Medewerkers die van hun werkgever Atos Origin slechts 2 procent of iets meer loonsverhoging krijgen, hebben al een marktconform salaris. Het betreft veelal personeel dat door insourcing terechtkwam bij de vestigingen in Groningen en Eindhoven. Dat zegt de hr-directeur van de automatiseerder.
Atos Origin differentieert de loonsverhogingen zodanig dat personeel dat nu al een marktconform of hoger salaris heeft, slechts een loonsverhoging van 2 procent of iets meer krijgt. Daardoor kan het salaris van anderen meer marktconform worden. Dat zegt Hans Blom, interim directeur Human Resources (hr) bij de automatiseerder, tegen Computable. Zijn bedrijf is momenteel verzeild in een cao-conflict met de vakbonden, die zelfs werkonderbrekingen organiseerden.
Er is veel onbegrip onder de medewerkers over de magere loonsverhoging die velen ten deel viel. Daar waar de automatiseerder een gemiddelde verhoging van 4,5 procent zegt te bieden, krijgen zij een verhoging die niet veel hoger is dan de inflatie, 2 procent of daar iets boven. In zulke gevallen is hun salaris volgens Blom dan al marktconform. "Wij passen loonsverhoging gedifferentieerd toe zodat iedereen een marktconform salaris krijgt. Als je salaris nu al marktconform is, zal er dus niet veel bij komen." Hij vertelt dat het overgrote deel van de medewerkers boven de 3,5 procent zit die de bonden eisen.
Volgens Blom kan zijn bedrijf veel van het onbegrip weghalen door meer transparantie te betrachten. "De mensen kunnen niet goed inschatten wat een marktconform salaris is. Het is daarom belangrijk dat we meer helderheid gaan geven over de beloningsstructuur."
Groningen en Eindhoven
De hr-directeur beaamt dat onder het personeel dat nu al marktconform wordt beloond en dus een beperkte loonsverhoging krijgt, veel medewerkers zitten die in het verleden door de dienstverlener zijn overgenomen van klanten. "De conclusie dat veel van die mensen op de vestigingen in Eindhoven en Groningen werken, is juist. Met name binnen de divisie Managed Operations zitten veel geïnsourcede mensen."
In Groningen zit veel personeel dat door insourcing is overgenomen van KPN en in Eindhoven werken veel oud-Philipsmedewerkers. Het zijn juist deze vestigingen waar de meeste onbegrip heerst over het loonsbod van Atos Origin en waar op 9 en 10 april het werk anderhalf uur werd stilgelegd. Het was de eerste keer dat dit in de Nederlandse ict-sector gebeurde.
Markt
De automatiseerder baseert de differentiatie van de loonsverhogingen niet alleen op de marktconformiteit van de salarissen. Blom: "We kijken ook naar de dienstverleningstarieven in de markt. Die stijgen niet overal even hard. Ons prijsniveau moet de markt volgen. Doen we dat niet, dan prijzen we onszelf uit de markt."
Het ligt niet in de verwachting dat de directie van Atos Origin zich bij de looneisen van de vakbonden neerlegt. De bonden willen dat iedere medewerker een minimale verhoging van 3,5 procent krijgt. "Ingaan op die eis heeft te grote impact op onze concurrentiepositie", vertelt Blom, die namens de directie aan de cao-besprekingen deelnam. Hij wil wel in gesprek met de bonden, maar dan zonder voorwaarden vooraf. De acties die nu worden gevoerd, passen volgens de hr-directeur 'in de weg die de bonden volgen'. "Maar ze zetten met de acties alles op scherp. Ik zie er een tegengesteld effect van. Uiteindelijk zullen we toch weer om tafel moeten."
Problemen
De werkonderbrekingen die de bonden 9 en 10 april in de Groningse en Eindhovense vestigingen organiseerden, hebben volgens Blom niet tot problemen bij klantorganisaties geleid. "We streven er naar om klanten goed over de acties te informeren. De onderbrekingen vonden niet op hetzelfde moment plaats en ze duurden maar korte tijd. Maar daarmee wil ik de acties niet bagatelliseren."
Overigens weerspreekt Blom vermoedens dat het internationale hoofdkantoor van Atos Origin, in Frankrijk, betrokken is bij de totstandkoming van de loonsverhogingen. "Met de Fransen bespreekt de Nederlandse organisatie alleen zaken zoals de verwachte bedrijfsresultaten. Zij kijken dan wel naar de opbouw van alle kosten, maar het is de Nederlandse directie die beslist over de lonen. Wij zijn een zelfstandige landorganisatie met de eigen verantwoordelijkheid over profit en loss."
Moeizaam Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen? In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. 90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af. De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden. Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht. 9 en 10 april werd het werk anderhalf uur stilgelegd in de vestigingen van Groningen en Eindhoven. |
Waarom is het inschakelen van de bond een toegeven van eigen falen ??
Ik heb de bond niet ingeschakeld hoor. Volgens mij werkt dat toch iets anders. Je doet net alsof je bij Atos op een markt staat waar je kan afdingen enzo.
