Stemmen gebeurt anno 2008 weer hetzelfde als jaren geleden; met rood potlood en papier. De Nederlandse overheid heeft stemcomputers afgekeurd, vanwege de onveiligheid ervan. Actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet.nl is opgetogen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft afgelopen vrijdag het definitieve oordeel uitgesproken over stemcomputers: die zijn niet veilig. Niet veilig genoeg voor verkiezingen. En dus vertrouwt de overheid weer op het aloude rode potlood en papier om Nederlanders hun stem te laten uitbrengen.
Uitzondering zijn de aankomende verkiezingen voor de waterschappen; daarbij kunnen mensen stemmen per post of per internet. De eerstkomende verkiezingen met potlood zijn komend jaar, voor het Europees Parlement. Hiermee zijn de stemmachines van het marktdominante Nedapp en van tweede speler SDU dus afgeschreven. De actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, die eerder al de stemcomputers van beide leveranciers wist te kraken, is tevreden over deze uitslag.
‘Pas als het veilig kan’
De overheid verklaart dat het rode potlood voorlopig wel in gebruik blijft. "Zolang er geen goed alternatief is, stemt Nederland met pen en papier", aldus de ministerraad. Die heeft dit besluit genomen, naar aanleiding van het voorstel hiertoe van staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK.
Dit geldt overigens niet alleen voor de stemcomputers die tot op heden zijn ingezet en die de afgelopen paar jaar herhaaldelijk waren gekraakt. BZK meldt dat ook de veiligheid van een geheel nieuw te ontwikkelen apparaat niet afdoende is. Uit onderzoek blijkt dat er geen garantie is dat de keuze van de kiezer niet valt 'af te luisteren'. Een nieuw type stemcomputer waarvoor wel – voldoende – garantie valt te geven, zou te duur zijn om te ontwikkelen. "Het kabinet oordeelt dat dit te weinig meerwaarde heeft ten opzichte van stemmen met potlood en stembiljet", aldus BZK.
Naar aanleiding rond het recente besluit van de Nederlandse overheid de stemmachines voorlopig af te schaffen is het wellicht informatief te weten dat we een Informatie uitwisselings systeem operationeel hebben met bewijsbare veiligheid dat als geschikte proof-of-concept voor de volgende generatie electronische stemsystemen zou kunnen dienen. In onze overtuiging zal naast de beveiliging van de stemmachines, de controleerbaarheid, snelheid en het gemak van communicatie van de stemresultaten een belangijke factor worden in de toekomst (zie
bijvoorbeeld het persbericht http://www.idquantique.com/news/files/com_swissquantum_ang.pdf op de site van het bedrijf IdQuantique waarmee we samenwerken en waarvan we
de Quantis Random Generatoren van gebruiken voor het geschetste operationele Proof-of-Concept Systeem). Een (summiere) beschrijving van het operationele research
proof-of-concept systeem (wat we op dit moment gebruiken voor de communicatie van (vertrouwelijke) research informatie) is te vinden op http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_0drrp6t
Goh, hebben onze ambtenaren niets meer te doen en moeten ze maar stemmen gaan tellen? Geld verspilling. Eerst dure stemcomputers kopen en dan (omdat iemand kan ‘afluisteren’ dat ik op partij xyz stem) de zooi afschaffen en duizenden ambtenaren lekker laten tellen. Dat moet natuurlijk ’s avonds, dus zijn het ook nog overuren en dubbel betaald. Trouwens is het zo geheimzinnig wat er met zo’n stemcomputer gebeurt, stemmen op partij xyz, dat mag mijn buurvrouw echt wel weten, sterker nog, ik vertel het haar zelf wel. Wat een onzin stemcomputers afluisteren, welke dwaas lijkt dat leuk?
Beste ik,
als stemmen niet meer geheim is, bestaat de mogelijkheid dat er mensen buiten het stembureau jou vertellen dat je op partij A dient te stemmen en als je dat niet doet, dan zwaait er wat. Mogelijk wordt er nog suggestief met een pistool gezwaaid. Als je weet dat deze lui je stem kunnen afluisteren, denk jij dan dat jij op dat moment nog onbezorgd je stem op partij B uitbrengt?
DAAROM moet stemmen geheim en anoniem zijn.
Ik houd zijn stem niet geheim, anderen willen dat mogelijk wel en dan moet dat kunnen. Overigens ging het niet alleen om het mogelijk afvangen van signalen, ook om de mogelijke onbetrouwbaarheid van de apparatuur em software(onder meer tijdens opslag).
Mogelijk ter geruststelling: Als stageair heb ik eens meegeteld en dat ging tijdens normale kantoortijden.
En ik, helaas zijn er nogal wat dwazen op deze wereld.