Organisaties kiezen steeds meer voor virtualisatie. Geen wonder, want virtualisatie belooft de kosten en complexiteit van it-infrastructuur omlaag te brengen en stelt ondernemingen in staat hun business verder te optimaliseren. Toch vindt Edwin Willems van BDNA het essentieel dat organisaties zich bewust zijn van de strategische aspecten die zowel voordelen als risico's met zich meebrengen.
Globaal genomen zorgt virtualisatie voor een toename van apparatuur en van virtuele systemen op de fysieke servers van de onderneming. Drie aspecten zijn hierbij belangrijk: het beheer van de licenties, het updaten van de fysieke en virtuele servers en de veiligheid van de systemen.
Om dit alles efficiënt te beheren, moet je het hele ict-park kunnen overzien. Inzicht is de sleutel tot succes en kan bovendien helpen om nieuwe virtualisatie-opportuniteiten te identificeren en het geheel van fysieke en virtuele bedrijfssystemen nog efficiënter te optimaliseren.
De markt reikt vandaag tal van oplossingen aan die dit overzicht in kaart kunnen brengen. Toch moet men er zich van verzekeren dat deze oplossingen de onderneming zullen toelaten om haar ict-beleid na te leven, in het bijzonder met het oog op deze drie belangrijke aspecten.
Transparantie troef
Het eerste omvat het beheer van de licenties. Vandaag kan men in alle eenvoud een gevirtualiseerde applicatie installeren, zoals een crm-systeem (customer relation management)of een cms (content managementsysteem), die vooraf geconfigureerd kan worden via de editor en een volledige technische sokkel kan omvatten (DBMS, Applicatieserver, Webserver, …).
De eenvoud van de installatie laat toe om een of meerdere specifieke applicaties te optimaliseren, maar beïnvloedt tegelijk ook het gecentraliseerd beleid van de levenscyclus van licenties. Applicaties geïnstalleerd op een virtuele server zijn immers onderworpen aan dezelfde licentievereisten als die op een reële server. Een duidelijk overzicht is voor een onderneming dan ook cruciaal om te voldoen aan de vereisten inzake betalende licenties en om in staat te zijn exact te weten of er geen misbruik gemaakt wordt van de gevirtualiseerde applicaties. Governance van de fysieke en virtuele infrastructuur blijft dus onontbeerlijk, ondanks de eenvoud van inwerkingstelling.
Up to date
Het tweede aspect omvat het updaten van de fysieke en virtuele servers. Bij virtualisatie moet men erop letten dat de licenties verbonden zijn aan de technische karakteristieken van de server (aantal processors, kernen, …). Zo kan bijvoorbeeld een Oracle-database gekocht worden voor een monoprocessor-server en oorspronkelijk geïnstalleerd zijn op een virtuele server die slechts toegang heeft tot één processor, te midden van meerdere.
Het is dan niet ondenkbaar dat een operator, om de performance te verbeteren, het aantal processoren die ter beschikking staan van het onderliggend virtueel systeem verhoogt. Hij wijzigt daarmee de aard – en dus ook de overeenkomende Oracle-licentiebijdrage – van wijzigt. Daarom is het nodig om over adequaat materieel te beschikken dat de installatie van software inventariseert en op elk moment toelaat de omgeving te analyseren.
Veiligheid eerst
Ook niet onbelangrijk is de veiligheid van systemen, gegevens en applicaties. Het gebeurt dat bij het installeren van een gevirtualiseerde, gebruiksklare applicatie, nieuwe infrastructuursoftware op het ondernemingsnetwerk terecht komt (Linux, Free DBMS, …). De support en het onderhoud van deze software zijn dan een nieuwe challenge, maar tegelijk dienen er zich nieuwe kwetsbaarheden aan.
Daarnaast is er het redundantiebeleid. Een gebrek aan overzicht bij de combinatie van virtuele en fysieke systemen kan leiden tot een slecht beheer van de Single Points of Failure. Zo kan een operator een cluster van virtuele, overtollige systemen op dezelfde server hebben geïnstalleerd, waardoor bij de eerste elektrische panne de hele dienst uitvalt!
Succes gegarandeerd
Virtualisatie roept terecht heel wat interesse en enthousiasme op, want het kan de onderneming een pak voordelen en winst opleveren. Het is echter cruciaal om in te zien dat de techniek ook risico's met zich meebrengt, die eigen zijn aan de schijnbare eenvoud ervan. Om van een virtualisatieproject een succes te maken, is het essentieel voldoende aandacht te besteden aan deze drie aspecten. Anders voldoet virtualisatie gewoon niet aan de verwachtingen. Als je daar rekening mee houdt, is virtualisatie een aanzienlijke bron van winst. Het zal een optimalisering zijn voor de onderneming.
Edwin Willems, marketingdirecteur Europa BDNA
Een aantal argumenten in het artikel zijn niet van toepassing in de context van virtualisatie. Licenties (OS en apps) moeten ten allen tijde in orde zijn en dat is, in een gevirtualiseerde & gecentraliseerde omgeving, makkelijker bij te houden dan in een bedrijf waar 100en of 1000en fat-clients overal op de werkvloer staan. (Data-)redundancy is in mijn optiek bij de grotere virtuele omgevingen juist beter geregeld omdat de vereisten van bepaalde hosts en guests juist ervoor zorgen dat je moet kunnen uitwijken naar andere hardware (servers, storage, etc).
