Het noodlijdende Commodore wil stoppen met het maken van producten. Het bedrijf wil alleen nog licenties verstrekken aan bedrijven die de merknaam Commodore willen gebruiken. Dat maakte directeur Ben van Wijhe vanmiddag bekend op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.
Van Wijhe was tamelijk pessimistisch over de toekomst van het bedrijf, dat geen middelen meer heeft om zelf producten te ontwikkelen. Commodore heeft 36,5 miljoen euro aan schulden, onder meer aan computerfabrikant Tulip, die alleen al 20 miljoen euro van het bedrijf krijgt.
"Ik heb geen goed nieuws voor u," begon Van Wijhe de vergadering in Amsterdam. Hij moest ruiterlijk toegeven dat de introductie van de Gravel-lijn in 2007 was mislukt. De video- en audiospeler werkte niet naar behoren en pogingen om de fouten te herstellen namen veel tijd in beslag. Inmiddels wordt de Gravel getest voor een nieuwe introductie, maar Van Wijhe verwacht door de enorme kosten geen winst meer te maken op deze producten.
In 2007 heeft Commodore zelfs 11 miljoen dollar verlies geleden. "De eerste negen maanden hebben we nauwelijks omzet gedraaid," aldus Van Wijhe, die zelf de cijfers toelichtte omdat zijn financieel directeur is opgestapt.
Van Wijhe stond lang stil bij de diverse conflicten waarin het bedrijf verzeild is geraakt. Hij verwacht dat het faillissement van Commodore International BV volgende week wordt opgeheven. "De totale schulden zijn zo’n 130.000 euro, dat kunnen we best betalen. Dat hele faillissement is een vergissing."
En dan is er de ruzie rond Phillar, een voormalige partner waarmee Commodore navigatie-apparatuur zou maken. Vanwege betalingsachterstanden haakte Phillar af, waarna een juridisch gevecht volgde over de vraag van wie Phillar nou eigenlijk is. Eerder dit jaar stelde de rechter vast dat Phillar geen dochteronderneming is van Commodore, omdat de aandelentransactie nooit zou zijn voltooid.
Volgens Van Wijhe is het misgelopen toen Commodore inzage in de cijfers eiste. "Directeur Gabor de Vree, die overigens bij Commodore op de loonlijst stond, heeft tegen mij gezegd dat hij heeft gelogen over de cijders. Die zijn veel te rooskleurig voorgesteld, het ging om een verschil van zeker 22 miljoen euro." Van Wijhe wil geen pogingen meer ondernemen om Phillar in te lijven, maar de aandelen en leningen moeten terug.
Tenslotte is er ook nog een conflict rond Commodore Gaming, dat voor 51 procent in handen is van investeerder Henk Keilman. Keilman moet nog een 11 miljoen euro aan licentierechten betalen. Dat wordt volgens Van Wijhe niet betwist, maar wel de termijn waarop betaald moet worden.
Wil Commodore overleven dan moet de schuld van 35 miljoen euro worden gesaneerd, vertelde Van Wijhe. Het belang van 49 procent in Commodore Gaming wordt verkocht. Daarnaast wil Van Wijhe de nu nog failliette BV Commodore International verkopen aan een derde partij om ze via een sale and leae back constructie van vijf jaar te kunnen exploiteren. Er zit alleen een addertje onder het gras. De grootste schuldeiser Tulip kan zijn pandrecht uitoefenen en de licenties opeisen, wat geen prettig vooruitzicht is voor licentiehouders.
Van Wijhe heeft zelf niet meer de ambitie om het licentiebedrijf te leiden, zo liet hij doorschemeren. "U vraagt zich misschien af wat ik hier nog doe, maar ik ben niet iemand die graag wegloopt."