Voor ict'ers is het verleidelijk om in deze krappe arbeidsmarkt van baan te wisselen. Maar veel wisselen is niet slim. Veel verschillende korte projecten staat niet goed op je cv.
Ict'ers die waardevol willen blijven voor de markt moeten niet te vaak wisselen van baan. "Veel switchen is niet goed voor de marktwaarde. Als je elk half jaar of jaar wisselt kun je nergens goed je tanden in zetten. Een goed project duurt gemiddeld langer dan een half jaar", zegt Marinka de Groot, manager van Michael Page IT. Ook een rondje op internet laat zien dat jobhoppende ict'ers niet geliefd zijn. Axioma ICT schrijft op de website: "We zoeken ook geen jobhoppers of ict'ers die hele dagen op de automatische piloot willen werken." Ook IT Staffing is niet blij met jobhoppers. "Mensen die als niet stabiel te boek staan bieden wij niet aan bij een klant", zegt Wessel van Alphen, directeur van IT Staffing.
Voor ict'ers is het verleidelijk om in deze krappe markt veel van baan te wisselen, maar het slim om op een andere manier snel veel ervaring op te doen. "Ict'ers met ervaring zijn veel gevraagd", aldus De Groot. Zij raadt werknemers daarom aan om te kiezen voor een freelancebestaan of aan het werk te gaan bij een detacheerder. "Als freelancer heb je veel te zeggen over je opdrachten. En als je bij een detacheerder aan het werk gaat krijg je vaak veel opleidingen", zegt ze.
Geen jobhoppers
Uit onderzoek van de University of British Columbia bleek ook al dat werknemers die vaak van baan zijn gewisseld uiteindelijk minder verdienen dan personeel dat langer op dezelfde werkplek blijft. In twaalf jaar zou het verschil ongeveer elf procent zijn. Ict'ers zijn vaak geen jobhoppers. Uit onderzoek van Ernst & Young vorig jaar bleek dat slechts een klein deel van de ict'ers het afgelopen jaar gewisseld was van baan.
Vaak is hoppen de enige manier om je salaris op peil te houden en of te verbeteren, omdat er geen CAO is.
En het erg moeilijk is afspraken te maken, om dat vaak de schalen te kort zijn t.o.v de markt waarde , je zit te snel aan het einde
Wat een onzin verhaal, switchen is de enige manier om salarisverhoging te krijgen, niet dat ik switch om geld maar deze mevrouw van Michael Page praat onzin.
Ik heb de laatste twee jaar nogal wat nieuwe IT krachten mogen aannemen en het is weliswaar niet het eerste waar je naar kijkt, maar een engineer die elk jaar een andere werkgever heeft is niet de engineer waar je als bedrijf in wilt investeren.
Daarnaast is het ook wel zo dat niet elk bedrijf je de groeikansen biedt die bij je ambitieniveau horen dus zo nu en dan eens om je heen kijken kan geen kwaad. Maar te vaak zal zeker niet positief werken.
Jobhoppen – uitsluitend om mezelf te verbeteren, dat is niet uitsluitend financieel. Na twee keer jobhoppen in 10 jaar heb ik nu aanmerkelijk meer loon, een leukere baan en woon vlakbij mijn werk. Combinatie van factoren dus.
Jobhoppen is de enige manier om je salaris marktconform te houden, maar vooral de enige manier om je te blijven ontwikkelen. Werkgevers binnen de IT moeten geen krokodillentranen huilen om loyaliteit en ‘stabiliteit’ van werknemers, de werkgevers laten als eerste hun ware aard zien als het ook maar een beetje slechter gaat in de markt (ontslaggolven, salarissen bevriezen, geen trainingen). De wereld verandert (snel), maar werkgevers willen alleen de lusten en niet de lasten.
Wat een flauwekul. Ik heb genoeg kortlopende projecten gedaan en steeds naar volle tevredenheid van de klant afgerond. Mijn ervaring juist is dat door mismanagement, faillisementen, outsourcingsplannen en overnames je vaak wordt gedwongen om ergens anders te gaan kijken. Dat kan en mag je niet worden aangerekend.
Heb regelmatig te maken gehad met de recruitment organisaties zoals Michael Page en ISense Staffing. De mening van die mensen aldaar zegt me sowieso niet zoveel. Beetje wereldvreemde firma’s.
Ligt eraan wat je jobhoppen noemt. 40 jaar bij dezelfde werkgever is echt niet meer van deze tijd. Een aantal jaren bij dezelfde werkgever, en dan overstappen als de groeimogelijkheden zijn uitgeput, daar is niets mis mee. Het wordt pas jobhoppen als je zo ongeveer ieder jaar ergens anders werkt, en dat kan een onstabiele indruk wekken.
Laten we wel wezen dat dit de schuld is van de vele W&S bureaus die als haaien iedereen bellen die ze maar kunnnen vinden. Deze mensen (ICT’ers) beseffen dat ze ergens meer kunnen verdienen aangezien bijna elke ICT’er minimaal 1 keer per maand wordt gecontacteerd door een wellustige haai. Dus het niet de schuld van de ict’ers maar de korte termijn denkende W&S bureaus. Het is triest maar zij zijn de laatsten die moeten “huilen” om eigen stuk gemaakte ruiten.