Het probleem van groeiende opslag en hoge uitwijkkosten kun je ook aanpakken door elkaar te helpen. In de commerciële sector misschien ondenkbaar, maar in de gemeentesector realiteit. “We hebben eigenlijk samen één ongedeelde omgeving.”
"We hadden te maken met groeiende opslag en de kosten van onze uitwijkcontracten. Uitwijk is eigenlijk als een verzekering; aan het eind van het jaar weet je alleen dat je geld hebt uitgegeven", vertelt Toin Pijnenburg, eerste medewerker I&A (informatisering en automatisering) bij de gemeente Oude Ijsselstreek. Hij heeft samen met technisch projectleider Ernst Vetketel van de gemeente Doetinchem een gezamenlijke opslagomgeving met wederzijdse uitwijk opgezet.
Glasvezellink
"Er was al glasvezel tussen beide gemeenten, dankzij de Stichting Trent", schetst Pijnenburg een belangrijke randvoorwaarde. Die verbinding is voortgekomen uit de ‘verglazing' van de regio Enschede, opgezet vanuit de Technische Universiteit daar. "Wij sloten daar aanvankelijk alleen op aan voor een peer-to-peer verbinding tussen onze twee gebouwen. Dat is in 2005 aangevraagd, maar sinds 2007 zijn we ook verbonden met een Duitse Internet-exchange. Glasvezel maakt veel meer mogelijk."
Een belangrijke, nu al gerealiseerde mogelijkheid is dus het delen van de opslag. "We hebben eigenlijk samen één ongedeelde omgeving. Één directory voor vier organisaties." Dat zijn dus de twee gemeenten, plus de instantie Werk&Inkomen en een regio-organisatie. "We hebben nu ook één helpdesk, die zich dan bevindt op twee lokaties." Dus ook daarmee is voorzien in uitwijk.
Regio-overleg
Oude Ijsselstreek en Doetinchem raakten via een gemeenteoverleg aan de praat. "Dat was een initiatief van een voormalig gemeentesecretaris hier, die wou meer overleg in de regio. Zelf heb ik het niet zo op van die praatclubjes, maar daaruit kwam wel dit contact voort." "We hebben ook andere gemeenten uitgenodigd om te komen kijken en laatst hebben we dit concept ook gepresenteerd voor de regio Achterhoek. Daar waren veel coördinatoren maar ook systeembeheerders aanwezig."
Voor die laatsten wordt nog een hands-on sessie georganiseerd om de fijne kneepjes uit te leggen. De gedeelde opslag is namelijk slechts een basis; de twee gemeenten benutten bovenop dat SAN de softwaremogelijkheden van Network Appliance voor deduplicatie en archivering. Daarnaast dient het geheel ook voor serverconsolidatie door virtualisatie. "Ja, dit prikkelt ook zeker onze creativiteit", zegt Pijnenburg enthousiast.
Nog niet aan toe
Nog niet iedereen is echter toe aan een dergelijke complexe omgeving. "De Achterhoek telt acht gemeenten en een paar willen dit in ieder geval niet. Serverconsolidatie, met virtualisatie, is nog niet voor iedereen ‘a given'. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld AS/400- of Unix-systemen die ze niet kwijt willen of kunnen. En onze opstelling is gebaseerd op VMware en Microsoft." Migratie van Unix naar Linux kan een gemeente wel ‘geschikt' maken voor de opstelling van Oude Ijsselstreek en Doetinchem.
Live vertellen
Toin Pijnenburg van de gemeente Oude Ijsselstreek spreekt over de gezamenlijke storage-opstelling met de gemeente Doetinchem op het Computable Storage Seminar dat 19 juni (in plaats van 15 mei) plaatsvindt. "We hebben ook andere gemeenten uitgenodigd om te komen kijken en laatst hebben we dit concept ook gepresenteerd voor de regio Achterhoek."
Storage Seminar
Opslag loopt de klauwen uit. Al jaren, maar het wordt alleen maar erger. Als je tenminste alles maar bewaart, eindgebruikers geen regels oplegt, en zelf geen orde schept in de doublure-chaos. Computable reikt de helpende hand en organiseert op 19 juni 2008 een seminar over storage. Hoe ga je om met uitdijende opslag, de stijgende kosten ervan? Wat pak je als eerste aan in je opslag-jungle? Want de mogelijkheden en oplossingen zijn er, maar dit zijn ook weer bomen waardoor je het bos niet meer ziet. Computable presenteert praktijkverhalen. Hoe doen je collega's het en wat brengt de toekomst?