Dinsdag 22 april legt het personeel van Atos Origin het werk een dag neer voor een betere cao. De eerste echte staking in de ict-sector volgt op korte werkonderbrekingen en ludieke acties zoals de fakkeltocht van vandaag.
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaan ict'ers echt staken. Op dinsdag 22 april komen werknemers van Atos Origin naar het hoofdkantoor in Utrecht om hun ongenoegen te uiten over de vastgelopen cao-onderhandelingen. De staking wordt georganiseerd door de vakbonden Qlix-IT, CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten. De vierde bond die is betrokken bij de onderhandelingen, De Unie, doet niet mee omdat zijn leden werkonderbrekingen al eerder hadden afgewezen.
Olympische vlam
Vooruitlopend op de staking van 22 april organiseren de vakbonden op donderdag 17 april 2008 een fakkeltocht langs enkele grote klanten van Atos Origin. De tocht is een knipoog naar de ronde van de vlam van de Olympische Spelen, die de ict-dienstverlener sponsort. De fakkels komen onder meer langs de hoofdkantoren van De Telegraaf, ING Bank en Philips.
Nevin Demirtas, vakbondsvrouw bij FNV Bondgenoten: "Met de fakkeltocht willen we aan de klanten laten zien waar Atos Origin mee bezig is. We wijzen ze er op dat gedetacheerden van Atos Origin misschien gaan meedoen met de actie en dat dat onrust onder het overig personeel kan opleveren. We hopen dat de klantorganisaties de leverancier aanspreken op het uitblijven van een goede cao." Ze vertelt dat de bonden deze boodschap ook naar ongeveer dertig andere klantorganisaties verstuurt.
Acties en werkonderbreking
De staking is voorafgegaan door ludieke acties bij enkele vestigingen in het land en een korte werkonderbreking in Groningen en Eindhoven. Formeel is er pas sprake van een staking indien het werk tenminste acht aansluitende uren wordt neergelegd. In 2002 legden medewerkers van Getronics weliswaar het werk een hele dag neer, maar zij hadden hiervoor vrijgenomen.
Moeizaam
Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen?
In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden.
Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht.
9 en 10 april werd het werk anderhalf uur stilgelegd in de vestigingen van Groningen en Eindhoven. 17 april vond bovendien een symbolische fakkeltocht plaats langs enkele belangrijke klantorganisaties van de Olympische ict-sponsor.
Kijk Rob komt in beweging: hij stelt namelijk in zijn laaste uitinghet volgende:
“Zo willen wij proberen om alsnog op een constructieve manier uit de gerezen impasse te komen.”
Opmerkelijk dat hij nu over een constructieve manier spreekt. De bonden kunnen nu in aanloop naar dinsdag nog wel even informeren bij Rob wat dit constructieve nu precies inhoudt.
Nou … veel succes Rob met het verkennen van je eigen grenzen.
Dinsdag is al snel, dus zet voor het week-end nog wat substantieels op papier waar de werknemers perspectief in kunnen zien. Tot nu toe is het alleen een herhaling van zetten geweest.
Een goed voorbeeld doet goed volgen.
T-Systems.
Rob is al weken bezig op een constructieve de boot af te houden. Hij is op zijn manier dus ook uiterst constructief bezig!
Rob verwijt de bonden dat de acties Atos schaden, Rob doet niets dus hem valt niets te verwijten!
Rob blijft doodstil zitten totdat eind van het jaar weer zijn bonus in zijn schoot valt.
Dan zegt Rob: pfoei, dat is gelukkig toch weer goed afgelopen!
Beste Rob, kies eieren voor je geld. Atos zal na deze berichten in de pers moeilijker nieuwe mensen kunnen krijgen. Zorg nu voor de bestaande mensen, laat merken dat je naar ze luistert. Geef koopkrachtcorrectie. Laat ze opleidingen volgen en (om)scholing. Een goed gemotiveerde medewerker betaalt zich dubbel terug: hogere productiviteit en betere ambassadeurs voor werving. Aan u de keus.
Japie,
Bespaar je de moeite! Dhr. Pols geeft zoals een “echte man” betreft alleen om de buitenkant. In een intern bericht gaf hij aan verontrust te zijn dat potentiele klanten en kandidaten het hebben laten afweten na de recente acties. Dus dan weet je wel waar de prioriteit ligt. Wat al binnen is (klant, werknemer) kan slikken en stikken.
“Lost cause”. Dus hop hop hop, naar een andere job! Net als Rob elke twee jaar…
Dan kunnen de directe medewerkers (medewerkers gedetacheerd bij de klant) nog iets meer gedaan krijgen van het management dan indirecte medewerkers, omdat investeringen (salaris, opleiding e.d.) in directen zich terugbetalen.
Als je als indirecte medewerker iets geregeld wilt krijgen (hoger salaris, opleiding, hogere functie), ben je in feite overgeleverd aan de bereidwilligheid van het management. De prestaties zijn helaas niet bepalend.
Laten we nu eens ophouden met deze onzin!!
Waar denkt die Demirtas mee bezig te zijn?
Met de fakkeltocht willen we aan de klanten laten zien waar Atos Origin mee bezig is. We wijzen ze er op dat gedetacheerden van Atos Origin misschien gaan meedoen met de actie en dat dat onrust onder het overig personeel kan opleveren.
Ik ben gedetacheerd en keur de fakkeloptocht ten zeerste af!! Waarop is de gedachte dat de gedetacheerden MISSCHIEN mee gaan doen met deze acties op gebaseerd? Heeft de bond meer zieltjes nodig omdat ze voelen dat ze deze “strijd” gaan verliezen??
En nu weer gewoon aan het werk gaan!! Paupers.
Lekker kort door de bocht Dinges. De acties gaan om een CAO voor heel Atos, misschien dus ook wel voor jou. Er zijn gedetacheerden die meedoen. Voor hen is het misschien ook nog makkelijker dan voor de niet-gedetacheerden, want jullie werken in organisaties die zonder een enkele gedetacheerde over het algemeen prima verder kan draaien.
Bij ons ligt dat anders, morgen ligt de boel hier echt plat. En daar hebben we heel gemengde gevoelens over want dienstverlening zit ons in het bloed. Dat het zover moet komen met deze directie is dan ook in en in triest. Als deze akties geen resultaat opleveren is het voor Atos de komende jaren echter nog schadelijker.
@Dinges: het is niet de vakbond die morgen gaat staken: het zijn de werknemers/leden die dat gaan doen, omdat ze na jaren nu echt genoeg hebben dat Atos Origin-directie denkt alles zomaar te kunnen doen!!
Tips van Rob Pols (ceo Atos Origin Nederland, rapporteert aan Wilbert Kieboom, lid rvb en ceo Atos Origin Noord-Europa)
* Wees oprecht geinteresseerd in wat de persoon aan de andere kant van de tafel drijft. Dat begint met goed luisteren.
* Be good, be brief, be gone. Ik heb op mijn kamer een zandloper staan van een uur, de maximale tijd dat een overleg mag duren.
* Zonder passie en energie bereikt niemand de top, daar ben ik heilig van overtuigd.
– ben benieuwd hoe hij deze gaat toepassen in lopend conflict, “kijk eerst de kat uit de boom” zie ik er trouwens niet bij staan