Kleine en middelgrote organisaties hebben weinig aan ingewikkelde en dure IP-telefoniecentrales. Vaak gebruiken ze maar een fractie van de capaciteit daarvan. Avaya One-X Quick Edition werkt zonder centrale, maar biedt toch veel van de voordelen van internetbellen.
Een duur IP-telefoniesysteem met centrale is voor veel MKB’s teveel van het goede. Toch willen ook kleine organisaties genieten van de voordelen van IP-telefonie. Het is bijvoorbeeld toch handig als de medewerkers het telefoonsysteem op kantoor, thuis en onderweg kunnen gebruiken?
One-X Quick Edition is een mogelijke oplossing. Dit communicatiesysteem van Avaya is gebaseerd op SIP (Session Initiaion Protocol) en gebruikt geen centrale. Het verbindt namelijk alle telefoons via een peer to peer-netwerk (p2p). One-X Quick Edition is goedkoop in aanschaf en onderhoud. Bovendien geeft het toegang tot de lagere of zelfs gratis tarieven van SIP-providers.
Testsysteem
Het systeem bestaat uit losse SIP-telefoons. Die plug je in het netwerk en configureer je via een webinterface. Bij Avaya kun je kiezen tussen verschillende modellen SIP-telefoons. Ook kun je je bestaande analoge telefoons op het systeem aansluiten via een adapter of gatewaye voor die analoge toestellen.
In het kader van deze test installeerde Avaya in ons testlab een G11 PSTN gateway met vier analoge lijnen. De gateway beschikt over een bypass-telefoonaansluiting en geluidsaansluitingen voor een externe audioversterker (voor externe paging) en een externe geluidsbron (voor een cd-speler of andere geluidsbron die wachtmuziekjes afspeelt). Het bij ons geïnstalleerde systeem bestond verder nog uit een NetGear ProSafe 8 port switch met vier Power-over-Ethernet (PoE) poorten en vier gewone Fast Ethernet-poorten. Op de PoE-poorten kun je SIP-telefoons zonder eigen voedingsadapter aansluiten. Avaya leverde ook nog een Avaya 4621 en twee Avaya 4610 SIP-telefoons, alsook een Avaya A10 analoge telefoonadapter voor vier analoge telefoon- of faxtoestellen.
Mogelijkheden
Avaya heeft de One-X Quick Edition ontworpen voor ongeveer twintig gebruikers. Hoewel een centrale ontbreekt, kunnen SIP-telefoons onderling samenwerken, zodat je toch nog de functionaliteit van een centrale krijgt. Zo kun je met dit telefoniesysteem gesprekken doorverbinden en parkeren, conferentiegesprekken starten, tekstberichten sturen naar andere SIP-telefoons en snelbellen. Andere beschikbare functies zijn voicemail, antwoordfunctie met menusturing, groepschakelingen en het overnemen van oproepen indien een collega niet antwoordt. Je kunt tot honderd gesprekken opzoeken in de geschiedenis-log. Het is ook mogelijk centrale bedrijfs- én persoonlijke telefoonboeken bij te houden.
Om een communicatiesysteem samen te stellen, heb je een of meerdere van de Avaya one-X Quick Edition telefoontoestellen, -adapters of gateways nodig. Als je via het internet ‘naar buiten’ wilt bellen of een eigen inbelnummer wenst, heb je ook een SIP-abonnement nodig. Avaya werkt daarvoor samen met de SIP-provider Phonext (www.phonext.com), die goedkope SIP-abonnementen verstrekt. Daarmee kun je voor 0,0122 euro per minuut uitbellen naar traditionele telefoonlijnen. Een inbelnummer kost 4 euro per maand. Oproepen naar andere SIP-nummers zijn gratis.
Bestaande analoge telefoonlijnen kun je met behulp van een analoge gateway gebruiken voor gewone inbel- en uitbelverbindingen. In dat geval is het SIP-inbelabonnement dus niet nodig. Toch geven sommige MKB’s de voorkeur aan een SIP-inbelnummer, omdat ze dan desgewenst van telefonieleverancier kunnen wisselen zonder dat hun telefonische bereikbaarheid daardoor in het gedrang komt. Bedenk wel dat een SIP-inbelnummer afhankelijk is van het voortbestaan van de SIP-provider. Als die ermee stopt, verlies je ook je SIP-inbelnummer. Bovendien kun je vandaag de dag van analoge telefonieleverancier wisselen met behoud van je analoge telefoonnummer.
Configuratie
Beheer gebeurt via een gebruiksvriendelijke webinterface.
Beheer gebeurt via een gebruiksvriendelijke webinterface.De 4610 en 4621 SIP-telefoons die Avaya ons bezorgde hebben geen eigen voedingsaansluiting. Je gebruikt een netwerkswitch met PoE. Zodra je de eerste telefoon aansluit, krijg je een korte installatiewizard. De volgende telefoon die je op het netwerk aansluit, voegt zich gewoon bij hetzelfde ‘kantoor’ van het eerste toestel. Je moet alleen nog een gebruikersnaam configureren. Simpeler kan haast niet. Daarna kun je al meteen met elkaar telefoneren.
De ip-toestellen van Avaya hebben allemaal een (erg gebruiksvriendelijke) webinterface. Door gewoon naar het ip-adres van het eerste toestel te surfen, kun je alle toestellen tegelijk beheren. Het is ook mogelijk toestellen te beheren die zich niet in hetzelfde netwerk bevinden, maar daar heb je dan een speciaal centraal beheerprogramma van Avaya voor nodig. Die Multisite Provisioning Tool kun je gratis van de leverancierswebsite downloaden.
Overigens vragen de Avaya-toestellen een ip-adres aan een dhcp-server als die in het netwerk wordt gevonden. Ontbreekt die, dan gebruiken ze het Zeroconf-protocol om zichzelf een adres toe te wijzen in het 169.254.*.*-bereik.
Conclusie
De One-X Quick Edition is een wel heel eenvoudige manier om een kleine organisatie uit te rusten met gebruiksvriendelijke IP-telefonie. Een (dure) telefooncentrale ontbreekt, maar toch krijg je alle functionaliteit van zo’n traditioneel telefonieknooppunt.
Productinfo
Product: One-X Quick Edition 3.2
Producent: Avaya, www.avaya.nl
Adviesprijzen (excl. BTW): 316 euro (4610 ip-telefoon), 468 euro (4621 ip-telefoon), 380 euro (A10 SIP-adapter voor vier analoge telefoons), 300 euro (G11 PSTN-gateway).
Systeemvereisten: geïnstalleerd Fast of Gigabit Ethernet-netwerk met UTP-bekabeling en met internetconnectiviteit
De Kern
Kleinere organisaties willen compacte, op maat gesneden communicatiesystemen.
Avaya levert met One-X Quick Edition een dergelijk systeem dat zonder centrale werkt.
Johan Zwiekhorst, Datatest Lab