij zouden daarom aan de slag moeten bij een helpdesk.”
al vaker dan eens, in de praktijk zien ontbloemen in iets heel moois.
Deze stelling is in mijn ogen daarom pertinent waar, bij mijn huidige werkgever doen ze dat ook bij Consultants, die moeten – voordat ze naar de klant gaan – om uit-te-rollen, eerst eens 2 weken geheel zelfstandig de problematieken oplossen bij de Global-Supportdesk waar alle ‘gebruikers klachten’ binnenkomen.
Het geeft ze daarom visie en voorsprong! Een absolute must!