Atos Origin wil niet meer met de vakbonden spreken over de cao voor 2008. De acties die de bonden de afgelopen weken voerden, zouden 'onaanvaardbare schade' hebben berokkend onder de klanten van de ict-dienstverlener. Het bedrijf wil er nu met de ondernemingsraad uitkomen.
Atos Origin heeft besloten de vastgelopen cao-onderhandelingen niet meer te hervatten. Woordvoerder Erica Prins zegt dat de acties die de vakbonden de afgelopen weken voerden, onaanvaardbare schade hebben veroorzaakt onder de klanten van de automatiseerder. "Wij hebben geen vertrouwen meer in een goede afloop. De bonden achten de achterliggende commerciële langetermijnbelangen van het bedrijf minder belangrijk dan hun eigen belang."
Het is niet alleen de schade bij klantorganisaties waardoor de automatiseerder besloot om het overleg definitief af te breken. Prins legt uit dat het bedrijf het idee heeft dat de vakbonden slechts weinig medewerkers vertegenwoordigen. "We zullen in het verdere verloop van het arbeidsvoorwaardenoverleg aandacht schenken aan alle personeelsleden, ook degene die aan de acties deelnamen."
De ict-dienstverlener beraadt zich nu over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt. Daarbij zal de werkgever met de centrale ondernemingsraad (COR) spreken.
De vakbonden waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
Zelfs dat niet. Vorig jaar bevorderd en je gaat er geen cent op vooruit. Wel meer verantwoording, wel meer gezeik en wel meer targets waar je harder op afgerekend gaat worden, geen centjes. Blij dat ik weg ben.
Dames en heren van AO. Wees gerust, komend jaar zullen dingen veranderen. Ik kan jullie nu al vertellen dat tenminste een onderdeel van AO in Eindhoven overhandigd gaat worden aan een andere partij. Ik kan niet op de details in gaan, maar het betreft tenminste 200 man. Dit vanwege de “skill-shortage” oftewel te weinig mensen.
“Skill-shortage” lijkt me niet echt te weinig mensen. Maar meer dat de skilled people zijn weggelopen en dat de overgebleven mensen met hun skills de tent niet goed draaiende kunnen houden. Dat is geen waardeoordeel over de overgebleven mensen, de ene skill ligt beter in de markt dan de andere en je bent er een hoop nodig voor gecompliceerde omgevingen, maar wel een waardeoordeel over de bedrijfsleiding die met hun beleid de tent blijkbaar niet runnend kunnen houden. Er zijn ook al geruchten dat de huidige bedrijfsleiding gewipt gaat worden door de hedgefunds die meer invloed eisen door hun aandelenpakket. Tja, aan geruchten geen gebrek in deze tijden van ontevreden volk en lamlendige bestuurders. Of het er allemaal beter van wordt?