Blijkbaar werk je hier niet of in ieder geval niet lang genoeg !
Ja kan inderdaad 1 keer langsgaan bij je manager om te praten over je salarisverhoging. Maar je manager is alleen verantwoordelijk voor je ‘cijfer’ niet voor de bijbehorende salarisverhoging !!
Dat is nu juist het hele kromme aan de zaak. Je krijgt een goede beoordeling en toch maar 2% erbij ??
@Ook Tevreden: klinkt als een redelijk systeem!
Huh, je manager bepaalt in ‘samenspraak’ met jou je cijfer. Beoordeling.
De bijbehorende salarisverhoging wordt NIET bepaald door je manager, maar door hogerhand.
Voorts heb ik ook het idee dat je manager gewoon maar een x-aantal punten/cijfers mag geven. Wie is er ditmaal aan de beurt voor een 4 en wie voor een 3.
@OntevredenAtosser:
Uit jouw woorden maak ik op dat de variabele beloning helemaal niet vooraf – arbeidsvoorwaardelijk – bepaald is. Dat zou inderdaad erg krom zijn, maar ik betwijfel dat.
Als jij met een opdrachtgever een nieuw project afstemt, maak je vooraf toch ook een afspraak over de betaling? Op nacalculatiebasis met een afgesproken uurtarief of tegen een vaste prijs. Geen enkele partij gaat akkoord met: ‘we zien wel, achteraf maken we wel een mooi prijsje’.
Als dat wel het geval is, dan ben je zelf ook akkoord gegaan met die idiote afspraak bij aanvang van je dienstjaar. Speel dan geen slachtofferrol, maar neem het heft in eigen handen.
Klopt, ik werk niet bij AtosOrigin. Ik ben wel bekend met het beloningssysteem van mn huidige werkgever (ingevoerd terwijl ik al in dienst was). Mijn ontevredenheid heb ik – helaas zonder resultaat – geuit en daarom heb ik elders gesolliciteerd. Die ervaring en jullie reacties zijn leerzaam om het beloningssysteem van de nieuwe werkgever te kunnen beoordelen. Niemand dwingt mij om akkoord te gaan met een afspraak die ik niet redelijk vind.
@KarlMarx
Een CAO e.d. is niet 19e eeuws… misschien 20e eeuws, maar dat is ook nog maar 8 jaar geleden. Stakingsrechts is er wettelijk pas vanaf de 20e eeuw.
Bonden, CAO e.d. hebben de basis gelegd en zijn de basis voor een deel van ons huidige NL arbeidssysteem. Of het met z’n tijd is meegegaan kun je betwisten, maar de historie is een feit.
Alleen vakbondsleden hebben het recht om mee te beslissen over een CAO. Vandaar dat een vakbond een goed middel is om mee te beslissen.
Daarnaast… een bedrijf als Atos “adverteert” ook in vacatures met goede arbeidsvoorwaarden. Die zijn onderdeel van de CAO en dus heeft ook Atos belang bij een goede CAO (marktconform zijn).
Als je genoeg hebt van Atos kun je kontakt met me opnemen.
@Ex-AOer-in-spe:
Het klopt dat vooraf de variabele beloning niet bekend is. De werkgever overweegt de marktpositie en de salarisruimte en stelt daarmee de jaarlijkse beloningsrichtlijnen. Dat valt buiten de CAO. De bonden willen nu dat dit onderdeel van de CAO wordt, zodat zij er over kunnen meebeslissen. Maar jij hebt gelijk, met zoals ze het aanpakken doen zo op de langere termijn Atos medewerkers geen plezier. (Voor vakbondsleden kan het procentje loonsverhoging t.o.v. contributiegelden die ze betalen niet eens uit–tenzij je al een belachelijk netto salaris hebt natuurlijk 🙂
Als je weet wat je wilt, je gaat er voor en je ziet wat je in de markt waard bent qua kennis, kunde en netwerk dan is alles mogelijk binnen Atos Origin. Dan heb ik het zowel over de stabiele krachten als de snelle jongens. Maar voor de oudere generatie, die hoog in hun salarisband zit, gaat inderdaad op dat ze met een goed beoordeling er weinig op vooruit gaan. Misschien verwacht de werkgever wel dat jij je blijft verbeteren–meerwaarde leveren door coaching junioren, binnen je netwerk je expertise actiever uitdragen, niet in je bekende rol blijven zitten–als je er ook weer stevig salaris bij wilt? En 2% voor die jongens is misschien wel 4% voor mij…
Het CAO aanbod van de werkgever was op gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden trouwens erg goed (alles positief bijgesteld), jammer dat dit nog niet doorgevoerd wordt omdat de bonden ook daar meenen iets van te moeten vinden.
Afgelopen jaren nauwelijks prijscompensatie ontvangen ondanks goede tot zeer goede beoordelingen. Jonge mensen vertrekken gewoon die zijn minder royaal. Veelal wordt voor die groep extra salarisruimte gecre?erd, inderdaad ten koste van anderen omdat de geldzak vooraf bepaald is. Na 4 a 5 jaar is de grote groei eruit en begint de ellende en vertrekken. Circa 15% van de 9000 medewerkers vertrekken ieder jaar (1350!). Beste meneer Blom u weet toch wel wat dat kost. Inderdaad miljoenen ?inderdaad aanzienlijk meer dan de looneis van 3,5%. Dat groeien kunt u wel vergeten zeker met het huidige imago.
