Cisco wil samen met kenniscentrum ECABO ict-beroepsopleidingen beter laten aansluiten op het bedrijfsleven. De organisaties gaan zich gezamenlijk inzetten voor meer praktijkgericht onderwijs en onderzoeken of leerlingen met een afgeronde ict-opleiding vrijstelling kunnen krijgen bij certificeringcursussen.
Hardware-leverancier Cisco en ECABO, het kenniscentrum voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, gaan samenwerken. Het doel van die samenwerking is om ict-opleidingen beter te laten aansluiten op de behoefte van het bedrijfsleven. De organisaties willen in kaart brengen aan welke functies een tekort is en bij welke beroepsopleidingen overschotten ontstaan. Ook wordt er gekeken of opleidingen aansluiten bij de praktijk en er wordt uitgestippeld of er overlap is tussen de beroepsopleidingen en Cisco-certificeringen. Er wordt onderzocht of leerlingen vrijstelling kunnen krijgen als stof die bij de opleiding aan bod is geweest, overeenkomt met een certificeringcursus.
ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ict- en veiligheidsberoepen. De organisatie zet zich in voor praktijkgericht onderwijs en moet zorgen voor een goede verbinding tussen opleidingen en het bedrijfsleven. De organisatie regelt de examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleidingen.
Arie van Duijn, Networking Academy Area Manager van Cisco Nederland: "We willen met de overeenkomst de kwaliteit en de kwantiteit van ict-personeel in Nederland vergroten. Enerzijds door bedrijven meer te betrekken bij de opleidingen zodat deze beter worden afgestemd op het bedrijfsleven. Anderzijds door meer erkenning te genereren voor zowel algemene als Ciso-certificeringen."
testprojecten
Beide organisaties nodigen vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf uit om deel te nemen in testprojecten, met als doel om het ict-onderwijs beter af te stemmen op het bedrijfsleven. Een derde partij in de samenwerking is de Stichting Praktijkleren. Die instelling stimuleert binnenschools praktijkleren bij ROC's, Regionale Opleiding Centra.
Cisco en ECABO gaan in eerste instantie de samenwerking aan voor de duur van een jaar. Bij positieve resultaten wordt de overeenkomst met een jaar verlengd.
kDat is altijd beter: meer praktijk gericht opleiden maakt de ict opleidingen mischien weer een stuk populair bij de jeugd.
Ook wel beter dat wordt onderzocht of de certificering van cursussen dan niet gedaan hoefen te worden als het bedrijf het wil.
Het hele probleem is dat de opleiding op MBO niveau te practijkgericht is en te weinig op kennis gericht. Wat is een “MBO ICT-beheer” nog waard?
Een MBO-ICT diploma is meer waard dan je denkt. Voor vele functies vraagt men een HBO’er terwijl een MBO’er dit werk ook kan doen.
En laten we eerlijk zijn, maar heb je nou werkelijk iets aan mensen die gecertificeerd zijn voor ITIL/TMAP/Prince/ETC. Dit zijn zeer theoretisch vakken die je in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt.