Hieronder vind je allerlei tips op het gebied van virtualisatie. Heb je ook tips? Stuur dan een e-mail met toelichting naar lezers@computable.nl.
Wees zuinig met virtuele servers
Abram Schermer
Algemeen directeur
QWise
"Serverconsolidatie door middel van virtualisatie is al lang niet nieuw meer. Meer virtuele servers op minder hardware levert beheervoordeel op. Er schuilt echter een gevaar in het eenvoudig kunnen inzetten van virtuele machines, namelijk dat voor elke applicatie of taak een nieuwe virtuele machine wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat er een wildgroei aan te beheren virtuele servers. Er is dan niet minder beheer door het inzetten van virtualisering, maar juist méér. Serverconsolidatie is dus: eenzelfde servicelevel bieden met minder servers of deze nu virtueel zijn of fysiek. Maak dus niet voor elke taak een virtuele server aan."
Virtualisatie is niet altijd een optie
Ted Steenvoorden
Infrastructuur Consultant
C2ICT
"Virtualisatie staat sterk in de belangstelling. Met virtualisatie is het mogelijk om ict-middelen efficiënter en flexibeler in te zetten. Maar is virtualisatie altijd een optie? Er zijn een aantal valkuilen waar u alert op moet zijn. De eerste categorie zijn systemen met een zeer hoge I/O. Hierbij kan virtualisatie leiden tot onacceptabel performance verlies. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld zware databases of terminal- en Citrixservers. Een tweede categorie zijn systemen met specifieke sofware of hardware behoeften. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld fax kaarten, voiceprocessing systemen of systemen die speciale hardware aansturen. Voer altijd een degelijke test uit voordat u een systeem gaat virtualiseren. Dit is de enige manier om mogelijke problemen te kunnen ontdekken."
Virtualiseer alles, maar niet de security-toepassing
Leo Willems
Chief Security Officer
TUNIX Internet Security & Opleidingen
"Wat ik in de praktijk vaak tegenkom is de trend om security devices – net als andere toepassingen – te willen virtualiseren. Het voordeel is groot: denk aan redundantie, rack space en uniformiteit. Het nadeel is minder bekend omdat er nog geen grote incidenten geweest zijn: er zijn op dit moment proof of concept aanvallen bekend waarbij via het ene hosted besturingssysteem wordt ingebroken op het andere, uiteraard binnen een virtuele omgeving. Deze ontwikkeling ligt voor security-experts voor de hand. Op dit moment is mijn advies om geen beveiligingstoepassingen onder te brengen in virtuele omgevingen."
Vijf tips om te beginnen met virtualisatie
Martijn Baecke
Technisch Consultant Virtualisatie
Inter Access
- Eerst denken, dan doen. Voordat je gaat implementeren, bedenk dat eerst wat je wilt bereiken. Dit klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zijn er cases ten overvloede van bedrijven waar virtualisatie 'geëxplodeerd' is. Het werd ongecontroleerd geïntroduceerd in de organisatie als een nieuwe technologie. Echter vereist deze technologie ook een geheel andere manier van denken over ict. Pas als je dat beseft is de tijd rijp om virtualisatie te introduceren in jouw ict-omgeving.
- Best practices/experts. Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld en is virtualisatie niet een geheel nieuw onderwerp. Het is daarom raadzaam de best practices te analyseren die opgedaan zijn over de aflopen jaren. Zo voorkom je onnodige fouten en leg je een goede fundering voor de introductie van virtualisatie in jouw ict-omgeving. Laat je in dat geval bijstaan door experts die dit al eerder gedaan hebben. Hun kennis en ervaring is een waardevolle toevoeging voor en tijdens de introductie. Zij kunnen je in een korte en gestructureerde manier helpen een dynamische en kostenbesparende virtuele ict-omgeving te realiseren.
- Creëer een business case. Zeker in deze moeilijke tijden is het van belang om voor de organisatie duidelijk te maken waar je als ict-afdeling mee bezig bent. En misschien nog wel belangrijker wat dit dan uiteindelijk gaat (besparen op de) kosten. Vandaar dat bij elk virtualisatietraject een business case moet creëren waarin de kosten en baten tegen elkaar gezet worden. Op deze manier creëer je een helder beeld en daarbij een draagvlak binnen de organisatie. Dit draagvlak is van wezenlijk belang om jouw virtualisatieproject uiteindelijk te doen slagen.
- Begin klein en bouw langzaam uit. Virtualisatie is geen technologie die met een 'big bang' geïntroduceerd moet worden binnen een productieomgeving. Advies is dan ook om klein te beginnen, het liefst in een ontwikkelomgeving. Daar kan dan virtualisatie geanalyseerd worden en gekeken worden naar wat de impact is voor de productieomgeving. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je virtualisatie los laat in jouw productieomgeving. Tevens heeft het als voordeel dat je op een langzame en gecontroleerde manier, stapje-voor-stapje, virtualisatie kunt introduceren in jouw bedrijf.
- Zet een virtualisatiekennisteam op. Veel bedrijven omarmen virtualisatie, maar vergeten de kennis te waarborgen. Vaak hebben bedrijven wel begrepen dat ze experts moeten invliegen om virtualisatie te introduceren in hun organisatie, maar vergeten ze dat ze de kennis ook moeten behouden. Het is experts eigen dat ze een paar maanden ergens komen te zitten om vervolgens weer te vertrekken. Zet dus vooraf een kennisteam op binnen jouw ict-afdeling die virtualisatiekennisborging tot doel heeft. Zo voorkomt je dat je later met de handen in het haar staat als opeens virtualisatie weer om de hoek komt kijken. Natuurlijk kan je dan weer die experts inhuren voor dezelfde informatie, maar of dit de kostenbesparing ten goede komt…