Virtualisatie word door de markt betiteld als de hype van 2008. Iedereen wil virtualiseren. De voordelen van virtualiseren zijn legio. Het maakt het werken gemakkelijker, beter en beter beheerbaar. Vooral voor grote datacenters is virtualisatie een must. Minder stroomverbruik, minder koeling, minder hardware, minder beheerders en de lijst kan nog wel langer worden. Maar welke vormen van virtualisatie zijn er dan?
Er zijn op dit moment vijf vormen van virtualisatie die veel worden toegepast. Enkele gebruiken we al meer dan twintig jaar, andere komen net kijken. Om meer overzicht te krijgen over virtualisatie en de spelers in die markt, moeten we de diverse vormen goed scheiden.
Hardwarevirtualisatie
Hardwarevirtualisatie word de laatste zes jaar gezien als dé methode om te besparen op hardware. Minder hardware betekent minder stroomverbruik, meer doen op minder plaats en nog belangrijker, minder koeling. Met de komst van de blade centers is de capaciteit van de koeling fors toegenomen.
Spelers op deze markt zijn VMware, Microsoft en Citrix Xen. Vooral VMware heeft deze vorm tot een kunst verheven. Meerdere servers draaien platformonafhankelijk in een virtuele machine. Snel portable over andere servers en een snel deployment-mechanisme. De komst van Vmotion maakt het zelfs mogelijk om virtuele servers over te zetten als een hardwareserver stuk gaat. Gebruikers merken hier helemaal niets van.
Applicatievirtualisatie
Applicatievirtualisatie word met de komst van Citrix Winframe in 1995 als een methode gezien om software op een client te krijgen zonder dat de software daar daadwerkelijk draait. Met de komst van Citrix' metaframe kon er zelfs een complete desktop opgebouwd worden. Anytime, anywhere, anyhow. De functionaliteit van de gebruiker moet erg ver worden teruggebracht, omdat een actie van een gebruiker de hele organisatie kan raken. Gebruikers die zomaar software installeren kunnen een hele omgeving onderuit halen. Het inregelen van security- en beleidsmaatregelen is erg belangrijk. Vooral een speler als Res met hun Powerfuse heeft daar goed op ingespeeld. Zij leveren een complete security- en applicatiebeveiligingsmethode.
Spelers op de markt van applicatievirtualisatie zijn Citrix, 2X en Systancia. Naast de applicatievirtualisatie van 2X bieden zij ook een thinclient provisioning solution waardoor het inrichten en beheren van thinclients niet meer nodig is. De combinatie van deze twee maakt 2X tot een speler waar zeker rekening mee gehouden moet worden.
Netwerkvirtualisatie
Dit is wellicht een van de meest gebruikte vormen van virtualisatie. Denk maar eens aan de beveiligde verbinding die je opbouwt naar je kantoor, VPN. VPN bied een virtuele tunnel naar een andere omgeving over het grote, boze internet heen zodat je toch met vertrouwelijke documenten kunt werken. Het is erg moeilijk om inbreuk te maken op die verbinding. Het voegt de grote netwerkcapaciteit van het internet als het ware toe aan je eigen lan.
Opslagvirtualisatie
De minst gebruikte vorm van virtualisatie is opslagvirtualisatie. Met behulp van opslagvirtualisatie kun je snel en gemakkelijk een deel van je opslag virtualiseren.
Speler op deze markt is NetApp.
Softwarevirtualisatie
Over softwarevirtualisatie is het meeste te doen. Er zijn diverse spelers op deze markt die hun eigen methode gebruiken. Bekendste is Softricity die drie jaar geleden is overgegaan naar Microsoft met hun Softgrid. Softgrid maakt gebruik van een backend server van waaruit de software gestreamed word naar de clients. Nadeel van deze methode is dat software als het ware in een bubble zit en daardoor niet samen kan werken met andere bubbles.
Een tweede speler is Thinstall. Thinstall is in 2007 opgekocht door VMware en wordt nu onder de bètanaam Northstar op de markt gebracht. Met behulp van Thinstall wordt van een software-installatie een single executable gemaakt. Deze kan erg groot zijn. In de single executable zit dan nog een stukje 'agent' meegeïnstalleerd. In het geval van een patch op de agent of de software zelf moet het hele package opnieuw gemaakt worden.
De derde speler is Altiris SVS. Altiris SVS is een methode om een 'layer' te maken van software, die aangezet, uitgezet en gerepareerd kan worden. Voor thuisgebruik is deze versie zelfs helemaal gratis. Erg gemakkelijk is het feit dat lagen goed met elkaar samenwerken. Maak je een laag met daarin Microsoft Office en daarna een laag met Microsoft Visio, dan worden de diverse geïntegreerde componenten gewoon zichtbaar en kun je ze gebruiken alsof ze lokaal geïnstalleerd zijn. Het maakt daarbij niets uit hoeveel lagen nodig zijn voor de componenten.
De vierde speler is DeltaISIS. Dit bedrijf in Almere gevestigd brengt DVS en DVS4SBC op de markt waarbij gebruikgemaakt wordt van Altiris SVS als onderhavige technologie. Met behulp van DVS4SBC is het zelfs mogelijk om software op terminalserver en Citrix-omgevingen te publiceren.
Virtualisatie verandert het it-landschap erg snel. Het word steeds gemakkelijker en handiger om nieuwe functionaliteiten uit te rollen naar gebruikers toe. Simpelweg door met een klik van de muis iets aan of uit te zetten. Waar vroeger meerder racks nodig waren om de benodigde servers in te richten, kan dit nu vaak met een kwart van de vloer en stroomcapaciteit. Door vervolgens gebruik te maken van 2X of Citrix brengen we de applicaties naar de gebruikers vanuit een centrale locatie. Ongeacht waar deze gebruiker zit. Een VPN-verbinding is genoeg om hem of haar veilig het werk te laten doen.