“Het ministerie van Economische Zaken moet jaarlijks onderzoek doen naar het belang van de productsoftware-sector voor de Nederlandse economie.” Met die statement hebben 135 makers van productsoftware, Universiteit Utrecht en branchevereniging ICT~Office zich verenigd in de Software~VOC, een belangenvereniging voor de Nederlandse productsoftware-sector.
Branche-vereniging ICT~Office, 135 bedrijven en het Platform Productsoftware van Universiteit Utrecht hebben zich verenigd in de Software~VOC, een belangenorganisatie voor de Nederlandse productsoftware-sector. De samenwerking moet ondernemerschap, ondersteuning bij de opbouw van bedrijven en wetenschappelijk onderzoek stimuleren.
Chris Ouwinga, algemeen directeur van Unit4Agresso wijst erop dat Nederland een belangrijk software-exporterend land is. "Nederland stond in 2004 met een exportwaarde van 1,7 miljard dollar aan software op de vierde plaats op de wereldranglijst." Volgens Ouwinga ziet de Nederlandse overheid niet genoeg in wat voor een belangrijke rol de productsoftware-sector speelt binnen de Nederlandse economie. De Software~VOC gaat er bij het ministerie van Economische Zaken op aandringen om – naar Fins voorbeeld – een jaarlijks onderzoek in te stellen naar de economische betekenis van de sector.
Ook Sjaak Brinkkemper, voormalig medewerker van Baan en verbonden aan Universiteit Utrecht, vindt dat de economische betekenis van de productsoftware-sector door de overheid wordt onderschat: "Het is belangrijk dat we in ons land voldoende mensen opleiden voor de verdere uitbouw van deze kansrijke sector en dat er een goede wisselwerking komt tussen wetenschap en bedrijfsleven. Daarom werken we samen aan een onderzoeksagenda waar jonge en startende bedrijven van kunnen profiteren."
Kraamkamer
De Raad van Advies die de belangenvereniging voorzit, schrijft in de oprichtingsverklaring verder: "Het midden- en kleinbedrijf functioneert als de kraamkamer van belangrijke technologische ontwikkelingen en als producent van duurzame en kennisintensieve exportproducten. Ons land onderscheidt zich hiermee op de wereldmarkt. Een aantal bedrijven is er in geslaagd om uit te groeien tot wereldspelers, andere werken er hard aan om die positie ooit te bereiken."
Bij productsoftware gaat het om pakketten als boekhoud- of financiële software, pakketten voor de gezondheidszorg en de installatiebranche, maar bijvoorbeeld ook om software voor de bouw en het beheer van websites. Het verschil met maatwerksoftware is dat de producten in verschillende organisaties kunnen worden gebruikt en geïnstalleerd op uiteenlopende hardware- en softwareplatforms.
De Raad van Advies van de Software~VOC wordt bemand door onder andere voorzitter Bernard van Oranje (Levi9 Global Sourcing), Sjaak Brinkkemper (Universiteit Utrecht), Chris Ouwinga (algemeen directeur Unit4Agresso) en Rajesh Patel (algemeen directeur Exact).
Nederland heeft een cultuur waarin het heel moeilijk is om productsoftware te ontwikkelen, te verkopen en, vooral, op de lange termijn te beheren. Enkele uitzonderingen daargelaten.
Laten we ons alsjeblieft richten op kennis en diensten, en niet op softwareproducten. Kennis en diensten passen wel bij ons, en we kunnen erg goed worden als er voldoende gestimuleerd wordt. Laten we die steun nu niet gaan verdelen over zaken waar we nauwelijks goed in zijn.
Wat een onzin. Nederland heeft juist een uitstekend klimaat waarin kennis gebruikt wordt voor het ontwikkelen van software. De software heb je uiteindelijk weer nodig om de diensten te leveren.
Natuurlijk is de overheid de bottleneck hierin, maar dat zien we in meer industrie�n [verpakkingsbelasting?].
Het VOC-initiatief is een uitstekend intitiatief om de overheid wakker te schudden. Op de middenlange termijn zal zij zeker effect kunnen hebben.
Jammer dat het artikel het alleen heeft over een aantal bonzen die het in de afgelopen jaren nou niet zou goed hebben gedaan.
Gelukkig dat er ook nog andere, puur Nederlandse ontwikkelaars in dit VOC deelnemen. Deze trekken misschien niet altijd de meeste aandacht, maar zijn in mijn ogen de echte ‘welvaartmakers’ van Nederland. Ga zo door!
@kritisch
Ik sluit me aan bij de vorige reactie. Onzin.
Er is voldoende kennis en kunde beschikbaar hier om software producten te maken en te verkopen. Ik heb in het verleden gewerkt bij een Nederlands softwareproductbedrijf, en werk nu ook weer, als mede-oprichter, bij een productbedrijf. Daarnaast zijn er meerdere voorbeelden van succesvolle Nederlands softwarebedrijven te noemen.
De cultuur van investeren hier in Nederland sluit niet helemaal aan op de voorwaarden voor het starten van een product bedrijf, zoals bijvoorbeeld in de VS. Er zijn voor-investeringen nodig;de kosten gaan voor de baten uit, en de kans op falen is groot. En dan is het makkelijker om een consultancybureau te beginnen.
Eeh, ja….., dat zat er in, aan te komen!