Medewerkers die van hun werkgever Atos Origin slechts 2 procent of iets meer loonsverhoging krijgen, hebben al een marktconform salaris. Het betreft veelal personeel dat door insourcing terechtkwam bij de vestigingen in Groningen en Eindhoven. Dat zegt de hr-directeur van de automatiseerder.
Atos Origin differentieert de loonsverhogingen zodanig dat personeel dat nu al een marktconform of hoger salaris heeft, slechts een loonsverhoging van 2 procent of iets meer krijgt. Daardoor kan het salaris van anderen meer marktconform worden. Dat zegt Hans Blom, interim directeur Human Resources (hr) bij de automatiseerder, tegen Computable. Zijn bedrijf is momenteel verzeild in een cao-conflict met de vakbonden, die zelfs werkonderbrekingen organiseerden.
Er is veel onbegrip onder de medewerkers over de magere loonsverhoging die velen ten deel viel. Daar waar de automatiseerder een gemiddelde verhoging van 4,5 procent zegt te bieden, krijgen zij een verhoging die niet veel hoger is dan de inflatie, 2 procent of daar iets boven. In zulke gevallen is hun salaris volgens Blom dan al marktconform. "Wij passen loonsverhoging gedifferentieerd toe zodat iedereen een marktconform salaris krijgt. Als je salaris nu al marktconform is, zal er dus niet veel bij komen." Hij vertelt dat het overgrote deel van de medewerkers boven de 3,5 procent zit die de bonden eisen.
Volgens Blom kan zijn bedrijf veel van het onbegrip weghalen door meer transparantie te betrachten. "De mensen kunnen niet goed inschatten wat een marktconform salaris is. Het is daarom belangrijk dat we meer helderheid gaan geven over de beloningsstructuur."
Groningen en Eindhoven
De hr-directeur beaamt dat onder het personeel dat nu al marktconform wordt beloond en dus een beperkte loonsverhoging krijgt, veel medewerkers zitten die in het verleden door de dienstverlener zijn overgenomen van klanten. "De conclusie dat veel van die mensen op de vestigingen in Eindhoven en Groningen werken, is juist. Met name binnen de divisie Managed Operations zitten veel geïnsourcede mensen."
In Groningen zit veel personeel dat door insourcing is overgenomen van KPN en in Eindhoven werken veel oud-Philipsmedewerkers. Het zijn juist deze vestigingen waar de meeste onbegrip heerst over het loonsbod van Atos Origin en waar op 9 en 10 april het werk anderhalf uur werd stilgelegd. Het was de eerste keer dat dit in de Nederlandse ict-sector gebeurde.
Markt
De automatiseerder baseert de differentiatie van de loonsverhogingen niet alleen op de marktconformiteit van de salarissen. Blom: "We kijken ook naar de dienstverleningstarieven in de markt. Die stijgen niet overal even hard. Ons prijsniveau moet de markt volgen. Doen we dat niet, dan prijzen we onszelf uit de markt."
Het ligt niet in de verwachting dat de directie van Atos Origin zich bij de looneisen van de vakbonden neerlegt. De bonden willen dat iedere medewerker een minimale verhoging van 3,5 procent krijgt. "Ingaan op die eis heeft te grote impact op onze concurrentiepositie", vertelt Blom, die namens de directie aan de cao-besprekingen deelnam. Hij wil wel in gesprek met de bonden, maar dan zonder voorwaarden vooraf. De acties die nu worden gevoerd, passen volgens de hr-directeur 'in de weg die de bonden volgen'. "Maar ze zetten met de acties alles op scherp. Ik zie er een tegengesteld effect van. Uiteindelijk zullen we toch weer om tafel moeten."
Problemen
De werkonderbrekingen die de bonden 9 en 10 april in de Groningse en Eindhovense vestigingen organiseerden, hebben volgens Blom niet tot problemen bij klantorganisaties geleid. "We streven er naar om klanten goed over de acties te informeren. De onderbrekingen vonden niet op hetzelfde moment plaats en ze duurden maar korte tijd. Maar daarmee wil ik de acties niet bagatelliseren."
Overigens weerspreekt Blom vermoedens dat het internationale hoofdkantoor van Atos Origin, in Frankrijk, betrokken is bij de totstandkoming van de loonsverhogingen. "Met de Fransen bespreekt de Nederlandse organisatie alleen zaken zoals de verwachte bedrijfsresultaten. Zij kijken dan wel naar de opbouw van alle kosten, maar het is de Nederlandse directie die beslist over de lonen. Wij zijn een zelfstandige landorganisatie met de eigen verantwoordelijkheid over profit en loss."
Moeizaam Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen? In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. 90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af. De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden. Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht. 9 en 10 april werd het werk anderhalf uur stilgelegd in de vestigingen van Groningen en Eindhoven. |
@Een weglopende Atosser
Met goed en slecht bedoel ik dat je in een bedrijf als Atos Origin voor jezelf moet opkomen, ze komen het je niet brengen. Als je dan met een trillend lipje bij je eindejaarsgesprek ja en amen gaat zeggen en dan af gaat zitten wachten totdat de salarisbrief op je mat valt, moet je in mijn beleving niet gaan lopen piepen. Een CAO in deze branche is trouwens toch al een unicum en mag wat mij betreft overboord, ieder jaar weer dat gezanik om een paar grijpstuivers in de marge. Kortom, als je verder wilt zul je het zelf moeten doen….
