De applicatie-infrastructuur, die veelal bestaat uit applicatieservers, webservers en databaseservers, vormt het kerncomponent van de meeste netwerkinfrastructuren. Dit gedeelte van de netwerkinfrastructuur heeft als taak maximale prestaties via applicatieservices te leveren aan lan-gebruikers, zoals personeel, partners en cliënten die op afstand werken via een wan- of internetverbinding.
De applicatie-infrastructuur speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven, omdat applicaties die via het web worden aangeboden of toegang hebben tot het web steeds meer functionaliteit krijgen. Legacy-applicaties worden vaker omgezet naar webbased applicaties. Echter, we krijgen steeds vaker te maken met de uitdagingen van de infrastructuur en de onderliggende problemen, omdat de applicatie-infrastructuur een essentiële rol inneemt in de bepaling van de it-strategie. Het is daarom uiterst belangrijk om de applicaties en de infrastructuur op de juiste manier te managen.
Uitdagingen applicatie-infrastructuur:
(Netwerk) performance
(Network) performance wordt beïnvloed door servers die taken doen, die eigenlijk in het netwerk moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld SSL encryptie, autorisatie en compressie. Softwaregebaseerde schaalbaarheids-, security- en connection management-oplossingen zorgen ieder voor een dramatische vermindering van de totale performance binnen de applicatie-infrastructuur. Hierdoor zijn er niet alleen meer servers en dure softwarelicenties nodig, maar het verhoogt tevens de complexiteit, administratieve overhead en bemoeilijkt overige factoren om het geheel te managen.
Bandbreedte en latency-management
We zien een explosieve toename in het verbruik van bandbreedte, mede door de komst van voice en video en omdat enterprise-applicaties steeds meer toegankelijk worden voor gebruikers die op afstand werken of via het internet. De uitdaging is om de beschikbare bandbreedte op de juiste manier te verdelen. Ook het toevoegen van bandbreedte blijkt niet altijd de juiste oplossing. De factor latency (vertragingstijd) zal altijd hierbij een rol spelen. Applicaties met een 'chatty' communicatiegedrag zullen hier een enorme hinder van ondervinden en het toevoegen van bandbreedte heeft dan geen nut.
Connectiemanagement
Bestaande applicatie-infrastructuren zijn niet altijd in staat om op een efficiënte manier applicatieconnecties te managen. Bijvoorbeeld door session persistence te kunnen waarborgen, connecties op de juiste manier over de servers te verdelen en connecties te herrouteren naar een ander datacenter op het moment dat er iets fout gaat in de applicatie-infrastructuur.
Veiligheid en toegankelijkheid
Organisaties hebben behoefte aan toegankelijkheid van de applicatie-infrastructuur, terwijl er geen consessies mogen worden gedaan op het gebied van veiligheid en flexibiliteit van de applicaties en deze infrastructuur. Veelal worden compromissen gesloten met betrekking tot toegankelijkheid, performance, flexibiliteit en security, terwijl hiervoor wel degelijk oplossingen zijn.
Schaalbaarheid
Schaalbaarheid van de applicatie-infrastructuur wordt steeds belangrijker. Er worden meer applicatieservers bijgeplaatst of de applicatie komt beschikbaar in meerdere datacentra. Hoe wordt hiermee omgegaan door de huidige applicatie en zijn gebruikers? Is de huidige infrastructuur hierop voorbereid? Is het mogelijk om ad hoc uit te breiden?
Beheer van de applicatie-infrastructuur
Bij veel bedrijven hebben we te maken met verschillende beheersafdelingen, zoals Applicatiebeheer, Infrastructuurbeheer en Securitybeheer. Om een goede oplossing voor de applicatie-infrastructuurproblematiek te vinden is het ten eerste belangrijk dat deze afdelingen samenwerken en over de grenzen van het eigen vakgebied kijken. De verschillende beheerders moeten gezamenlijk met ieder zijn verantwoordelijkheid naar een oplossing zoeken. Integratie is hierbij van essentieel belang, integratie van kennis, infrastructuur en natuurlijk de applicatie.
Toekomst
De trend is dat applicaties in staat zijn om met de infrastructuur te communiceren zodat de applicatie op zijn beurt voor een deel de infrastructuur managed. Bijvoorbeeld het managen van extra resources, prioriteiten in het dataverkeer aanbrengen, bandbreedte en connectiemanagement. De applicaties beslissen hoe de infrastructuur zich gedraagt om een optimaal werkende applicatie over het netwerk te kunnen garanderen. Deze trend is ingezet en er zijn gelukkig al application ready networks!