Respectloos is de ?like it or lump it? mentaliteit van de werkgever. Bonden en OR zitten rond de onderhandelingstafel en mogen over de dressing praten maar over echte kernzaken zoals de salarisruimte en (om maar eens een leuke te noemen) verhoging lease-bedrag is er (bijna) geen doorkomen aan. Laatste is toevallig sinds lange lange tijd wat aangepast met dank aan de onderhandelaars die AO hebben laten inzien dat dit toch echt niet meer kon..
In dit artikel wordt aangegeven dat het vooral zou gaan om mensen die jaren geleden overgenomen zijn door insourcing. Dit is gewoon incorrect, maar het is een makkelijke groep om het op af te schuiven voor Atos.
Volgens mij beslaat deze kwestie de hele atos-populatie, met enkele uitzonderingen daargelaten (zoals absolute starters en hogere managers).
Ik ben junior (voor de klant medior…), ik ben twee jaar in dienst bij SI en kreeg in het eerste jaar een loonsverhoging van 20%. Ik vond het prachtig. Dit jaar moest ik het helaas doen met 4%, en ik heb het gevoel dat het niet zoveel meer de komende jaren gaat worden. Terwijl ik al laag begon in mijn eerste jaar (maar ja, het leek me zo’n leuk bedrijf). I heb het gevoel dat ik me nu al, zo vroeg in mijn carriere, mag voegen bij de groep van inflatiecorrectie. En ja, atos is uiterst tevreden over mijn prestaties, dus daar lag de matige beloning niet aan.
Tegelijkertijd zie ik om me heen dat mijn vrienden/collega’s in de IT steeds stijgen. En betere ontwikkelingsmogelijkheden hebben, want dat vind ik misschien n?g wel belangrijker. Ik krijg aanbiedingen van deze mensen om bij hen te komen werken en de verleiding wordt met de maand groter. Ze verdienen veel meer en krijgen meer waardering. Met die ontzettend leuke fijne collega’s (!!!) die ik bij atos heb, en de pretiige sfeer waar ik ooit voor koos maar waar ik weinig van zie omdat ik bij de klant zit, zakt de binding langzaam weg.
De klant heeft me inmiddels een bod gedaan en het was meer, veel meer dan ik bij Atos verdien (700 euro erbij!) en meer opleiding. Ik twijfel tussen nu tussen atos met zijn fijne collega’s en die marktconforme baan met de waardering waar ik naar op zoek ben. Maar ik ben bang dat ik het wel weet, dapper zijn en tekenen denk ik. Ik ben gek als ik het niet doe.
Atos, wordt wakker.
@weggedreven visje
Klinkt niet leuk inderdaad. Realiseer je echter dat het bij andere werkgevers het gras misschien groener lijkt, maar niet altijd is. Tuurlijk, ze halen je voor een schijntje meer (voor hen) binnen met mooie beloftes over werkinhoud en groei maar daarna sta je lekker stil hoor. Ik ken voldoende voorbeelden van ex-Atos collega’s die nog steeds balen. Of je nu voor het geld of de inhoud weg gaat, ga met je manager een serieus gesprek aan over dat jij je in de markt ondergewaardeerd ziet (en waarop basseer je dat? ben je echt zo goed of wil je gewoon geld?) of dat je onvoldoende uitdaging in je huidige klus hebt. Geef je manager tijd om iets te doen en stel geen ultimatums. Ja, je moet er dan vervolgs wel voor gaan en het waarmaken! 9-tot-5 mentaliteit moet je bij de overheid zijn…
@Bedroeft
Resultaat voor lease- en openbaarvervoersbedrag is goede actie. Jammer dat de vakbonden alle secundaire arbeidsvoorwaarden verbetering (ook flexibilisering, mobiliteitscard etc.) voor modaal inkomen netto 25 euro per maand down the drain doen… Want daar heb je het over. Of zat je al ruim boven modaal? Gelukkig gaat de werkgever van de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals leasebedrag, verbeteringen waar mogelijk al wel doorvoeren.
Allemaal wakker worden. Vooral ook diegenen die nu een goede salarisstijging hebben gehad. Want dit jaar was het dan misschien leuk, volgend jaar zit je ook op 2% of minder. Dan zit je in dezelfde club.
En vergeet je referentiesalaris, dat krijg je toch nooit in het huidige systeem.
Bij goed presteren hoort koopkrachtgarantie. dat is elk normaal bedrijf. Dat is pas marktconform, krijgen wat je hoort te verdienen.
AO Nederland scoort al jaren goed en kan 3,5% zeker betalen, voor iedereen. lees het Annual Report 2007.
En we moeten solidair zijn. 1 orientatetafel voor alle divisies. Het ene jaar is MO beter, het andere jaar SI. That’s life.