Voor geen beroepsgroep is het zo belangrijk om bij te blijven als voor ict'ers. Werkgevers realiseren zich dit en reserveren jaarlijks een aanzienlijk bedrag voor ict-opleidingen en -cursussen. Freelancers zijn hun eigen baas en betalen dus ook hun eigen, dure trainingen. Hoe houden zij hun kennis up-to-date?
‘Geen', antwoordt freelancer Jelle Dijkstra (35) uit Amsterdam op de vraag welke cursussen en trainingen hij op het moment volgt. Samen met twee andere freelancers runt hij het webdesign en -developmentbureau Troopers. Moet hij zijn kennis dan niet op peil houden om zijn klanten de nieuwste knowhow te kunnen bieden? "Jawel, natuurlijk. Maar het web staat vol met trainingen en cursussen. Wat ik nodig heb, zoek ik op op internet en leer ik mezelf aan.
John Baijens (42) van ITSForYou, gespecialiseerd in projectleiding, interim-management, ict-consultancy en ontwerp en gevestigd in Epe schrijft zich ook nauwelijks in voor trainingen en cursussen. "Ongeveer een keer in de twee jaar volg ik een workshop. Dat zijn dan meestal hands-on trainingen: soms is het handiger om een nieuwe applicatie via een training in een of twee dagen door te fietsen."
Roy Roemaat (28) uit Hengelo bedenkt met zijn bedrijf Roneco ict-oplossingen voor het mkb. In tegenstelling tot Baijens en Dijkstra volgt hij wel regelmatig cursussen en trainingen, al zijn dat niet de traditionele trainingen die ict-opleidingsinstituten aanbieden. "Op het moment volg ik een training aangeboden door Siemens over telefooncentrales, speciaal voor het mkb. Als leveranciers cursussen voor nieuwe producten aanbieden, kijk ik altijd of er iets tussen zit waar ik iets aan heb."
Ontwikkelingen
Verder volgt Roemaat als oud-student van Universiteit Twente regelmatig cursussen speciaal voor afgestudeerden. De universiteit biedt volgens Roemaat geregeld iets aan over ict-oplossingen. "Daarnaast zit ik in een club van oud-studenten die regelmatig lezingen en symposia geven over de allernieuwste ontwikkelingen. De laatste waar ik ben geweest ging over personal networks: draadloze verbindingen tussen mensen. De markt is daar nog lang niet, maar ik vind het erg interessant om een idee te krijgen welke richtingen de technische ontwikkelingen opgaan. Daarvoor moet je op de universiteit zijn."
Voor geen beroepsgroep is het zo belangrijk om bij te blijven als voor ict'ers. De meeste werkgevers zijn daarom bereid flink in de buidel te tasten om de kennis van hun ict'ers up-to-date te houden. Gebruikelijk is om per ict'er zo'n tien tot vijftien procent van het brutoloon te reserveren voor trainingen en cursussen.
Sinds de markt vanaf 2005 weer aantrekt, is ook het aantal ict'ers dat voor zichzelf begint weer toegenomen. Roemaat startte zijn bedrijf vier jaar geleden. Dijkstra was lange tijd freelancer, maar besloot ruim twee jaar geleden toch in loondienst te gaan. Sinds februari is hij nu weer volledig freelancer.
Uitgerangeerd
Ook Baijens heeft zijn bedrijf al in 1996 opgericht, maar combineerde dat lange tijd nog deels met een baan bij een bedrijf. Sinds anderhalf jaar werkt hij nu volledig freelance. Hij vertelt dat het als freelancer moeilijker om bij blijven. "Als je voor een baas werkt is het makkelijker om je te blijven ontwikkelen. Er is een budget voor je gereserveerd waar je aanspraak op kunt maken. Dan ga je veel sneller naar een training toe" aldus Baijens. "Als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) denk je toch eerder: ‘ik koop het boek wel voor zes tientjes'."
Baijens koopt ook vakliteratuur ‘als er een stukje nieuwe technologie uitkomt'. "Het laatste wat ik heb gekocht ging over AJAX, een combinatie van meerdere technieken die nu een naam heeft gekregen. Het is eigenlijk voor grotere projecten dan waar ik meestal mee werk, maar ik wil dan toch weten wat het is en wat je er aan hebt." Een ander boek dat de freelancer onlangs kocht, ging over projectmanagement: Prince2. Baijens: "In het begin is het inderdaad doorbijten, maar gaandeweg kun je de stof koppelen aan voorbeelden uit je eigen praktijk. Tachtig procent vergeet je of is niet interessant. Maar twintig procent is heel leuk om mee te pikken. Dat boek heb ik overigens gelezen op vakantie."