De dagen van de deelnemers aan de handelsreis naar Silicon Valley zijn lang. Patrick Zwegers vertelt erover in zijn eerste blog.
Waar mijn voorgangers, Kim en Robert, nog niet "inhoudelijk" hebben kunnen bloggen omdat ten tijden van hun blogs het officiele programma in San Francisco nog niet was begonnen, staat mij de taak te wachten om de eerste dag te beschrijven. En wat voor een dag, wie denkt dat we hier een lekker rustig reisje hebben heeft het duidelijk mis.
Gisterenavond, dinsdag avond nadat we zijn aangekomen. Een diner waarbij we kennis hebben gemaakt met Peter Laanen en Barbara Wegmann. Peter is opperhoofd van het NBSO (Netherlands Business Support Office) en hij heet ons welkom, hij heeft de matchmaking verzorgt die later deze week op de agenda staat. Barbara is een onafhankelijk consultant die ons tijdens het diner bijpraat over de do's en don'ts van het zakendoen in de US. Poehee! Ze komt met zaken die wel bekend zijn maar vooral de snelheid waarmee gehandeld dient te worden: 3 seconden om de aandacht te trekken en duidelijk te maken waar je voor staat! In de voorbereiding werd nog 60 seconden gegeven voor een elevator pitch en dat was al een uitdaging. Verder een stortvloed aan zaken die je wel en niet moet doen, hopen dat we daar twee punten van in de praktijk kunnen brengen….
Vanochtend gewoon vroeg op, om te voet naar het kantoor van Deloitte te gaan waar we een ontbijt sessie hebben. Er wordt ons het een ander bijgebracht tijdens het verwerken van ons ontbijtje over de fiscale en juridische zaken. Gelukkig door iemand (Marc Sanders) van de Nederlandse delegatie van Deloitte in de US zodat de taaluitdaging achterwege blijft.
Center for Innovation and Entrepeneurship
Vervolgens mogen we naar de Santa Clara university, gelukkig per bus, waar we uitleg krijgen van Kevin Holmes, die director van het "Center for Innovation and Entrepeneurship" is. Hij vertelt ons over de kostbare uitbreidingen en verbeteringen op de campus. Onder andere de bibliotheek is volledig vernieuwd. Er is 95 miljoen dollar besteed en een mooie multimedia omgeving is ontstaan. Naast de rondleiding in de bibliotheek krijgen we, tijdens een heerlijke lunch, ook nog een stortvloed aan korte presentaties over verschillende aspecten van het ondernemerschap. Vooral het relaas van een nederlandse ondernemer maakt duidelijk dat je hier groot moet denken, hij noemt een marketing bugdet waarvan de meesten van ons slechts van kunnen fantaseren. Verder geven diverse sprekers aan dat zij ook ondernemers zijn (geweest) en dat het geen probleem is als het eens een keertje misgaat. Bij hen is het dan wel "three out of four survived" en de meesten onder ons zijn echt met hun eerste bedrijf bezig!
Nadat we naar de bus zijn gesprint vanwege een vertraging door naar YouTube. Geweldig bedrijf, jammer dat ze net verhuisd zijn en wij dat nog niet wisten… Gelukkig zitten ze tegenwoordig in een gebouw aan de overkant van de straat dus dat was te overzien. Het belangrijkste wat we hier te zien krijgen is hoe je geweldige marketing bedrijft. Elizabeth Linder geeft ons een presentatie waar de oortjes van gaan dampen. Naast het feit dat ze Nederlandse voorouders heeft, wat ze onomstotelijk heeft bewezen door een desktopfoto van haar oma op een tractor, weet ze ook van wanten. Onze vragen vind ze geweldig ("This is a great question…") en ze brengt haar boodschap geweldig over. Vanaf nu willen we allemaal een YouTube bedrijf worden (voor zover dat nog niet zo was).
Stanford University
Door met de bus naar Stanford university. De bus begint wat kuren te vertonen maar onze "amazing driver" sleept de bus er doorheen en krijgt hem bij ieder verkeerslicht steeds opnieuw gestart. We lopen wat rond over de campus van Stanford en zijn teleurgesteld dat we niet eerder wisten van dit paradijs en de aldus gemiste kans om hier onze studie te vervolmaken. Het blijft toch geweldig hier even rond te kunnen lopen.
Intussen heeft onze chauffeur op de een of andere manier ervoor gezorgd dat de bus het weer gewoon doet. Door naar onze avondsessie, met pizza diner, waarin we bij DLA Piper LLP (Waarvan we weten sinds de sessie bij Deloitte dat dat Limited Liablility Partnership heet. Belangrijk, dat Limited!). Hier hebben we eens sessie met een grote groep over VC's (Venture Capitalists). Er is een panel met een Aussie ondernemer die het hier heeft gemaakt en een tweetal vertegenwoordigers van VC's die ons duidelijk maken hoe we VC's moeten benaderen en geinterresseerd kunnen krijgen. Na de vragenronde is het dus oefenen in de praktijk want we hebben een doel en dat is VC's strikken. En helaas voor de twee heren zijn dit de eerste twee waar we op kunnen oefenen! We hebben hun adviezen goed onthouden en proberen ze direct op henzelf uit, een aantal van ons lijken succesvol.
Voor degene die dan denkt dat onze dag er op zit: na de rit naar ons hotel snel even omkleden (we hebben het over half tien 's avonds dus) en door naar de "launch party" van eBuddy in the States. Gelukkig op loopafstand van ons hotel. Een gezellig feest waarmee eBuddy zijn introductie hier begint. We hebben ons prima vermaakt en wensen eBuddy een geweldige toekomst in de US.
Dat was de eerste dag, morgen hebben weer zo'n programma!
Naam: Patrick Zwegers
Leeftijd: 38
Bedrijf: Compat BV
Functie: Directeur
Gaat mee met de handsreis, omdat: Proeven of de handelsgeest in America openstaat voor onze producten. Wij zijn klaar om ons bedrijf te laten groeien.
Verwachtingen: Voor mij is dit oriënterend. Ik wil kennismaken, netwerken en vooral ontdekken/onderzoeken of men in Amerika met onze producten aan de slag wil.