Sommige computers blijven eindeloos opnieuw opstarten na installatie van het derde servicepack voor XP. Het euvel lijkt zich voornamelijk voor te doen bij pc’s met een AMD-processor.
De ingebruikname van servicepack 3 (SP3) voor besturingssysteem Windows XP gaat niet bij elke computer vlekkeloos. Sommige pc's blijven eindeloos rebooten na installatie van het pakket. Het lijkt er op dat vooral computers met een AMD-processor last hebben van het euvel. Dat bevestigt Microsoft-ontwikkelaar Jesper Johansson op zijn blog.
Johansson schrijft dat zijn computer steeds aangaf dat hij de opstart niet goed kan voltooien. Vervolgens gaf de pc de keuze om het opnieuw te proberen in veilige of normale modus, maar het probleem bleef zich voordoen. Het lukte de Amerikaan overigens niet om op te starten in de veilige modus.
OEM image en BIOS
De oorzaak van het opstartprobleem zoekt de Microsoft-ontwikkelaar in het OEM image dat zijn – op een AMD-processor draaiende – pc gebruikt. Hij vermoedt dat het image dat door de OEM-leverancier op de machine is gezet, niet volledig identiek is aan het oorspronkelijk image zoals de fabrikant van de pc die levert. In Johanssons geval betrof het een pc van HP.
XP start normaal gesproken automatisch opnieuw op als de pc vastloopt. Om dit te voorkomen, raadt Johansson aan tijdens een herstart op F8 te drukken zodra het zwarte Windows XP-scherm wordt getoond. Vanuit dat scherm kun je kiezen voor de optie "Disable automatic restart on system failure". Vervolgens moet je, alleen indien de pc een AMD-processor heeft, in veilige modus, met behulp een WinPE-disk of met behulp van de herstelconsole opstarten. Daar disable je de intelppm.sys driver. Dit moet je niet doen als de pc een Intel-processor heeft. Computable adviseert voordien de aanwijzingen op Johanssons blog door te lezen.
Ook vond Johansson een probleem in de BIOS van zijn systeem, dat dus een AMD-processor gebruikt. De meldingen "The BIOS in this system is not fully ACPI compliant" en "STOP: 0x000000A5" zouden hier op duiden. Voor dit specifieke geval kon Johansson nog geen oplossing vinden.
Vista SP1
In februari trok Microsoft het eerste servicepack voor Windows Vista terug omdat ook hier bleek dat veel computers bleven herstarten na installatie van het pakket. Dat probleem is inmiddels verholpen.
Hier bewijst MS dat de installaties die meegeleverd zijn met de PC alle specifiek zijn voor die bepaalde PC.
Het kommentaar dat vaak op de “komplexiteit” van een installatie van linux wordt gegeven is dus onzin.
Momenteel installeer ik een nieuwe versie Linux en koos voor een zogenaamde “clean install” (had te veel als experiment geinstalleerd) die liep volkomen probleemloos wat ik bij een windos-installatie zelden heb beleefd.
Inmiddels heb ik meer als 4 Gigabyte aan software geladen, alles FOSS, dus kostenloos. Als ruil en uit eigen vrije wil beantwoord ik vragen op forums.
Ook ik heb (nog) XP vanwege bepaalde software maar werken doe ik het liefste met mijn Linuxbox, die geeft namelijk nooit verrassende problemen zoals XP en over virus en co hoef ik me (nog) geen zorgen te maken.
Hmm interessant. Kort samengevat:
XP SP3 bevat een intelppm.sys driver waardoor hij in sommige gevallen crasht, maar alleen op AMD cpu’s. De oplossing is verwijderen. Deze driver is dus geinstalleerd en geactiveerd terwijl hij niet nodig is, en crasht de CPU van de concurrent. Het lijkt wel toeval!
Die linux prietpraat is offtopic naar mijn mening, ik wordt daar zo moe van.
Mijn ervaringen met 4 amds 2 sc en 2 dc van 3200 tot 4200 (op asus mobos), geen problemen whatsoever 5min en klaar, vervolgens nog even naar windows update en geen updates nodig.
Niet bij elke amd dus in ieder geval.
Ik werk alleen met AMD CPU’s en allen werken vlekkeloos
met Windows XP SP3.
Dus als 1 Amerikaan een bugje heeft wil dit niet zeggen dat alle AMD systemen deze bug hebben.
Ik vind dat er een hele hype rondom Windows XP SP3 gemaakt is, terwijl het niets anders is als een update.
Zelfs bedrijfskritische software geven geen problemen
welke bij SP1 naar SP2 wel sprake van was.
Een aantal applicaties werkten niet onder SP2 zonder een patch. Bij SP3 geen problemen ontdekt. Tenzij deze Amerikaan nooit geen tussentijdse updates uitgevoerd heeft. Hierbij raad ik hem Secunia PSI aan.
Sowieso knikker ik de voorinstallatie er altijd af.
Ik bepaal hoe er gepartitioneerd wordt en niet de leverancier. Oftewel een schone installatie met alleen die dingen welke relevant zijn voor een gebruiker.
