Sinds een paar weken verdiep ik mij in de dienstverlening van een amerikaans bedrijfje dat Naymz heet.
Het resultaat van dit speurwerk is bij elkaar gebracht op een linkpagina met de naam naymz.start4all.com. Omdat een trendwatchende business ntelligence consultant onder de titel BI 2.0 – Informatie Chaos op zijn weblog de diensten van Naymz beschrijft,is dat een reden om de linkverzameling hier te delen.
Bij mijn verkenning viel het mij vooral op dat het bedrijf dat zich bezig houdt met de promotie en reparatie van online reputaties zichzelf in de blogosphere de reputatie bezorgt van spamboer. In hoeverre dat oordeel recht doet aan de meerwaarde van de diensten van Naymz mag u zelf bepalen. Het is waarschijnlijk dat de invites enkele lezers van dit stukje al hebben bereikt. Mijn belangstelling voor Naymz gaf aanleiding tot een persoonlijke reactie van een van de oprichters Tom Drugan. Zelf heb ik de dienst uitgeprobeerd. Wie een keer op mijn naam googelt, komt het profiel vanzelf tegen.
Gerrit, je observatie klopt. Een van de nieuwe zaken die we tegenkomen in Wikinomics (http://biconsultant.blogspot.com/2008/04/tegenlicht-over-web-20-wiki-waarheid.html) era, waar iedereen informatie via het web kan delen, is het toetsen van de credentials van de auteur. Oftewel, de auteur haalt zijn status niet meer uit het schrijven voor de Winkler Prins, maar uit zijn vermelding op een reputation netwerk. Dus, de gedachte is goed, maar de uitwerking van Naymz is niet al te smooth.
Mijn bezwaar tegen de uitwerking geldt dan vooral de strategie waarmee de dienst aan de man wordt gebracht. Die maakt hen minder geloofwaardig. Zoals er in een publikatie terecht wordt opmerkt kan dit een doorbraak verhinderen. Aan de andere kant geeft het wel een ‘buzz’ waardoor ‘iedereen het er over heeft’. Het is wel duidelijk dat de marketingman er bovenop zit en veel investeert in de verkondiging van zijn ‘evangelie’.
Inmiddels is de marketingman achter Naymz gaan twitteren: zijn eerste post luidt:
“There is an opt-out at the bottom of each invite in case you do not want to receive anymore invitations from Naymz”
http://twitter.com/tdrugan/statuses/799016661
deze gezien?
http://www.security.nl/article/17513/1/This_Is_Me.html
Joost, deze publicatie op security is me niet ontgaan. Identiteitsdiefstal is een groot probleem. Dat Naymz zelf profielen aanmaakt wordt door meerdere mensen genoemd, maar kan ik niet staven met voorbeelden, ondanks dat ik google diepgaand heb uitgepluisd. Identiteitsdiefstal doet de vraag naar een OpenId toenemen. Ik volg Naymz kritisch en zal dat ook blijven doen. Voorlopig genieten ze bij mij het voordeel van de twijfel.
Ik heb dit artikel geschreven omdat naymz zelf lege profielen aanmaakt die je kunt (of misschien nu niet meer) kapen. Ik vond nl. het profiel van mijn zus, die ze zelf niet aangemaakt had. Daar begon het.