Veel bedrijven zijn huiverig voor virtualisatie juist vanwege dit soort artikelen en in mijn professionele omgeving zie je juist dat met goede voorlichting (en representatieve tests van applicaties) je juist een efficientere omgeving kan opleveren met een kleinere footprint in een datacenter.
helemaal eens !
Precies mijn mening. Licenties dienen te allen tijde op orde te zijn!
Overigens, indien Oracle VM gebruikt word kost het jaarlijks $999,- voor onbeperkt aantal CPU’s.
Indien maximaal 2 CPU’s zijn de kosten, jaarlijks $499,-
Ik sluit me hierbij aan. Bij de omgeving waar ik nu stage loop hebben wij ruim 270 virtuele machines draaien op 18 fysieke hosts. Daarnaast hebben wij veel IBM SAN storage waar deze VM’s op staan. Toevallig laatst een APC storing gehad waardoor 6 fysieke hosts uit zijn gevallen. VMotion pakte het goed op over de verschillende clusters waardoor de downtime voor ruim 60 / 70 VM’s < 2 minuten was. Okay, de VM's stonden even uit maar dat is altijd nog minder dan dat een fysieke machine er 30 minuten uit ligt. Ook een voordeel is dat je kan consolideren. Niet dat ik ESX de lucht in wil prijzen maar het is gewoon top 🙂
Waar men zich vaak in vergist bij virtualisatie.
Is de capacitiet van de host server.
Vaak wordt deze veel te laag ingeschat, tekort geheugen te langzame disken, (te langzaam SAN) te lichte CPU’s, etc.
Vaak werkt het prima bij oplevering, maar als men wat wil uitbreiden of als de organisatie groeit dan blijkt toch dat men veel zwaardre en duurdere hardware nodig heeft, om te kunnen uitbreiden…
Verglijk de extrem kostprijzen van deze high-end oplossingen ook met de lowend prijzen van goedkope servers en hun mogelijkheden. Dan zal blijken dat voor de kleinere omgevingen vaak dit toch niet weg gelegd is wil je nog enige performance hebben van de machines.
Natuurlijk zijn er tal van organisaties bij wie minder op de kosten gelet wordt en die een ruimer ICT budget hebben. Dan is het inderdaad een mooie oplossing.
Maar vaak heeft men het toch niet zo breed.
Wie daarbij enige downtime niet zo’n heel groot probleem vindt, zal met een goede backup oplossing en een spare server veel malen goedkoper uitzijn.
Kijk een goede backup oplossing is doorgaans ook in staat systemen snel online te krijgen. Daarnaast kan je op een low end systeem ook gebruik maken van raid oploossingen zoal disk mirors of raid 5. Kortom wie op de centen let en geen groot budget heeftr (niet iedereen werkt in de overheid) raad ik aan toch eens tre kijken of er niet goedkopere wegen zijn.
Ook voor kleine bedrijven is het erg intressant om te virtualiseren, dit heeft een aantal redenen:
1. Dynamisch beheer van capaciteit
Processor capaciteit, intern geheugen en de grootte van de harde schijven kunnen dynamisch per virtuele machine worden geconfigureerd. Zo wordt de server optimaal benut.
2. Business continuiteit
Door de mogelijkheid van het maken van snapshots kan er gemakkelijk een update geinstalleerd worden. Als het fout gaat, geen probleem gewoon terug gaan naar de status voor de snapshot.
3. Snelle beschikbaarheid van nieuwe servers
Als er een extra server moet komen voor een nieuwe applicatie of terminal services hoeft er geen extra server aangeschaft te worden. Er kan gemakkelijk en snel een virtuele server worden aangemaakt.
4. Disaster recovery
Back-up maken van de virtuele machines. Als er iets fout gaat, nieuwe server neerzetten, maakt niet uit welke (hardware onafhankelijkheid) virtuele servers terugzetten en opstarten maar weer. Dit is een stuk snelle gebeurt dan de servers helemaal opnieuw te moeten installeren en configureren.
In Windows Server 2008 zit Hyper-v, dit product is gratis en als het over een paar maanden af is. Is dit de ideale oplossing voor de kleinere bedrijven.
Conclusie: virtualisatie is geschikt voor iedere bedrijf, groot of klein!!!
Met interesse las ik het artikel van Edwin Willems over de schaduwkanten van virtualisatie. Goed om te zien dat er nu eindelijk eens wat meer balans is aangebracht na alle lofverhalen over de technologie. Niet dat virtualisatie een slechte ontwikkeling is, integendeel! Virtualisatie biedt vele voordelen van kostenbesparingen tot milieuvoordelen. Maar zoals vermeld in het artikel, starten met virtualisatie zonder dat wordt nagedacht over de mindere kanten kan leiden tot kostbare problemen. Een grote ontbrekende factor in het artikel is echter de noodzakelijke aanpassing van de back-up- en herstelstrategie, zodat deze past in de nieuwe omgeving. Volledige of gedeeltelijk virtuele IT-infrastructuren vereisen een andere benadering van databeheer dan volledig fysieke omgevingen. Bewezen strategieen kunnen plotseling niet zo effectief meer zijn. Wellicht dat je sommige virtuele data nog wel op kunt slaan, soms zelfs alles, maar het terughalen vraagt een volledige andere manier van werken dan voorheen. En data opslaan zonder het te kunnen terughalen, is redelijk zinloos. Als men dus overweegt virtueel te gaan, is een aanpassing van de back-upstrategie een noodzakelijke stap.
Tobias Funken, Acronis