28 procent van de totale pc-software in Nederland is illegaal. Hiermee daalde het percentage illegale pc-software in Nederland met 1 procent tussen 2006 en 2007. De schade die illegale software toebrengt aan de software-industrie in Nederland is echter gestegen naar 502 miljoen dollar in 2007 (dit was 419 miljoen dollar in 2006).
Dit zijn enkele bevindingen uit het vijfde jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde piraterij van pc-software in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). Het onderzoek omvat 108 landen en is uitgevoerd door het toonaangevende IT-marktonderzoeksbureau IDC.
Wereldwijd is het percentage illegale pc-software gestegen van 35 procent in 2006 naar 38 procent in 2007. De totale schade voor de wereldwijde software-industrie bedraagt 47,8 miljard dollar, ten opzichte van 39,7 miljard dollar in 2006. Softwarepiraterij heeft meer negatieve gevolgen dan alleen omzetderving van de softwaresector. Uit een ander onderzoek in opdracht van de BSA van januari dit jaar, blijkt dat het terugdringen van softwarepiraterij wereldwijd honderdduizenden nieuwe banen kan opleveren en zorgt voor miljarden dollars aan economische groei en stijgende belastinginkomsten.
"Dit onderzoek laat zien dat we vooruitgang boeken in onze strijd tegen softwarepiraterij", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. "Het verder terugdringen van piraterij levert aanzienlijke voordelen op voor consumenten, lokale softwareleveranciers, aanbieders van aanvullende diensten, kleine bedrijven en de maatschappij in het algemeen."
Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek:
* De pc-softwarepiraterij daalde in 64 van de 108 onderzochte landen. Slechts in elf landen steeg het piraterijpercentage. Omdat de pc-markt het snelst groeide in landen met een hoog piraterijpercentage, nam de softwarepiraterij wereldwijd toe met drie procent naar 38 procent in 2007.
* Wereldwijd zijn de landen met het hoogste piraterijpercentage Armenië (93 procent), Bangladesh (92 procent), Azerbeidzjan (92 procent), Moldavië (92 procent) en Zimbabwe (91 procent). Onder de landen met het laagste piraterijpercentage bevinden zich de Verenigde Staten (20 procent), Luxemburg (21 procent) en Nieuw Zeeland (22 procent). Op het lijstje met laagste piraterijpercentages staat Nederland, samen met Australië, op een gedeelde dertiende plaats met 28 procent.
"De nieuwe cijfers over wereldwijde softwarepiraterij bevestigen dat een gezamenlijke inspanning van de overheid en de sector tegen illegale software in veel landen effect heeft. De snelle groei van de pc-markt in landen met een hoog piraterijpercentage, resulteert echter in een stijging van dit percentage in het algemeen", zegt John Gantz, hoofd onderzoek bij IDC. "Wij verwachten dat deze trend zich voortzet, dus zullen overheden en de softwaresector bij de bestrijding van piraterij hun aandacht steeds meer moeten richten op deze opkomende economieën."
De BSA bepleit een vijf puntenprogramma voor het terugdringen van softwarepiraterij:
1. Zorg voor meer voorlichting over en kennis van de waarde van intellectueel eigendom en de risico’s van het gebruik van illegale software;
2. Herzie de nationale auteurswetgevingen en implementeer de regelgeving van de World Intellectual Property Organization (WIPO). Hierdoor kunnen overheden de wetgeving tegen digitale en online piraterij beter handhaven;
3. Creëer krachtige handhavingmechanismen, zoals vastgelegd in de TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Agreement) van de Wereld Handels Organisatie (WHO). Onderdeel van de TRIPS is een stringente anti-piraterijwetgeving;
4. Stel voldoende overheidsgelden beschikbaar voor het bestrijden van dit probleem. Besteed dit geld aan nationale IP-onderzoekseenheden, internationale samenwerking en training voor lokale politiemensen en de rechterlijke macht; en
5. Geef het goede voorbeeld door software-beheerpolicies te implementeren en door te eisen van de publieke sector dat er alleen legale software wordt gebruikt.
De ‘BSA-IDC Global Software Piracy Study’ richt zich op piraterij van alle verpakte software die is te installeren op pc’s, inclusief desktops, laptops en ultramobiele laptops (UMPC’s). Andere typen software, zoals server- of mainframesoftware, waren geen onderdeel van dit onderzoek. Voor het analyseren van de trends in softwarepiraterij gebruikte IDC nauwkeurige statistieken van software- en hardwareleveringen en van geregistreerde IDC-analisten in meer dan 60 landen.
Meer informatie en een exemplaar van het volledige onderzoek is te vinden op: www.bsa.org/globalstudy.