Microsoft voorziet zijn beheersoftware System Center van uitbreidingen om ook Linux- en Unix-systemen te omvatten. Het bedrijf onthult nu beta-software hiervoor.
Microsoft heeft enige tijd terug breed ingezet op beheer, maar hield dat tot op heden nog bij het eigen Windows-platform. Nu onthult het bedrijf een beta-uitvoering van software om ook Linux en Unix te beheren, plus databases en webservers op die besturingssystemen. Het gaat om uitbreidingen voor de System Center-beheeromgeving van Microsoft, die in totaal twaalf producten omvat en dus in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is.
De besturingssystemen die Microsoft wil toevoegen aan het beheerbereik van System Center zijn: Red Hat Enterprise Linux, Suse Enterprise Linux van Novell en de Unix-varianten HP-UX en Solaris van respectievelijk HP en Sun Microsystems. De applicatiesoftware die ook wordt ondersteund, omvat de open source-webserver Apache, de database van Oracle en de open source-database MySQL. Laatstgenoemde is nu net ingelijfd door Sun.
Beta’s downloaden
De nu onthulde Cross Platform Extensions worden ook nog vergezeld van Connectors. Daarmee breidt Microsoft zijn beheersoftware uit naar concurrerende pakketen zoals OpenView van HP en de Tivoli Enterprise Console van IBM. De beta-software is uitgedeeld aan ontwikkelaars die aanwezig zijn op de Interop-conferentie die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Microsoft stelt de beta's ook ter beschikking via zijn Connect-website.
Microsoft kondigde in 2003 al aan beheer serieus aan te gaan pakken. Daarbij had het niet alleen de eigen Windows-varianten (naast desktop en server ook verschillende versies) voor ogen, maar zelfs het hele datacenter. Dit Dynamic Systems Initiative moet uiteindelijk ict als nutsmiddel, ofwel utility computing, opleveren. De grote server- en Unix-leveranciers hebben rond die tijd ook hun plannen voor dat einddoel uiteengezet, dus Microsoft kon en wou niet achterblijven.
Ik heb ceo Steve Ballmer terug in het jaar 2000, in een Hotel te Antwerpen, ‘Linux de oorlog zien verklaren’, en dat was toen een letterlijke uitspraak, een ieder wordt wijzer gedurende zijn leven…, zo ook Steve Ballmer.
Nu zegt hij: “If you can’t beat them, work with them!”
Hij gaat dat met hun partner Novell in de parktijk brengen met deze nieuwe tool, ik ben eerlijk gezegd razend benieuwd hoe dit precies te werk gaat en of de Unix-guru’s onder ons, hier erg blij van gaan worden, “Time will tell…” Misschien wordt het een doorbraak van Microsoft in de Unix-wereld, we zullen zien.
De naam zegt het al!
Die software heet:
“System Center Operations Manager” ofwel in kort:
SCO Manager.
Zoals McBride!
Zoiets zou ik nooit aan mijn Linux-systemen laten komen, Microsoft heeft zich naar Linux als zeer ‘vertrouwenwekkend’ getoond. Ballmers gebral uit het verleden is niet zo snel vergeten, en in de Linux-wereld vertrouwt men Microsoft niet.
Ik ken maar weinig n*x guru’s die een Windows tool zouden willen gebruiken..
Microsoft moet eens leren om zich te focussen op waar ze zich an verbonden hebben zoals:
->Desktop OS
->Office software
->WebBrowser
->Media Player
->Server OS
->ERP oplossingen
…
…
Stoot de helft af (gewoon verkopen) en gebruik het binnengekomen geld om je producten te verbeteren… DAARNA pas weer een nieuwe markt aanboren.
Ik vraag me af wat de prijs is van die nieuwe ontwikkeling.
PvN
n*x guru’s gebruiken deze tool niet, want guru’s houden lezingen en schrijven slimme opmerkingen in blogs. Deze tool wordt gebruikt door systeembeheerders. Die zijn gebaat bij eenvoudige tools waarmee zij de systemen in hun datacenters onder controle willen houden.Microsoft levert zo’n tool al voor het beheer van Windows Servers, er is toch niks mis mee als daar ook andere servers mee kunnen worden beheerd?
Ik kan me best voorstellen dat het wat sneu is voor sommige beheerders die aan marktwaarde gaan inboeten als ook een minder geschoolde met wat minder abstractievermogen aan het n*x-beheer kan worden gezet zonder dat dit problemen oplevert. Moeten zij zich ook weer blijven mee ontwikkelen en op de hoogte blijven van wat er in de sector speelt en bovendien verstaanbaar gaan/blijven communiceren om interessant te blijven voor werkgevers.