De Nederlandse softwaresector loopt 502 miljoen dollar mis door softwarepiraterij. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Business Software Alliance (BSA). Het percentage van illegaal gebruikte programmatuur nam in 2007 met een procent af.
De Nederlandse softwaresector is het afgelopen jaar 502 miljoen dollar misgelopen door piraterij. Het percentage illegale software daalde in een jaar tijd van 29 naar 28 procent., maar de financiële schade nam toe. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van marktonderzoeksbureau IDC in opdracht van Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband tussen grote softwareleveranciers. De BSA behartigt de belangen van de softwaresector en probeert overheden aan te sporen actie te ondernemen tegen piraterij.
Wereldwijd is het percentage illegale software gestegen van 35 naar 38 procent. IDC becijfert dat de totale schade door piraterij uitkomt op 47,8 miljard dollar ten opzichte van 39,7 miljard dollar in 2006. Nederland zit ruim onder het gemiddelde percentage, maar dat is voor Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux, geen reden om achterover te leunen "De afgelopen jaren is er in Nederland constant ongeveer een procent van het percentage illegale bedrijfs- en consumentensoftware afgesnoept. Er zijn echter landen waar Nederland een voorbeeld aan kan nemen, bijvoorbeeld de VS. Daar is 20 procent van de software illegaal. Dat komt door een volwassen softwareindustrie, met name in de westelijke staten van de VS. Door het grote economische belang is wetgeving en toezicht door de overheid duidelijk en beter."
Piraterijpercentage ruim 90 procent
In landen als Armenië en Bangladesh, waar het percentage van illegale software boven de 90 procent uitkomt, probeert de BSA regelgeving op gang te krijgen door in contact te treden met overheden. "Het is belangrijk dat overheden inzien dat illegale software ook voor lokale economische schade zorgen. Dat zie je bijvoorbeeld in Rusland en China. Daar liep door piraterij gewoon heel veel geld weg, omdat in die landen ook veel software wordt ontwikkeld. Nu overheden dat inzien is het toezicht op piraterij verscherpt en loopt het percentage van illegale programmatuur ook in die landen sterk terug."
Software~VOC
Onlangs werd door brancheorganisatie ICT~Office de Software~VOC opgericht, een belangenorganisatie voor Nederlandse productsoftwarebedrijven. De BSA heeft nog geen contact gelegd met die organisatie om gezamenlijk piraterij aan te pakken. Brand weet op dit moment nog niet of dat in de toekomst gaat gebeuren.
Kan mij misschien wel vinden in de percentages van illegale software. Maar om dan te zeggen zoveel copies x kostprijs = geleden verlies, is wel heel kort door de bocht. En een gemakkelijke en dramatiserende stelling die anti-piraterij organisaties maar al te graag maken.
Moet bekennen dat ik ook wel hier en daar niet gekochte versies heb. Maar dat zijn stuk voor stuk dingen die ik het niet waard vind om te kopen.
In principe heeft niemand nog illegale versies nodig. Er is genoeg open source software die vrij verkrijgbaar is.
Natuurlijk is het leuk Photoshop in de laatse versie te hebben maar met Gimp kun je de meeste bewerkingen net zo goed doen. De doorsnee (illegale) gebruiker weet niet eens welke mogelijkheden Photoshop allemaal heeft en gebruikt maar een fraktie van de mogelijkheden.
De opmerking van Peer is overigens komisch, “dingen die ik het niet waard vind om te kopen” waarom heb je ze dan? Kies dan vrije alternatieven!
De “statistiek” die de BSA hier hanteert is echter ook van een uiterst bedenkelijk nivo, “uit de lucht gegrepen” zou ik het noemen.
Leuk hoor, die studies. Alleen bedenk wel dat deze studie betaald is door de organisatie die er alle belang bij heeft dat er softwarepiraterij bestaat!
Bovendien, als je de verschillende rapporten doorleest over het onderzoek vallen er wel wat gaten te schieten in het onderzoek. Wat te denken van het volgende: ‘For this study, IDC used proprietary statistics for
software and hardware shipments’. Handig.
Er wordt heus wel software illegaal gebruikt/gekopieerd, dat ontken ik niet. Ik praat het ook niet goed; als je software gebruikt moet je er ook voor betalen.
Maar om te zeggen dat een geschat aantal computers per land/regio gecombineerd met een x aantal verkochte pakketten in die regio aan kan tonen dat er een x deel illegaal is….beetje ver gezocht. Maar zo wordt er schijnbaar dus wel gerekend. Volkomen nutteloos dus.