Bèta-opleidingen zijn nog steeds niet populair bij meisjes. Extra voorlichting van het Platform Bèta Techniek en een investering van drie miljoen euro moeten daar verandering in brengen.
Minister Plasterk trekt de komende jaren drie miljoen euro extra uit om meer meisjes te interesseren voor een studie of opleiding in techniek en ict. Een miljoen is bestemd voor havo en vwo-scholen, en twee miljoen voor het mbo. Dat heeft het ministerie van onderwijs vandaag laten weten.
De minister wil meisjes stimuleren te kiezen voor techniek om het tekort aan bètatechnici verminderen. Ook wil Plasterk de seksescheiding in beroepen doorbreken. In samenwerking met het Platform Bèta Techniek worden daarom tot en met 2011 zo'n honderd extra havo en vwo-scholen ondersteund in specifieke keuzevoorlichting aan meisjes. Daarbij gaat het niet alleen om voorlichting, maar ook om het inzetten van vrouwelijke rolmodellen die al werkzaam zijn in verschillende technische branches. Omdat ouders een grote invloed hebben op de keuzes van hun kinderen, worden zij ook betrokken bij de voorlichting.
Actieplan
In het mbo moet met het extra geld de instroom van meisjes vanuit het vmbo naar ROC's worden bevorderd. ROC's gaan samen met de vmbo-scholen in een regio een actieplan ontwikkelen om meer meisjes aan te trekken en te behouden in technische opleidingen. Hierin is onder andere aandacht voor een aansprekende vormgeving van opleidingen die rekening houdt met de interesses van meisjes. Daarnaast komt er meer aandacht voor voorlichting en voor opleidings- en beroepskeuzes van meisjes op het vmbo.
Op dit moment kiest bijna vijftien procent van de mbo-meisjes voor een technische opleiding. Bij jongens ligt dit percentage op vijftig procent.
Als ze dan toch 3 miljoen uit gaan geven, dan liever aan marketing – Bijvoorbeeld, er zijn bijna geen onderzoeksresultaten/nieuwe technieken te vinden op de journaals terwijl er bijna dagelijks wel wat te melden is. We zijn omgeven door techniek en toch moeten we naar nieuws over ijsbeertjes kijken. Altijd beetje vaagjes gevonden waarom de universiteiten niet meer geld besteden om RTL/NOS te benaderen. Zeker NOS heeft hier een taak, lijkt me zo.
dat ze niet lopen te klagen, er zijn genoeg meiden en vrouwen die in de ict willen werken, maar al die mannelijke bazen willen geen vrouwen hebben op de vloer.