Gemeenten en waterschappen zoeken naar oplossingen om (geo)data beter met elkaar te delen. Bij rioolstelsels is een goede onderlinge verstrekking van meetgegevens van groot belang. Waterschap Rivierenland werkt hiervoor samen met 36 gemeenten.
In het kader van het Bestuursakkoord Waterketen zoeken gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven en de ministeries VROM en Verkeer&Waterstaat naar manieren om beter samen te werken. Een ervan is de inzet van ict-middelen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van telemetrie voor data-inwinnig en -ontsluiting rond rioolstelsels. In dit kader hebben Waterschap Rivierenland (het stuk Nederland tussen de grote rivieren vanaf de Duitse grens tot aan Dordrecht) en 36 gemeenten de intentie uitgesproken om de informatieuitwisseling te verbeteren. In eerste instantie betreft het het delen van meetgegevens van overstorten en randvoorzieningen; daarna volgen de overige data van de rioolstelsels, inclusief de gemalen van het waterschap.
De overheidsinstanties maken gebruik van het open procesinformatiesysteem H2gO van I-Real uit Doetinchem. Dit telemetriesysteem communiceert met de sensoren en installies in het veld, voegt gegevens van gemeenten en waterschappen samen in één databasesysteem en ontsluit en visualiseert de data op internet via beveiligde log-ins. H2g0 is te koppelen aan de bestaande telemetriesystemen en datawarehouses van gemeenten en waterschappen. Vaak circuleren er namelijk aparte systemen voor afzonderlijke disciplines (oppervlaktewater, afvalwater, overstorten, monsternames).
Open systeem
Volgens Martine Johannes, projectleider waterketen van Waterschap Rivierenland, biedt het systeem H2gO zowel het waterschap als de gemeenten de mogelijkheid diverse data (geografisch) te ontsluiten, valideren, rapporteren en analyseren. "Het systeem geeft de mogelijkheid om data van verschillende typen meetobjecten naast elkaar te leggen en het functioneren van het rioolstelsel en de invloeden hiervan op het watersysteem te beoordelen. Bovendien is het een open systeem dat op standaarden binnen de waterschapswereld is gebaseerd, zoals het Logisch Model Aquo."
Behalve Waterschap Rivierenland werken het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en een handvol gemeenten inmiddels ook met de I-Real-software. Op een seminar van het it-bedrijf stelde Robin Bos, technisch adviseur bij dit hoogheemraadschap, dat straks alle veertig gemeenten waarmee het samenwerkt, de meetdata op uniforme wijze ontvangen. Met als gevolg: betere analyses en meer inzicht in het rioolstelsel.
Meekijken
Het systeem H2gO van I-Real is uitgerust met een GIS-viewer, rapportagetools en een datavalidatiemodule. Alle data worden in een centrale databank bij het waterschap opgeslagen en ontsloten. Voor iedere gemeente wordt in het systeem een meetnet aangemaakt en een toegang via het internet. De meetgegevens blijven eigendom van de gemeenten maar het waterschap kan meekijken en analyses uitvoeren met de data van alle gemeenten samen.