Eurocommissaris Neelie Kroes geeft groen licht voor de geplande overname van kaartenmaker Tele Atlas door TomTom.
TomTom legt 2,9 miljard euro op tafel om Tele Atlas over te nemen. Nu de Europese Commissie heeft bepaald dat er geen concurrentievervalsing plaats kan vinden, noch dat de consument nadeel van de overname kan ondervinden, mag TomTom eindelijk daadwerkelijk de knip trekken.
Eurocommissaris Kroes van Mededinging: "De markt voor satellietnavigatie is een belangrijke voor de consument. Na een diepgravend onderzoek naar verticale integratie van de marktpartijen kom ik tot de conclusie dat innovatie en concurrentie gewoon door zal gaan ná de overname. Consumenten profiteren van de overname omdat er nieuwe en innovatieve producten zullen verschijnen."
Tot de overname was TomTom een van de grootste klanten van Tele Atlas, het bedrijf bij wie het zijn digitale kaarten afneemt. Ook Google Maps maakt, bijvoorbeeld, gebruik van Tele Atlas’ diensten.
De koers van TomTom aan de Amsterdamse beurs was om 13:29 uur ongewijzigd op 26,03 euro per aandeel. Tele Atlans noteerde 2,4 procent hoger op 29,86 euro.
Tele Atlas’ concurrent Navteq verkeert ook in een overnameproces. Nokia heeft 8,1 milard euro geboden. Ook deze overname wordt door de Europese Commissie onderzocht op potentieel misbruik van marktmacht.
Europa gaf onlangs het groene licht voor een ambitieus pan-Europees project, Galileo genaamd. Galileo wordt de publieke, verfijndere evenknie van het Amerikaanse militaire GPS-systeem. Europa verwacht dat TomTom-achtige bedrijven de Europese navigatiesystemen zullen gebruiken voor nieuwe vormen van dienstverlening.
TomTom is in Europa marktleider en wordt op de voet gevolgd door het Amerikaanse Garmin, dat zich op de Europese markt aan het inkopen is.