De naam consultant wordt in de ict aan allerlei functies gehangen. Wat doet een consultant nu eigenlijk? Computable laat vier consultants aan het woord.
‘Ook een dokter is een consultant’
Naam: Edwin van de Wal
Bedrijf: Everett
Expertise: Enterprise architectuur
"De toegevoegde waarde van een consultant is de expertise die iemand heeft. Daarom wordt hij ingehuurd. In de markt wordt de term consultant vaak gebruikt voor verschillende rollen en functies. Je ziet vaak medewerkers op een project die de titel consultant dragen. Of ict’ers die gedetacheerd zijn bij een klant om een team te versterken die ook consultant worden genoemd.
Zelf zie ik een pure consultant als iemand die advies verleent aan een klant over zijn expertise of specialiste. Dat gebeurt dan in korte opdrachten van enkele uren of een paar dagen. Daarom is consulting erg zwaar. Weinig professionals doen veertig uur per week consultancy. Behalve misschien een huisarts of een psychiater. Dat zijn eigenlijk ook consultants, ze geven advies. Ik combineer consultancy met projectwerkzaamheden.
Nu ben ik twee dagen per week aan het werk als consultant en twee dagen per week zet ik onze Indiase servicetak op. Ik zal altijd wel in de advieshoek blijven zitten, want ik vind het erg leuk om te doen.
Het grootste voordeel van de consultancy is dat het erg gevarieerd is. In een week tijd kun je bij wel vijf verschillende klanten zitten. En je ziet een hoop nieuwe problemen. Het is een uitdagende baan. Je moet de klant altijd voorblijven en je expertise blijven aanscherpen. Daar wordt je immers voor ingehuurd. Daardoor moet je je blijven ontwikkelen. Dat kan een nadeel zijn, want dat is best zwaar.
Ik heb jarenlang allerlei cursussen gedaan op het consultancyvlak. Consultancyvaardigheden aanleren is een continue proces. Van een cursus consultancyvaardigheden en gesprekstechnieken waar je misschien 100 dingen leert, pas je er misschien tien toe in je dagelijkse werk. En dat doe je de volgende keer weer.
Met alleen cursussen kom je er niet, denk ik. Je moet er ook talent voor hebben. Je moet anderen advies geven, goed dingen uit kunnen leggen, overtuigen en onderhandelen. Niet iedereen heeft daar de energie voor."
‘Het woord compromis valt eigenlijk nooit’
Naam: José van Merkestijn
Bedrijf: Devoteam
Expertise: ict en business
"Ooit begonnen als applicatieprogrammeur, heb ik jaren gedacht me alleen maar in de ‘diepte’ te willen ontwikkelen. Uiteindelijk verschoof mijn interesse meer naar het zogenaamde snijvlak van ict en business en nu vervul ik de rol van ict-consultant. Op zich een vrij logische stap op het carrièrepad van een ict’er, tenzij je direct een managementfunctie ambieert of wél die ‘die hard’ techneut bent.
Ik zit nu op een klein project en daarom vervul ik diverse rollen. Ik ben zowel projectleider, als informatieanalist en programmeur. Ontwikkelen blijf ik leuk vinden.
De communicatie met de business geeft enorm veel voldoening. In het vertalen van de wensen van de business naar een – binnen de geldende architectuur – passende oplossing kan ik heel veel van mijzelf kwijt. Je hoort vaak dat er op dat vlak veel compromissen moeten worden gesloten, maar bij ons valt het woord ‘compromis’ eigenlijk nooit. Misschien omdat het goed klikt. Hoe dan ook: de gesprekken en resultaten zijn uiteindelijk naar ieders tevredenheid. Op deze manier bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de klant is voor mij de bekende ‘kers op de taart’.
In het project heb ik te maken met verschillende afdelingen. Dat niet iedereen dezelfde drive heeft, vind ik soms wel eens moeilijk. Uiteindelijk werken we aan hetzelfde doel en met enthousiasme en plezier bereik je veel meer."
‘De afwisseling is het leukst’
Naam: Rana Bidares
Bedrijf: IFS Benelux
Expertise: hr-systemen
"Hiervoor werkte ik bij een netwerkorganisatie en organiseerde ik congressen en seminars. Dit is inderdaad heel wat anders dan werken als ict-consultant. Ik had mezelf nooit gezien als ict-consultant, maar nadat ik meer over het vak te weten kwam tijdens een sollicitatierally door Europa kreeg ik meer interesse.
