Het nijpend tekort aan goede SAP-experts heeft detacheerder Foxmar ertoe gebracht te stunten met salarissen. Elke nieuwe medewerker gaat netto twee keer zo veel verdienen als bij zijn vorige werkgever.
SAP-specialisten die bij ict-bedrijf Foxmar aan de slag gaan, kunnen rekenen op een permanente verdubbeling van hun nettosalaris. Volgens de detacheerder is dit een realistische oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. "Wie hard werkt, moet er ook naar verdienen", legt resourcemanager Fred Hooijman uit.
Volgens Hooijman is meer dan drie kwart van alle SAP-consultants toe aan een nieuwe uitdaging. De meesten willen een eigen bedrijf beginnen. Zijn bedrijf biedt, zoals andere detacheringsbureaus, een combinatie van de zekerheid van een vast dienstverband en de zelfstandigheid die velen ambiëren. "Daar past een treffende aanpak en beloningstructuur bij", aldus de resourcemanager. Hij vertelt dat het vaak voorkomt dat ‘een groot gedeelte van de persoonlijke omzet van de consultant naar de detacheerder gaat.' Door deze scheefgroei zouden specialisten niet krijgen wat ze verdienen.
Schaarste
Hooijman becijfert dat er in Nederland behoefte is aan meer dan de tienduizend SAP-consultants die nu werkzaam zijn in de markt. Als gevolg van deze schaarste signaleert hij een stijging van het aantal vakantiedagen, meer mogelijkheden om thuis te werken en andere randvoorwaarden. De nettosalarisverdubbeling bij zijn bedrijf gebeurt volgens Hooijman zonder dat de tarieven voor de opdrachtgever worden verhoogd.
Momenteel zijn er 110 mensen gedetacheerd door Foxmar. Met de actie hoopt het bedrijf nog eens 140 consultants er bij te krijgen.
@ Piet:
Ja hoor,
Welkom bij GPR
@BC-er. Outsourcen leidt alleen tot kennisverlies? Dat is wel heel kort door de bocht. Het grote probleem bij bedrijven is dat ze niet kunnen (of willen) specificeren zoals het moet voordat je werk naar een outsource-partner stuurt. Dus alles SMART gedefinieerd. Dat heeft met onvolwassenheid van een organisatie te maken. Niet met kennisverlies. Op het moment dat een bedrijf onvoldoende specificeert en een outsource-partner zoekt zelf zijn benodigde informatie, is het dan vreemd dat een outsource-partner meer weet van een systeem dan het bedrijf zelf? Lijkt mij niet. Dat kennisverlies heb je dus als bedrijf prima zelf in de hand.
Financieren lijkt me niet zo’n groot probleem. De tarieven voor SAP consultants zijn sky high. Ik zit meer in de MS
Michel
Praktijk voorbeeld: net nog een project gedaan bij een bedrijf wat besluit van ASP te wisselen, klant wist niets meer van de interfaces tussen div. SAP systemen omdat eigen technisch personeel overgenomen was bij initieele outsourcing en daar inmiddels was verdwenen.
Ik wil niet Flamen, maar dit is de praktijk hoe SMART je dingen ook defineerd.
Juist als de kennis weg is kan je geen goede definitie van je wensen aan je ASP door geven.
Thuiswerk tot 350 euro per dag! Helaas verder niets. Geen pensioen, ouderschapsverlof, opzegtermijnen of andere lastige dingen.
Werk al 10 jaar als gecertificeerd SAP BC-er bij Nederlandse multinationals en overheid en ondersteun het verhaal van BC-er hierboven.
Er zijn al weer bedrijven die denken aan insourcing
( alles in de IT verloopt immers via periodieke hypes ).
@Michel Kraaij, hoeveel outsourcing projecten heb jij al gedaan ? Je klinkt namelijk wat theoretisch. Kennisverlies is wel degelijk een factor. Dacht jij dat iemand blijft zitten nadat zijn kennis op papier is gezet en outgesourced naar India ?
Ik heb outsourcing meegemaakt bij verschillende grote bedrijven en overal is het hetzelfde : extreem slechte kwaliteit zowel in beheer als in programmatuur. Outsourcing strategien en methodes zijn van 0 waarde als het contract is getekent, want je bent volledig aan de Indiers overgeleverd.
@Michel Kraaij; Aanvulling op reeds gepost commentaar, juist outsourcing vraagt een zeer goed en scherp georganiseerde omgeving zodat je met regie en in abstracte termen toch complexe projecten kunt draaien.
Een externe partij, ook al wordt deze vertegenwoordigd door mensen met goede kennis kan niet de complexiteit voorspellen die het resultaat is van vele jaren gebrek aan structuur.
Daarnaast geld ook gewoon dat een bedrijf maar een bedrijf is en slechts tot op zekere hoogte invloed kan uitoefenen op het niveau van de mensen die voor dat bedrijf werken.
Iedere afwijking die de bovenstaande beweringen aangaat is in mijn ervaring slechts een commerciele belofte.
(we kunnnen alles in een keer structureren, en ook ‘wij, bedrijf X, garandeert het hoogste niveau kennis/projecten e.d.)
Neemt niet weg dat die bedrijven wel meer, beter geschoolde en gemotiveerdere mensen kunnen herbergen door flexibiliteit, betere arbeidsvoorwaarden, meer specialisatie, schaalgrootte e.d.
Inderdaad, als er interesse is vanuit de markt, waarom heb ik nog geen aanbieding gehad om om te scholen tot SAP consultant. Ben nu namelijk ook al business consultant en supportmedewerker voor een wat kleinere software pakket aanbieder.
Wie biedt mij de bijscholing en de bijbehorende baan met stevig salaris?
@ Walter
‘Wie biedt mij de bijscholing en de bijbehorende baan met stevig salaris?’
Als je passief bent gebeurt er niks. ‘Wie biedt mij aan…’
Tsss, beetje jammer hoor.
Dubbel netto salaris is geen dubbele waarde van je arbeidsvoorwaardenpakket.
De betere bedrijven hoeven niet te stunten met cowboy-acties, maar leveren een omgeving waar een (SAP) consultant zich kan scholen, ontwikkelen (vakinhoud en social skills), ervaring op kan doen op uitdagende projecten, daarnaast een bijdrage kan leveren aan zijn werkgever en een goed salaris kan verdienen.
Iedereen weet toch hoe het met het gros van de Klondike gold diggers afgelopen is… 😉