Autofabrikant General Motors heeft ervoor gekozen voorlopig niet over te stappen op besturingssysteem Vista. In plaats daarvan wacht het bedrijf liever op zijn opvolger Windows 7, dat waarschijnlijk in 2010 of 2011 verschijnt.
De computersystemen van General Motors, 's werelds grootste autofabrikant, blijven draaien op Windows XP en niet op opvolger Vista. Het bedrijf wacht liever op Windows 7, het besturingssysteem dat in 2010 of 2011 Vista opvolgt. Een overstap naar Vista zou de fabrikant zo veel tijd in beslag nemen, dat hij net zo goed op Windows 7 kan wachten. Dat vertelt Fred Killeen, chief systems & technology officer bij GM, op de nieuwssite BusinessWeek.
Volgens Killeen vereist Vista te veel van de processor en het werkgeheugen op computers. Op de meeste pc's van GM kan het besturingssysteem daarom niet eens draaien. Ook zijn er compatibiliteitsproblemen met veel computerprogramma's die GM op Windows draait. GM's softwareleveranciers kunnen nog niet garanderen dat al hun pakketten probleemloos op Vista werken. Voor Killeen genoeg reden om het de komende drie à vier jaar nog bij XP te houden.
Niet de enige
GM is niet het enige bedrijf dat Vista voorlopig links laat liggen. De verkoopcijfers van het nieuwe besturingssysteem blijven achter bij de verwachtingen, mede door concurrentie van spelers als Google en Apple. Fabrikant Microsoft richt zijn pijlen daarom ook op nieuwe marktsegmenten, zoals online software.
Volgens BusinessWeek zijn tot april 2008 140 miljoen exemplaren van Vista verkocht. Hieronder vallen ook alle consumenten die het besturingssysteem automatisch bij hun nieuwe pc krijgen geleverd en bedrijven die recht hebben op Vista, maar er geen gebruik van maken. Mike Nash, corporate vice president bij Microsoft, vertelt dat er echter genoeg andere grote ondernemingen zijn die inmiddels wel op Vista zijn overgestapt, zoals Shell, Bank of America en Continental Airlines.
Ondersteuning
Enkele computerleveranciers, waaronder Dell en HP, kondigden in april aan dat ze het oude besturingssysteem Windows XP blijven leveren en ondersteunen na juni 2008, het moment waarop Microsoft de distributie van XP staakt.
Als ik GM zou zijn zou ik de komende jaren niks meer uitgeven. GM heeft een totale uitstaande schuld van 450 miljard. Dat is meer dan de Nederlandse staatsschuld. Dus houd liever je mond en ga je schulden saneren ipv denken aan investeringen …