Met de komst van veelvraat-opslagtoepassingen komt er vraag naar een nieuwe categorie opslag: extreem schaalbare, gemakkelijk te beheren opslag en tegen lage kosten. Niet meer terabytes- maar petabytes-systemen zijn hiervoor nodig.
Veelvraat toepassingen wat zijn die dan?
Allereerst de on-line toepassingen denk aan on-line fotoalbums en fotoprintdiensten (flickr, SnapFish, etc.) waar je jouw fotoalbums opzet om vervolgens te delen met anderen en te printen. Denk ook aan online back-up en harddisk online, fijn om bestanden te delen, overal te gebruiken en veilig op te slaan. Daarnaast de sociale netwerken zoals Hyves, MySpace, etc. Ten slotte de diensten zoals YouTube en Uitzendinggemist.nl, bij de eerste deel je jouw video's met andere bij de laatste kun je uitzendingen van de publieke omroep terugzien.
Maar er zijn ook andere veelvraat-toepassingen die niet zozeer te maken hebben met webopslag. Te denken valt aan de beveiligingscamera's die tegenwoordig digitaal zijn. Er hangen er tientallen in en om voetbalstadions, winkelcentra, uitgaansgelegenheden en bedrijfsterreinen. De opslag van belgegevens en medische beelden. Computergegenereerde animatiefilms en onderzoeksgegevens voor bijvoorbeeld dna-onderzoek en energie-exploratie.
Voor beide categorieën geldt dat veel opslag nodig is, de gegevens moeten direct beschikbaar zijn dus tape is geen optie, de opslag moet snel kunnen groeien en het moet betaal- en beheerbaar zijn.
Betaalbaar valt uiteen in minder ruimtegebruik, minder energiegebruik, goedkoper dan gebruikelijke enterprise-oplossingen. Beheerbaar valt op haar beurt uiteen in eenvoud van beheer, oftewel petabytes (http://nl.wikipedia.org/wiki/Petabyte) per beheerder niet terabytes en groeien per tientallen terabytes tegelijk en niet per losse disk. De bestaande enterprise-oplossingen zijn gemaakt voor hoge prestaties en beschikbaarheid, maar alleen de allergrootste systemen bieden de gewenste schaalbaarheid. Maar ook daar gaat groei in kleine stapjes en deze opslag is te duur om in de businessmodellen achter bovengenoemde toepassingen te vallen. Deze nieuwe categorie opslag is dan ook geen vervanging voor bestaande enterprise-oplossingen. San's en nas'en blijven nodig voor reguliere toepassingen zoals kantoorautomatisering, erp, crm enzovoorts.
Kortom: extreme opslag, een nieuwe categorie naast de bestaande bedrijfsopslag.
Remko Westrik
Manager HP StorageWorks
Hewlett-Packard Nederland