Het ministerie van VROM werkt aan een beperkte versie van het Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO). Mocht namelijk de nieuwe wet Wabo niet per 1 januari 2009 worden ingevoerd, dan kunnen overheden alsnog gebruikmaken van het LVO voor het digitaal afhandelen van de omgevingsvergunning.
Geruchten doen de ronde dat de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) vertraging zal oplopen en niet per 1 januari 2009 van kracht wordt. De Eerste Kamer heeft zich namelijk gebogen over deze nieuwe wet en er een aantal kanttekeningen bij geplaatst. De Wabo is nodig voor het regelen van de omgevingsvergunning: de geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Burgers en ondernemers kunnen dan straks met behulp van het Landelijke Voorziening Omgevingsloket hun vergunningen digitaal regelen. Overheden zijn, als de Wabo van kracht is, verplicht om digitale vergunningen te accepteren.
Mocht de invoering van de Wabo inderdaad vertraging opleveren, dan zal het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) een LVO in beperkte vorm aanbieden. "Wij zijn momenteel volop bezig met het bouwen van dit loket. Het zou zonde zijn als het LVO door vertragingen op de plank zou komen te liggen", vertelt Nico Claij, werkzaam bij de projectleiding VROM-LVO, tijdens een presentatie op de vakbeurs Overheid & ICT. Volgens Claij zal VROM bij uitstel van de Wabo overheden een LVO aanbieden die gebaseerd is op zo'n 80 à 90 procent van de huidige wetgeving.
Verlichting
Het ministerie trok een consortium aan om het LVO te bouwen: Be Informed (zoekfunctionaliteit), Be Value (it-dienstverlener), Informaat (webontwerper), Juris (juridisch organisatie-adviesbureau), O&I Management Partners (gespecialiseerd in 'business process management') en de Universiteit van Amsterdam (Leibniz Center for Law). Naar verwachting verwerkt het LVO straks zo'n 300.000 aanvragen en meldingen per jaar.
Burgers, ondernemers en organisaties hoeven straks niet voor hun vergunningen langs verschillende instanties. Achter dit digitale loket worden ruim vijftien wetten, aangevuld met relevante gemeentelijke en provinciale verordeningen, toegankelijk gemaakt voor het aanvragen van vergunningen. Bezoekers die een vergunning hebben aangevraagd, kunnen 24 uur per dag de voortgang volgen. Ze kunnen er ook informatie vinden. Het gaat in totaal om 43 soorten vergunningen en verordeningen. Ook voor ambtenaren moet het LVO een verlichting van het werk betekenen.
Dubbel werk?
Ter ondersteuning van de invoering van de omgevingsvergunning is begin april bij de provincie Overijssel het voorbeeldproject Wabo-ICT gestart. Doel hiervan is het testen van de praktische haalbaarheid van de Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO).
Een aantal gemeenten en provincies bieden reeds een digitaal loket aan voor het indienen van vergunningen, waaronder voor bouwen, wonen en milieu. Volgens Claij is er geen sprake van dubbel werk en kunnen zij straks de LVO-functionaliteit via een link aanhaken op hun loket. "Sommige gemeenten lopen nu eenmaal voorop en willen bijvoorbeeld al één digitaal loket voor al hun vergunningen. Niet alleen rond onderwerpen die met de ruimtelijke ordening te maken hebben, maar ook voor bijvoorbeeld horecavergunningen."
Ik ben wel benieuwd of ze via het digitale loket net zo veel tijd nemen voor de verwerking als op de ‘ouderwetsche’ manier. Automatisering betekent namelijk niet altijd snelheidswinst in ambtenarenland 🙂