Sommige zaken maken dat je je muis en je toetsenbord meteen door het kantoorraam naar buiten wilt werpen. We hebben het hier niet over de lentezon, maar over de ruimtemuis.
De meeste computergebruikers leven in Flatland. Dat gaat prima. Alleen exoten zoals ontwerpers, gamers en inwoners van virtuele werelden veroorloven zich de luxe van drie dimensies. En stuiten daarbij meteen op de houterigheid van de huidige invoermiddelen. Probeer maar eens met je muis je droomhuis op het scherm te roteren (zodat je het van alle kanten kunt bekijken), of je avatar motorisch ongestoord door het leven te laten gaan.
Handen uit de mouwen
Daarom is het niet moelijk om enthousiast te worden over een invoermiddel als de 3DConnexxion SpaceNavigator. Deze ruimtemuis bestaat al een tijdje, maar kan nu ook gebruikt worden binnen Second Life. Dat levert allerlei onnutte, maar niet onprettige bijzaken op, zoals een vloeiende motoriek van je avatar en de vaardigheid om de handen flink uit de mouwen te steken tijdens bouwwerkzaamheden in de virtuele wereld.
Vrijheidsgraden
Het 'controle-kapje' aan de bovenkant van de ruimtemuis is onbeperkt in zijn bewegingsvrijheid. De muis kent drie dimensies en kan daar vrij mee omgaan. Hij kan bijvoorbeeld om zijn as draaien, kantelen, en heen en weer schuiven.
Wie onderstaande demo bekijkt van het gebruik van deze spacy muis binnen Google SketchUp (een 3D tekenprogramma), gelooft de product manager van fabrikant 3D Connexxion op haar woord als ze zegt dat het voelt alsof ze het draadmodel -dat ze zojuist met de ruimtemuis op het scherm geschetst heeft – echt in haar hand houdt.
Misschien is het de lentezon, maar we zijn een beetje enthousiast. Mogen wij alsjeblieft ook zo'n muis?
Ik heb deze muis ook al een tijdje en het werkt inderdaad fantastisch in 3D omgevingen.
Enige nadeel is dat de software waarmee je het wilt gebruiken specifiek geschikt moet zijn gemaakt voor deze vorm van besturing.
Uiteraard wordt deze muis ondersteund door de diverse producten van Autodesk (de makers van Autocad), maar nog niet alle andere CAD-programma’s (bijvoorbeeld Eagle)
Google Earth ondersteund ‘m ook en daarin werkt het heel intu�tief. In Adobe Photoshop kun je er makkelijk mee het plaatje verschuiven alsof je een velletje verschuift en het plaatje dus te groot is om volledig op het scherm te tonen.
In Adobe Reader (bekijken van PDF-files) kun je er makkelijk even mee inzoomen en door de pagina’s scrollen.
De muis is recent door Logitech overgenomen, maar de drivers (software) van de fabrikant komt nog steeds van de site van de originele makers.
Er zijn ook al mensen die software gemaakt hebben die deze muis voor Windows omvormen in een joystick, zodat alle software die met een joystick kan werken er ook mee overweg kan.