De Kempel in Helmond is een van de weinige hogescholen in Nederland met één studierichting, die van leraar basisonderwijs. De Kempel telt zo'n 900 studenten en 65 personeelsleden, en is de afgelopen jaren meer dan eens geprezen voor het lesprogramma, de docenten én de voorzieningen. Zo werd de hogeschool sinds 1995 acht keer uitgeroepen tot beste lerarenopleiding van Nederland. Dat schept verplichtingen, ook voor de ICT-afdeling, die zorg draagt voor het netwerk en verschillende applicaties, en voor tal van audiovisuele voorzieningen. Toen De Kempel in 2006 een nieuw gebouw in gebruik nam, lag het voor de hand om te starten met draadloze technologie.
"Het draadloze netwerk was onderdeel van een grotere aanbesteding waarbij we een volledig nieuw data- en spraaknetwerk op basis van IP wilden laten bouwen", zegt Jan-Willem Akkermans, systeembeheerder bij De Kempel. "Doel van het draadloze netwerk was vooral het verhogen van het gebruiksgemak voor studenten en docenten. Daarbij ging het niet alleen om laptops van studenten en medewerkers, maar ook om de pda's van leidinggevenden en het aansturen van audiovisuele middelen, zoals een groot projectiescherm in de aula. Daarnaast wilden we een aantal draadloze IP-telefoons in gebruik nemen voor een kleine groep ambulante medewerkers."
Specialist
De Kempel selecteerde na de aanbesteding het Venlose automatiseringsbedrijf Insign.it als hoofdaannemer voor de aanleg van het nieuwe netwerk. Insign.it schakelde vervolgens voor het draadloze netwerk het gespecialiseerde bedrijf Wentzo Wireless in Putten in. Dat was mede ingegeven door de eis van De Kempel dat een ervaren partij met kennis van zaken op het gebied van draadloze technologie de installatie van dit onderdeel op zich zou nemen. Akkermans: "Draadloze technologie is nog relatief nieuw en niet elk bedrijf kan er zomaar mee aan de slag. Wij wilden geen proeftuin worden en hebben daarom aangegeven dat voor dit onderdeel de nodige expertise ingeschakeld moest worden."
Keus voor Colubris
Wentzo ontwierp een draadloos netwerk met 28 access points en een controller van Colubris Networks, omdat de producten van deze leverancier het beste aansloten bij de eisen van Hogeschool De Kempel. "Wij wilden een draadloos netwerk dat goed te beveiligen is, maar dat ook eenvoudige toegang biedt voor studenten en medewerkers", zegt Bart van Turnhout van de IT-afdeling van De Kempel. "Daarnaast was een goede monitoring belangrijk en moest het draadloze netwerk virtuele LAN's kunnen ondersteunen met het oog op de inzet van IP-telefonie binnen de hogeschool."
Beveiligingsysteem
Toen het draadloze netwerk onmiddellijk na installatie niet de gewenste prestaties leverde, trokken Akkermans en Van Turnhout meteen aan de bel. Akkermans: "Colubris en Wentzo hebben er vervolgens alles aan gedaan om de oorzaak te vinden. Die bleek te liggen in het eveneens nieuw aangelegde bewegingsdetectiesysteem voor inbraakbeveiliging. De sensors van dit systeem bleken ook gebruik te maken van de 2,4 GHz-frequentie, wat de prestaties van de access points negatief beïnvloedde. Toen dit was vastgesteld, konden Colubris en Wentzo het probleem snel oplossen en sindsdien werkt het netwerk probleemloos. We zijn erg tevreden over de stabiliteit. We hebben weliswaar een onderhoudscontract afgesloten, maar tot nu toe is het niet nodig geweest om de hulp van Wentzo of Colubris in te roepen. Een van de in het oog springende voordelen is de mogelijkheid om elk access point te voorzien van een tweede antenne. Zo kun je de bandbreedte in een bepaald gebied verbeteren als dat nodig is."
Praktisch gebruik
Het netwerk wordt nu gebruikt voor spraak- en datacommunicatie van studenten en medewerkers. Zo kunnen studenten zich met een laptop van de opleiding of met een eigen laptop aanmelden op het draadloze netwerk en vervolgens toegang krijgen tot het internet en de elektronische leeromgeving van De Kempel. Medewerkers krijgen via het netwerk toegang tot het bedrijfsnetwerk. Een groep leidinggevenden die gebruikmaakt van pda's, kan met behulp van het draadloze LAN de pda synchroniseren. De Kempel heeft verder acht Hitachi Voice-over WiFi-telefoons in gebruik voor medewerkers zonder vaste werkplek. Verder zet De Kempel het draadloze netwerk in voor het bedienen van enkele audiovisuele hulpmiddelen, waaronder grote projectieschermen in de collegezaal en in de aula. De beveiliging van het draadloze netwerk gebeurt met behulp van een RADIUS-server.
Goed beheer
De IT-afdeling heeft een drukke tijd achter de rug met de nieuwbouw en de aanleg van een compleet nieuwe infrastructuur. "Daarom leggen we voorlopig het accent op het goed beheren van de nieuwe omgeving", zegt Akkermans. "Dat is bij het Colubris-netwerk geen enkele probleem. Het werkt feilloos en we hebben er nu geen omkijken naar."
Update van bovenstaand artikel:
De draadloze telefonie via Wifi werkt nog steeds niet naar behoren. De kwaliteit is nog niet van gewenst niveau, men is nog druk doende te achterhalen waaraan dit ligt.
Draadloos bellen via een WiFi netwerk is ook verschrikkelijk moeilijk goed werkend te krijgen. Naar mijn weten is fabrikant Alcatel-Lucent de enige die dit goed heeft begrepen, dat heeft wellicht te maken met de telecom achtergrond van Alcatel.
Even een korte reactie op de feedback van de heer Mulder eerder deze week. Ik kan u garanderen dat de integratie van spraak over een Wireless LAN reeds bij veel bedrijven naar volledige tevredenheid is gerealiseerd.
Trapeze Networks heeft als vooraanstaand leverancier van Wireless oplossingen ruime ervaring en reeds een groot aantal omgevingen die deze oplossingen gebruiken. Dit overigens onafhankelijk van de gekozen telefonie omgeving.
Met hulp van de WLAN-specialisten van Wentzo Wireless is er een Spectralink Voice over WLAN-oplossing geconfigureerd die nu al bijna een jaar vlekkeloos werkt. Het is inderdaad zo dat Voice over WLAN niet eenvoudig te implementeren is, maar de huidige oplossing werkt naar volle tevredenheid van de klant, Hogeschool de Kempel.