Door de ict-infrastructuur op een service-georiënteerde manier in te richten kan de levenduur van legacysystemen verlengd worden. Zo kan nog steeds van de robuuste applicatiefunctionaliteit van een soa gebruik worden gemaakt. Het hoeft niet goedkoper te zijn om een soa te gebruiken bij mainframesystemen.
Een service oriented architecture (soa) is een goede manier om de levenduur van lecacysystemen te verlengen. Dat bleek tijdens het Computable Webseminar over soa. Theo Stolker, solution architect bij HP Software Professional Services: "Een vaak voorkomende situatie: mensen hebben de mainframesystemen staan en zien wel nieuwe mogelijkheden waarin die mainframesystemen of legacysystemen een belangrijke rol kunnen vervullen. De daar geboden applicatiefunctionaliteit is vaak heel robuust en door soa kun je dat nu hergebruiken in de nieuwe businessprocessen in de nieuwe front-end applicaties."
Toch is het volgens Stolker maar de vraag of het ook goedkoper is om soa op die manier in te zetten. "Je zult een stuk technologie moeten kopen om die legacy te ontsluiten. Hoewel er ook wel sprake van is dat de leveranciers van mainframes componenten daarvoor aanbieden."
Veel wetgeving
Lokale overheden lopen voorop bij het gebruik van soa. "Gemeenten hebben te maken met wetgeving op dit vlak. Van het kabinet moeten gemeenten veel diensten aanbieden aan burgers", zegt Edwin van den Thillart, business unit manager bij IT Solution Partners. Ook Michael Widjaja, partner en senior executive bij Accenture, merkt dat vooral bij grote bedrijven en lokale overheden soa populair is. "Daar zitten verschillende systemen in het landschap en die willen ze met elkaar orkestreren." Maar eigenlijk vindt hij service oriented architecture voor iedereen interessant.
Er zijn twee redenen waarom bedrijven voor een soa kiezen. Vanuit het bedrijf is dit vaak probleemgedreven, vanuit de ict is vaak het technisch gedreven. "Vaak wil men vaak snellere time-to-market hebben of flexibiliteit in de businessprocessen. Maar je ziet vanuit de it-kant dat ervoor wordt gekozen vanwege kostenreductie of standaardisering van je systemen en interfaces."
Computable webseminar
Tijdens het webseminar legde Computable uit hoe een service oriented architecture (soa) de goedkope oplossing is voor dure problemen. Er werd ingegaan op wat een soa precies is en hoe deze waarde voor de organisatie kan hebben. De experts wezen op de problemen waar organisaties mee kampen, gaven redenen voor het implementeren van een soa en legden uit hoe een soa de problemen uiteindelijk oplost. Het webseminar is nog steeds te bekijken.
Een beetje flauwekul artikel, dat doet voorkomen alsof legacy een synoniem is voor mainframe. U blad slaat, zoals zo vaak in deze materie, de plank weer eens finaal mis en laat zich leiden door figuren (HP) die belang hebben bij een bepaalde hype.
Gerard,
Bedankt voor je reactie. In de paneldiscussie heb ik met name de mainframe kant belicht. Daar heeft HP overigens geen enkel belang bij, maar ik reageerde vanuit mijn eerdere rol bij een leverancier van legacy en mainframe adapters. Uiteraard kunnen we ook praten over niet-mainframe legacy, en dan is het nog steeds zo dat je als je deze weet te ontsluiten de levensduur van de applicatie zou kunnen verlengen.
Heb je moeite met dat statement?
Groet,
Theo
Theo,
Ik onderschrijf het statement dat SOA de levensduur van legacy verlengt, het was alleen wat chiquer geweest als je het daarbij over b.v. HP legacy had gehad en niet over een platform “waar HP geen belang” bij heeft…
Groetjes, Gerard