China is een grote opkomende markt, ook juist een afzetmarkt. Microsoft en Novell gebruiken hun samenwerking om het Aziatische land te voorzien van besturingssystemen. De twee willen 'niet-ondersteunde' Linux-gebruikers overzetten naar Windows en Suse Linux.
Microsoft en Novell willen samen een graantje meepikken van de opbloeiende markt China. De twee ict-leveranciers, die sinds eind 2006 samenwerken, verklaren dat ze 'niet-ondersteunde' Linux-gebruikers in China willen overhevelen naar een combinatie van Windows en Suse Linux. Laatstgenoemde is dus een 'wel ondersteunde' Linux-distributie.
Linux-splitsing
Open source-voorstanders zagen in de omstreden samenwerking tussen Microsoft en Novell al het gevaar van een Linux-splitsing. De Suse-distributie van Novell zou het predikaat 'Microsoft-goedgekeurd' krijgen, al dan niet impliciet, en daarmee voor zakelijk gebruik schijnbaar beter zijn. Dat lijkt nu inderdaad de strategie van de twee partners voor de Chinese markt.
De twee spreken van heterogene omgevingen en mikken specifiek op de toepassingen virtualisatie en high performance computing (hpc, zware rekenklussen). Voor laatstgenoemde, draaiend op supercomputers, is Linux erg populair, maar Microsoft heeft een aparte Windows-uitvoering voor hpc gemaakt. Daarnaast doen de twee aan gezamenlijke marketing en training.
In de Westerse wereld hebben grote ondernemingen als Wall-Mart, Siemens en BMW al getekend voor producten en ondersteuning van de Microsoft-Novell-combinatie. Daarbij levert de Windows-producent bijvoorbeeld licenties voor Suse Linux, waarvoor Novell al 240 miljoen dollar krijgt. De overeenkomst met Microsoft heeft Novell geen windeieren gelegd; de betaalde abonnementen voor ondersteuning van Suse Linux Enterprsie zijn van 2006 naar 2007 38,6 procent toegenomen.