De meest recente WHQL drivers van de fabrikant voor de hardware er op en regelmatig kijken naar updates voor alle applicaties en drivers. Hou een systeem up to date en je hebt jaren plezier van je systeem.
Ook de samenstelling van een AMD systeem is belangrijk. Als een fabrikant vermeldt om DDR 2 800MHZ PC6400 DUAL memory te gebruiken op een AMD Athlon 64 AM2 Mobo. Doe dat dan ook en zoals vele systeemleveranciers stoppen deze nog wel eens DDR2 667 MHz Single memory in hun systemen, met alle gevolgen van dien.
Zoals een spontane reset of hangers op de meest ongelukkige tijden. Daarom bouw en installeer ik alle AMD systemen zelf. Qua prijs maakt het ook niet uit of je een kant en klaar systeem uit de winkel (c.q. leverancier) haalt of zelf gaat bouwen.
De kwaliteit bij het zelf bouwen is wel beter. Zoals bindbandjes gebruiken en de interne kabels netjes wegwerken en vastbinden.
@ Pyx en Deedjee
Lezen jullie Computable niet?
Foss wordt door het plan Heemskerk aanbevolen, behoort dus niet tot “prietpraat”. Vraag eens bij Google waarmee ze werken . . . .
Ik ben niet anti-MS, heb alleen graag een systeem dat minder problemen heeft, dat zou ook MAC kunnen zijn maar ik heb nu eenmaal unix-kennis, dan is Linux tamelijk voor de hand liggend. Zoals gezegd heb ik ook XP, kost tamelijk veel tijd in het onderhoud maar er is mee te werken.
Allereerst mijn excuses, het is niet mijn intensie zo agressief over te komen dat was even in mijn enthousiasme,absoluut niet mijn normale manier van reageren.
Helaas kon ik niet editen als gast, had al spijt toen ik geenterd had.
Uiteraard heeft u ongetwijfeld een punt,echter in het kader van het onderwerp ervaar ik het als offtopic.
Dat is mijn frustratie, en niet relevant om te ventileren.
“Prietpraat” is hoogst onbeleefd geformuleerd, en mijn commentaar kunnen we als onbeschaafd categoriseren.
Nog meer offtopic, ben ik me bewust, maar als beschaafde mensen onder elkaar toch van belang voor me dit even uit te spreken.
Ik zal in het vervolg met aandacht uw mening volgen, en me afhouden van dit soort opmerkingen.
Vriendelijke groet, Deedjee.
Het blijkt niet dat het aan de XP installatie ligt. Hier thuis draai ik op een AMD perfect Win XP MET SP 3 zonder problemen. Blijkt wel dat er heel veel mensen die tijdens installatie van SP 3 een virusscanner van of Norton of McAfee aan hadden staan na de installatie van SP 3 het bekende bootloop probleem ervaren. Dus MS is niet overal de schuldige van. Het probleem is eerder te zoeken tussen PC en bureaustoel.
Mvg Bjorn
Jammer dat men – ik merk dat in mijn omgeving ook, direct zulke verregaande conclusies aan zon feit worden verbonden
“Ik heb een amd dus ik wacht wel” hoor ik bijv, men heeft het direct over MS etc, dat maakt zinnig praten over dit soort onderwerpen zo lastig. Oneliners etc.
Als men zorgt voor een goed systeem, en zich wat bekwaamd in het werken met ghost icm met partities etc, dan is niets een probleem of risico. Gaat het mis dan revert je naar je (partitie)backup en zie je verder. ..zon handeling kost 2 of 3 minuten als je alles goed hebt georganiseerd.
Kan men dat niet, behoort men in mijn optiek tot een groep gebruikers die dit soort zaken beter aan een vakman over kan laten.
Net als het sleutelen aan een auto, sommige dingen doe je zelf ander laat je somns beter aan de garage over.
Helaas moet men toch nog steeds redelijk gevanceerd kunnen werken wil men dat zuiver doen.
Vista komt de gebruikers meer tegemoet, het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.
“Het probleem is eerder te zoeken tussen de pc en de bureaustoel” dat ben ik roerend met Bjorn eens.
Een goed pc/software beleid verdient enige aandacht en organisatie.
De moraal van het verhaal is misschien dat de pcs – platforms – nog niet toe zijn aan leek gebruikers.
(!Met alle respect voor die groep gebruikers, ik ben ook maar een middelmatige user.)
Dat willen de verkopende partijen natuurlijk liever niet hardop weten snap ik.
Nogmaals voor de mensen die hier onderaan in het topic komen en niet verder lezen dan hun neus lang is..
Vooralsnog heeft zich in dit topic nog niemand gemeldt met problemen met sp3 in relatie met Amds, integendeel, men heeft juist g??n enkel probleem.
Voor de meeste gebruikers geldt het volgende:
Ze gaan wel een rijbewijs halen om deel te mogen nemen aan het verkeer, maar ze gaan zomaar achter een computer zitten zonder enige vorm van kennis.
De aan en uitschakelaar weten ze te vinden en daarna houdt het meteen op.
Ze verwachten gewoon dat de computer werkt, maar hoe en waarom het zo werkt dat willen ze niet eens weten.
En dit is ongeacht het OS of gebruikte processor.