Geen managementfunctie; niet bij consulting en alweer 8 jaar in dienst. 5.4% verhoging. Ik ben tevreden. Atos biedt mij veel kansen, leuke collega’s en uitdagende werksfeer. Zowel binnen Nederland als daarbuiten als je dat wilt!
Tegelijk eens dat 2% niet veel is met verwachting inflatie dit jaar. Als je een goede beoordeling hebt, verwacht je toch minstens inflatiecorrectie.
@ Een Weglopende Atosser
Quote:
Ook ga jij er vanuit dat omdat je er 17 bij hebt je marktconform betaald wordt. Dat is appels en peren vergelijken. Je kunt er wel 33% bijkrijgen zoals ons management en toch nog onder de markt zitten (al heb ik daar in hun geval weinig reden toe dat te denken).
Hoe weet jij waar ik vanuit ga, ik kan daar niets over terugvinden in mijn reactie… Ik ga daar dus ook helemaal niet van uit.
Mensen, ga toch weg bij dit soort k**-bedrijven als Atos, Getronics, etc.
De beloningsstructuur is bij dit soort bedrijven waardeloos en dat zal nooit veranderen!
@Blije Atos Original:
binnen het huidige “veroordeling-systeem” is er bitter weinig plaats om een bepaalde mate van chantage-praktijken toe te passen tijdens het eindgesprek, helaas. Tenzij je grotendeels onmisbaar bent…
Maar ik snap je punt.
Los van het feit dat identificatie van deze persoonlijke reacties ver te zoeken is vind ik – als niet-AO-er – dat het imago van AtosOrigin in de ICT-markt op losse schroeven staat door deze salariskwestie.
Als ICT-er heb ik op het punt gestaan om te solliciteren bij deze organisatie. Die gedachte heb ik nu volledig losgelaten.
Dat imago-probleem lijkt mij een serieuzer lange termijnprobleem voor het topmanagement van AtosOrigin, dan de korte termijnsalariskwestie.
Aan de nog zittende AO-ers: worden jullie subjectief beoordeeld (je leidinggevende zegt ‘goed’) of objectief (op basis van kengetallen of SMART targets)?
Over Dhr.Blom: als ‘de mensen niet goed kunnen inschatten wat een marktconform salaris’, hoe doe het mens Dhr.Blom dit dan? Getuigt dit van arrogantie, alwetenheid of gebrek aan communicatie naar je belangrijkste resource: je personeel?
Succes gewenst aan iedere AO-er!
CAO, vakbond en het stakingsrecht zijn 19e eeuwse instrumenten om het weerloze industriele proletariaat voor kapitalistische uitbuiting te behoeden. De ICT-ers die ik ken, en dat zijn er een heleboel, zou ik hier niet onder willen scharen, understatement 😉 Kortom, als je salarisontwikkeling afhangt van dat procentje dat de vakbonden er voor je uit weet te persen, dan zou ik nog maar eens heel goed nadenken over wat jezelf nu eigenlijk in huis hebt!!!
Hee, bijna weg, hoe was je gesprek? Ben je al helemaal weg?
@ex-AOer-in spe:
Het web-based beoordelingssysteem dat AO wereldwijd gebruikt stelt je als medewerker in staat om zelf SMART targets te definieren. Vanuit management krijg je als input een voorstel m.b.t. jouw functie hiervoor. De targets moeten door de medewerker ingevoerd worden, dus je bent er ook zelf bij als je niet-SMART targets zit in te voeren. Je moet er dus wel wat voor doen wil je objectief beoordeeld kunnen worden!
@Ook Tevreden: klinkt als een redelijk systeem!
Ervan uitgaande dat bij voorbaat bekend is welke variabele beloning er past bij de SMART targets: waar gaat nou de hele discussie over? Ik denk de minimumgrens van de beloning. De blaaskaken die niet meer gewend zijn om te werken voor hun geld en dus niet de SMART-targets behalen, willen toch goed beloond worden..
Mijn bescheiden mening van een outsider: ga gewoon werken voor je geld, de targets behalen en niet alleen op de loonlijst staan en verwend zijn met een jaarlijkse salarisgroei.
Mocht je het niet eens zijn met de beoordeling van je leidinggevende, kies dan gewoon eieren voor je geld en ga ergens anders werken. Dit is niet typisch AO-politiek, maar speelt ook bij andere werkgevers. Het inschakelen van de bond is toegeven van je eigen falen en marktpositie. En alleen maar schadelijk voor de organisatie waar je jarenlang van hebt kunnen profiteren.
Ik denk dat AtosOrigin gewoon een cultuurverandering in gang heeft gezet: resultaatgerichte werknemers worden goed beloond, de rest inflatie-corrigerend. Ben je het er niet mee eens? Wie houd je tegen om elders te solliciteren? Wees wel voorbereid dat de goede naam AtosOrigin dan ineens tegen je kan werken: je nieuwe werkgever houdt immers de markt ook in de gaten…