Het waren twee zeeschepen die met hun ankers de kabelbreuken veroorzaakten die begin 2008 grote delen van het Midden-Oosten en India afsloten van internet. Dat blijkt uit onderzoek aan de hand van satellietbeelden.
Het mysterie rond de gebroken onderzeese communicatiekabels die in januari 2008 bijna alle internetverkeer in India en het Midden-Oosten platlegden, lijkt opgelost. Telecommunicatiebedrijf Reliance Globalcom heeft aannemelijk gemaakt dat zich op het moment van de kabelbreuken twee zeeschepen in de buurt bevonden.
Het bedrijf trok de gang van de schepen na en ondervroeg personeel dat was betrokken bij de reparatie van de kabels. De onderzoekers menen dat de locatie van de schepen op de tijdstippen van de draadbreuken niet puur toevallig kan zijn.
Aan de ketting
Na de verdachtmaking zijn de twee schepen, de Hounslow en de Ann in Dubai aan de ketting gelegd. Een van de twee, varend onder Koreaanse vlag, kon verder na het betalen van een onbekend bedrag. Het andere schip staat geregistreerd in Irak en ligt nog aan de ketting, waarschijnlijk in afwachting van een rechtszaak.
Eind januari en begin februari 2008 werden in totaal vijf kabels beschadigd waardoor veel internet- en telefoonverkeer in het Midden-Oosten en Zuid-Azië werd gehinderd. Er werd lange tijd gespeculeerd dat dit geen toeval kan zijn en er dus sprake is van een complot of sabotage. Zelfs binnen de Verenigde Naties werd gesproken van sabotage.
Hoe kun je dit voorkomen? Door speciale zones in te stellen? Volgens mij mag je nu als schip bijna overal ankeren, dus waar zijn de boetes op gebaseerd?
Vaag. Dit is iets zuiver politieks. Wat naar buiten wordt gebracht zou zuiver op akkoordjes kunnen berusten, dus met zulke berichten kan niemand wat. Het zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid nooit duidelijk worden wat de exacte oorzaken van de beschadigingen zijn geweest.
Bij zulke berichten kan ik alleen maar het bovenstaande melden en ik verwacht dan ook niet dat er nog veel reacties met toegevoegde waarde zullen komen op een dergelijke berichtgeving. Tenzij natuurlijk de toevallige passant die alles heeft gefilmd zich hier meld…