Dinsdag 22 april legt het personeel van Atos Origin het werk een dag neer voor een betere cao. De eerste echte staking in de ict-sector volgt op korte werkonderbrekingen en ludieke acties zoals de fakkeltocht van vandaag.
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaan ict'ers echt staken. Op dinsdag 22 april komen werknemers van Atos Origin naar het hoofdkantoor in Utrecht om hun ongenoegen te uiten over de vastgelopen cao-onderhandelingen. De staking wordt georganiseerd door de vakbonden Qlix-IT, CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten. De vierde bond die is betrokken bij de onderhandelingen, De Unie, doet niet mee omdat zijn leden werkonderbrekingen al eerder hadden afgewezen.
Olympische vlam
Vooruitlopend op de staking van 22 april organiseren de vakbonden op donderdag 17 april 2008 een fakkeltocht langs enkele grote klanten van Atos Origin. De tocht is een knipoog naar de ronde van de vlam van de Olympische Spelen, die de ict-dienstverlener sponsort. De fakkels komen onder meer langs de hoofdkantoren van De Telegraaf, ING Bank en Philips.
Nevin Demirtas, vakbondsvrouw bij FNV Bondgenoten: "Met de fakkeltocht willen we aan de klanten laten zien waar Atos Origin mee bezig is. We wijzen ze er op dat gedetacheerden van Atos Origin misschien gaan meedoen met de actie en dat dat onrust onder het overig personeel kan opleveren. We hopen dat de klantorganisaties de leverancier aanspreken op het uitblijven van een goede cao." Ze vertelt dat de bonden deze boodschap ook naar ongeveer dertig andere klantorganisaties verstuurt.
Acties en werkonderbreking
De staking is voorafgegaan door ludieke acties bij enkele vestigingen in het land en een korte werkonderbreking in Groningen en Eindhoven. Formeel is er pas sprake van een staking indien het werk tenminste acht aansluitende uren wordt neergelegd. In 2002 legden medewerkers van Getronics weliswaar het werk een hele dag neer, maar zij hadden hiervoor vrijgenomen.
Moeizaam
Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen?
In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden.
Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht.
9 en 10 april werd het werk anderhalf uur stilgelegd in de vestigingen van Groningen en Eindhoven. 17 april vond bovendien een symbolische fakkeltocht plaats langs enkele belangrijke klantorganisaties van de Olympische ict-sponsor.
Atos Origin, een bedrijf met naar eigen zeggen een duidelijke groeistrategie, wil het dus zo ver laten komen: stakende ICT’ers!!
Die medewerkers worden intern bestookt met wervingscampagnes met bonus zus en reisjes zo, terwijl (extern) het CAO-conflict steeds breder in beeld komt.
He Rob Pols, goed bezich hoor!!
Nog even een klein punt van aandacht, welke volgens mij veel te weinig credit krijgt in dit hele verhaal:
Chapeau voor de fotograaf voor het meesterlijk fotograferen met het sprekende spandoek op de achtergrond… Hulde!
Ik moet toch even iets kwijt….. Of ik het nou wel of niet eens ben met de gang van zaken rond de stakingen: Ik verdenk de bonden er ernstig van met een dubbele agenda acties te voeren. Nooit hebben ze enige mogelijkheid gehad tot actievoeren binnen de IT-sector. Nu zijn ze me met wat al te veel enthousiasme en tam-tam op deze mogelijkheid gesprongen. Ik verdenk ze toch ernstig dat ze zo bezig zijn om de publiciteit te zoeken voor zichzelf. Of ze daarbij ook werkelijk ge�nteresseerd zijn in de positie van de Atos Origin medewerkers vraag ik me dan toch af…..
En dat is kwalijk…..
90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling ‘Goed’.
Nu even zuiver, hoe groot is het percentage medewerkers dat lid is van een van de bonden? Om welk percentage van de medewerkers gaat dit nu eigenlijk en hoe verhouden hun salarissen zich ten opzichte van de salarissen voor soortgelijke functies bij concurrenten?
De bonden misbruiken de situatie met Atos Origin voor eigen gewin. De ict-markt is momenteel goed te noemen, indien stakende medewerkers van mening zijn dat zij te weinig salaris ontvangen, waarom solliciteren zij dan niet bij een van de concurrenten? Het moet dan toch een koud kunstje zijn daar wel een marktconform salaris te ontvangen. Die concurrenten kiezen er trouwens in slechte tijden voor medewerkers massaal te ontslaan, terwijl dergelijke acties bij Atos Origin uit zijn gebleven. Probeer het groenere gras bij de buren!
Ik wens iedereen die beter kan ook beter te gaan. De stakingen zullen niets uithalen. 120 man op een grasveld t.o.v. een kleine 9000 man die tevreden zijn. Ik zou zeggen wees een vent (of dame) en pak je biezen en vertrek. Je bent toch zoveel meer waard (ha ha). Of je kan in een productiebedrijf gaan werken c.q. fabriek en dan krijg je allemaal hetzelfde percentage verhoging. Neem je verantwoordelijkheid en stop met de meerderheid met jouw treurig bestaan te vermoeien.
Dom dom dom. Stakingen leiden tot slechte pubiciteit, leiden tot minder mensen, minder opdrachten, leiden tot maatregelen nemen. Dus minder kosten. Goh, wat zijn we slim met onze stakingen. Wie trekt er aan het kortse eind…?