Ik adviseer klanten nadat ze een systeem hebben gekocht. In de eerste fase interview ik de klant en breng ik de processen in kaart. Zo bepalen we welke functionaliteiten de klant nodig heeft. Daarna train ik de belangrijkste gebruikers over hoe ze met het product moeten omgaan. Vervolgens help ik mee met de implementatie.
Ik heb tijdens mijn studie veel met hr-processen te maken gehad. Daarom begrijp ik de terminologie. Dat ik weinig kennis van erp-systemen had voordat ik bij IFS kwam, was niet zo erg. Dat heb ik tijdens een traineeship van drie maanden geleerd.
Consultancy is heel afwisselend werk. Dat komt door de verschillende fases tijdens de implementatie waarbij je betrokken bent en doordat je met meerdere klanten tegelijk werkt. Ik zit ongeveer twee dagen per week bij een klant.
Het reizen is wel vermoeiend. Ik dacht dat ik dat leuk zou vinden, maar soms ben je langer onderweg dan dat je bij de klant zit. Maar ach, dat zorgt ook wel weer voor het gevarieerde in het werk."
‘Je moet techniek uitleggen in mensentaal’
Naam: Vincent Windhorst
Bedrijf: Infotheek Groep
Expertise: commerciële traject
"Mijn belangrijkste taak is om ict-advies te geven aan bedrijven, na het commerciële traject. Ik moet ervoor zorgen dat de wensen van de budgetverantwoordelijken en technici samenkomen. Dat kan lastig zijn, maar ik vind het juist een uitdaging.
Een belangrijke vaardigheid is daarom het kunnen omgaan met technici en beslissers. De uitdaging is om de techniek uit te leggen aan diegene die het beslist. Dat moet je in normale mensentaal kunnen doen. Ik heb daar geen aparte cursussen voor gevolgd. Je leert het door de jaren heen, maar het moet wel in je zitten.
Ook vakkennis is belangrijk. Je moet absoluut weten waar je mee bezig bent en geen onwaarheden verkopen.
Als verschillende trajecten samenkomen, worden er wel eens lange dagen gemaakt. Dat betekent niet dat ik iedere week zestig uur maakt, maar bij bepaalde migratietrajecten is het wel eens nodig. Downtime wordt over het algemeen niet gewaardeerd door een bedrijf. Ik vind het niet erg om langer te werken, want het is een heerlijk vak. Ik kan eigenlijk ook geen nadelen van werken als consultant verzinnen.
Het is leuk om het uiteindelijke resultaat van een traject te zien. Dat je merkt dat de medewerkers op maandag op het werk komen en dat alles draait. Zij mogen zo min mogelijk merken dat er iets veranderd is. Toch is er dan aan de achterkant een stuk stabiliteit gecreëerd."
‘Simpel is soms gewoon beter’
Naam: Angela Warner
Bedrijf: Unit4Agresso
Expertise: reportingconsultancy
"Ik heb moleculaire biologie gestudeerd, maar via een vriendin kwam ik op het idee om een baan in de ict te zoeken. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik een omscholingscursus gevolgd. Nu werk ik sinds 6,5 jaar als reportingconsultant voor Agresso Business World, een informatiesysteem voor het maken van managementrapportages.
Het is een heel brede functie die je niet vaak tegenkomt. Af en toe ben ik bezig met bijvoorbeeld het bouwen van SQL-statements en de rest van de tijd ben ik echt een consultant. Voor mij is het de ideale combinatie van techniek en consultancy.
Toch vind ik het vooral leuk om uit te zoeken wat nu precies de wensen van de klant zijn. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen probeer ik een oplossing te bieden die aansluit bij wat de klant wil. Ik denk dat het daarom draait als je een goede consultant wilt zijn. Als een klant iets extreems wil dat in mijn ogen niet nuttig is, zeg ik dat meteen. Soms is simpel gewoon beter. Het is leuk om over dat soort dingen na te denken.
Minder leuk zijn de reistijden en de files waarmee ik soms te maken heb. Bovendien heb ik het soms wel heel erg druk. Maar daar hebben de meeste mensen last van. Sinds kort heb ik een leidinggevende rol binnen de groep waarin ik werk. De komende tijd wil ik mijn nieuwe functie uitbouwen en vormgeven."
Mag ‘Rana Bidares’ binnenkort mijn interne HR systeem afstellen, waarschijnlijk leer ik nog wat van haar ‘mooie technieken’, alvast bedankt Rana Bidares, tot dan!