Een hip imago heeft Cobol niet, maar bedrijven werken nog wel met de programmeertaal. Hoog tijd dus om voor een nieuwe lading jonge programmeurs te zorgen. De Belgische Karel de Grote-Hogeschool wil dat gaan regelen.
De Karel de Grote-Hogeschool in België gaat Cobol aanbieden in het lespakket. Vanaf september kunnen studenten zich verdiepen in de programmeertaal die volgens de branche nog steeds in trek is.
Met het nieuwe lespakket voor derdejaars studenten Toegepaste Informatica wil de schoolleiding tegemoetkomen aan de vraag van het beroepenveld. Hoewel Cobol een stoffig imago heeft, wordt het nog veel gebruikt door banken en de overheid. Met de nieuwe lessen wil de hogeschool het beroepenveld van nieuwe programmeurs voorzien.
Vijf jaar geleden stond de programmeertaal ook al op het lesprogramma. De lessen waren bedoeld voor eerstejaars studenten. Schram: "Dat was niet zo'n succes. Naast het feit dat Cobol als ouderwets bestempeld werd, wisten de studenten nog niet hoe ze de programmeertaal na hun studie kunnen gebruiken. Derdejaars hebben daar meer zicht op."
Legacytoepassingen
Ook Louis Heymans, managing director van dienstverlener Anubex, ziet het nut van het lesprogramma in. Zijn bedrijf levert oplossingen voor modernisering van legacytoepassingen. "Er zijn steeds minder Cobol-programmeurs te vinden, terwijl nog wel veel bedrijven gebruikmaken van die taal", zegt hij. "Delen van ING, maar ook Achmea en Air France zijn daar voorbeelden van." Volgens Heymans houden bedrijven het liever bij hun oude technologie, omdat de overstap naar bijvoorbeeld Java ‘een ware kwelling' zou kunnen zijn. "Daardoor is er nog altijd vraag naar jonge Cobol-programmeurs." Uit onderzoek blijkt daarentegen dat geen van de 37 Nederlandse en Belgische it-opleidingen die Anubex ondervroeg Cobol onderwijst. De Karel de Grote Hogeschool gaat daar nu dus verandering in brengen.
Toch worden de lessen op de hogeschool niet hetzelfde als de manier waarop programmeurs in Cobols beginjaren werkten. "De studenten hoeven niet vanaf nul een programma te schrijven", aldus Koen Schram, opleidingshoofd Toegepaste Informatica. "We willen er vooral voor zorgen dat ze een programma begrijpen. Verder laten we de studenten aanpassingen doen, waardoor het lijkt alsof ze een geheel nieuw programma gebouwd hebben."
Om de studenten tegemoet te komen, werken zij met hippe programma's als Eclipse en Visual Studio. Schram: "Dat zijn omgevingen die jongeren aanspreken. Zo willen we jongeren klaarstomen voor een nieuwe manier van werken met de technologie van gisteren."
Eindelijk!!!
COBOL/iSeries is echt super om in te denken en te werken.
Wie graag een roman schrijft ipv. logisch gestructureerde programmeercode kan hierin zijn ding vinden. Ik ben van mening dat bedrijven die op dergelijke platformen draaien ergens in de jaren 80 zijn blijven steken en eens wakker moeten worden. In 99% van de gevallen kan het functionele beter benut worden en optimaler gewerkt worden wat betreft de eindgebruiker.
@Noso: Zeker de klok horen luiden over COBOL? JSP en VSP gaan zeer goed samen met COBOL.
Ja het is geen hippe taal, maar voor back offices die met grote hoeveelheden data moeten werken nog steeds een zeer geschikte taal. Dat was al voor de 80-er jaren zo en is nog steeds van toepassing. Je denkt toch niet dat die zgn. ‘structuurloze’ programmatuur het anders zo lang vol zou houden (met alle wijzigingen die er in aangebracht zijn).
Je opmerking over “het functionele beter benutten” kan ik niet plaatsen en al helemaal niet in combinatie met het gebruik van COBOL of welke andere programmeertaal dan ook.