De toekomst van Getronics-dochterondernemingen Everest en Pharmapartners is ongewis. Beide it-bedrijven staan nu niet in de verkoop, stelt Getronics. Maar onduidelijk is wat er dan mee gaat gebeuren. De partijen passen namelijk niet in de nieuwe strategie van het KPN-onderdeel.
Een woordvoerster van Getronics laat weten dat beide meerderheidsdeelnemingen toch niet onder BAS vallen, de applicatietak die te koop staat. Over een eventuele aparte verkoop is nog niets bekend. Navraag bij Everest leert dat directeur Kees Buisman de kaken op elkaar houdt. "De informatieverstrekking houden we centraal bij Getronics." Hij meldt wel dat "de strekking van wat Getronics zegt, klopt. Alles verloopt in goede harmonie."
Robi Nederlof, directeur Pharmapartners Groep, zegt hierover nog geen formele reactie van KPN of Getronics te hebben gehad. Op de website van het bedrijf staat dat een definitieve beslissing over verkoop afhankelijk is van de interesse van potentiële kopers.
Everest en Pharmapartners zijn dochterondernemingen van Getronics. Bij de bekendmaking van de verkoop van de divisie BAS (Business Application Services) leek het erop alsof beide partijen onder BAS werden geschaard en ook in de etalage zouden staan. Een logische keuze omdat Everest (maatwerksoftware) en Pharmapartners (automatiseerder van huisartsen en apotheken) niet bepaald tot de nieuwe kernactiviteiten van Getronics behoren: het leveren van gestandaardiseerde ict-diensten op infrastructuurvlak. Bovendien vallen onder BAS de maatwerkactiviteiten voor gemeenten en zorginstellingen, sectoren waarbinnen Everest (overheid/zorg) en Pharmapartners (zorg) zich eveneens bewegen.
Everest (160 medewerkers) uit Den Bosch is een 1995 opgericht softwarebedrijf dat via een eigen methodiek maatwerkoplossingen levert aan banken, verzekeraars en overheden. Pharmapartners (200 werknemers) bestiert een netwerk (eHealth) voor zo'n 2000 huisartsen en 900 apothekers en levert aan hen bedrijfssoftware en ondersteunende diensten.
Beide bedrijven zijn autonoom opererende ondernemingen die niet zoals BAS de aandacht van de Getronics-directie behoeven. Het afstoten ervan is daarom minder urgent. Dat is waarschijnlijk de reden dat de dochtermaatschappijen niet in een gezamenlijk verkoopproces met BAS verkeren.
Andere optie
Een andere optie dan verkoop is dat Pharmapartners en Everest worden ondergebracht bij KPN Infrastructuur Services. Deze tak bedient het midden- en kleinbedrijf, daar waar Getronics zich op de grootzakelijke markt richt. KPN beschikt bovendien over de infrastructuurdienstverleners Gemnet en E-Zorg, die een aanvulling kunnen zijn op de diensten van Everest en Pharmapartners. Een zegsman van KPN houdt zich echter op de vlakte: "Op de recente aandeelhoudersvergadering van KPN is nogmaals bevestigd dat werkplek- en netwerkbeheer tot de kernactiviteiten van Getronics en KPN behoren, maar applicatie-ontwikkeling niet. De details over hoe dit plaatje er straks uit komt te zien, zijn nog niet bekend."
Pharmapartners
Pharmapartners begon in 1978 als zelfstandige automatiseerder voor apothekers, huisartsen en specialisten. In 1996 kwam het in handen van Internatio-Müller, een handelsconcern dat zowel actief was in de industriële automatisering als het farmaceutisch groothandelen. Onder druk van aandeelhouders splitste dit concern zich in 2000 in Imtech en Interpharm, waar Pharmapartners onder viel. Interpharm werd weer onderdeel van de panEuropese groothandel Alliance Unichem. In 2001 verkocht Interpharm een meerderheidsbelang van 60 procent aan Pinkroccade. Dat de zorgautomatiseerder namelijk voor 100 procent in handen was van een farmacieconcern stond een onafhankelijk opereren in deze sector in de weg, was de gedachte hierachter. In 2005 kocht Getronics Pinkroccade, inclusief de Pharmapartners-dochter. Sinds oktober 2007 is het bedrijf in handen van KPN.
Interpharm/Alliance Healthcare moet wel akkoord gaan met de eventuele koper van het KPN-belang van 60 procent in Pharmapartners. Op de vraag aan de farmaciegroothandel of het zijn belang ook te koop aanbiedt, is nog geen antwoord gekomen.