Medewerkers van de Groningse vestiging van Atos Origin leggen vandaag om tien uur het werk neer. De werkonderbreking volgt nadat eerdere ludieke acties voor een betere cao volgens de vakbonden geen resultaat opleverden.
Medewerkers van de Groningse vestiging van Atos Origin leggen woensdag 9 april vanaf 10 uur 's ochtends het werk neer uit onvrede over het verloop van het cao-overleg tussen de directie en de bonden. Daartoe hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en Qlix-IT opgeroepen.
Donderdag 10 april 2008 wordt de actie gevolgd door een werkonderbreking van Atos Originpersoneel van de vestiging in Eindhoven.
De vierde bond die is betrokken bij de totstandkoming van een collectieve arbeidsovereenkomst bij de automatiseerder, De Unie, doet niet mee omdat zijn leden de werkonderbreking hebben afgewezen. Wouter van Lidth de Jeude, bestuurder bij De Unie, licht toe dat het standpunt van zijn organisatie echter hetzelfde blijft. "Ik respecteer de acties van de andere bonden volledig en zij respecteren het besluit van ons."
Flyeracties
Dinsdag 1 en woensdag 2 april was De Unie nog wel aanwezig bij flyeracties aan de poort van de vestigingen van Atos Origin in Rijswijk, Arnhem en het hoofdkantoor in Utrecht. Die acties verliepen volgens Van Lidth de Jeude 'uitstekend en precies zoals bedoeld.'
Eind maart voerde de bonden ludieke acties bij de vestigingen in Groningen en Eindhoven. Van Lidth de Jeude zegt dat de meeste pijn bij juist die twee lokaties zit. In Groningen werken veel mensen die zijn overgenomen van KPN, terwijl in Eindhoven veel oudpersoneel van Philips werkt.
Beton
De Uniebestuurder vindt dat het bestuur van Atos Origin te ver gaat bij de loondifferentiatie tussen de verschillende locaties. "Het bestuur heeft zich zo hard als beton opgesteld", zegt Van Lidth de Jeude. Hij hoopt dat de bestuursleden uiteindelijk overstag gaan, maar durft geen uitspraak te doen over de afloop van de acties.
Atos Origin reageert morgen op de stakingen.
Moeizaam Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen? In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. 90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af. De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden. Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht |
De vakbonden willen de CAO verlengen met voorwaarden. De werkgever wil de CAO continueren met maximaal 2% loonindex. Is een staking in dit geval wel zo handig? Hoe laag is de organisatiegraad, de actiebereidheid? Gaat Atos Origin als gevolg (nog meer) werkzaamheden exporteren of uitbesteden? Gaat Atos Origin nu (versneld en nog meer) medewerkers outsourcen?
Kortom: Is het middel niet erger dan de kwaal?
Een gevalletje “Oude wijn in nieuwe zakken”?
De oude wijn is dan de “sterfhuisconstructie” voor Eindhoven en Groningen, die ingecalculeerd is.
De nieuwe zakken zijn de vakbonden, die de alvast de fundamenten slopen.
Mijn advies: Drink de wijn voordat-ie zuur wordt…
Ja, dat zijn collega’s waar je wat aan hebt: de beterweters die gaan zitten miezemuizen terwijl de anderen de kastanjes uit het vuur halen. Zet al dat intelellect eens aan werk waar je collega’s wat aan hebben!
Als de medwerkers de directie niet met stokslagen naar de onderhandelingstafel drijven dan kunnen de vakbonden blijven aanbieden te willen onderhandelen, maar dan gebeurt er niks.
Harde aktie gericht op de interne bedrijfsvoering raakt ze rechtstreeks.
Automatiseerders weten toch alles van start/stop/bad performance? nou dan!
@kinkindekabel
“Zet al dat intellect eens aan werk waar je collega’s wat aan hebben!”
Ga zo door, want kinken in kabels, stokken in het wiel, voeten tussen de deur en zand in de motor zullen de sterfhuisconstructie zeker bespoedigen.
Maar als je je baan kwijtraakt niet zeuren, want zure wijn behoeft geen mens…
Beste kinkindekabel.
Het enige dat je raakt is je eigen portemonnee.
Je betaald de werkonderbreking met overuren of onbetaald verlof.
Zijn er klanten die echt iets gemerkt hebben van de onderbreking ?
of is er gewoon iets meer ruimte op de SLA voor de rest van het jaar
Ik hoop dat al die lui die niet meededen maar wel anderhalf uur voor het raam stonden te koekeloeren ook zo flink zijn die tijd op te boeken als niet gewerkte tijd. Kortom als je niet meedoet en alleen maar commentaar hebt ga dan ook gewoon aan het werk!
Tja, staken of andere ludieke acties zullen helaas soms gelijk je eigen portemonnee raken, maar liever NU eenmalig de portemonnee en in de toekomst een marktconforme cao met minimaal toch de inflatie, levert in ieder geval dan geen achteruitgang op in de knip …
Maar degene die nu de 4-8% procenten nemen, (en hier dus wellicht niet staan) moeten straks niet zeuren als ZIJ aan het eind van hun referentiepunt komen en het ook met een schamele verhoging moet doen. DAAROM, NU HEB JE DE KANS VOOR EEN BETERE CAO OOK VOOR DE TOEKOMST!
Ik stel voor de we het management van Atos outsourcen. Dat zal nog eens een besparing zijn en de aandeelhouders geen windeieren leggen. En wie zal ze missen?
@Tipsandtrick
Helemaal mee eens.
De werkgever vraagt aan ons om kwaliteit te leveren en we doen ons uiterste best. Wat krijgen we er voor terug? Nog niet eens een fatsoenlijke prijscompensatie. Schandaaaaaaaaaalig.
Ook van die medewerkers die 8% of meer hebben gepakt (ik neem het ze niet kwalijk dat ze daar tevreden over mogen zijn) mag wel een beetje meer solidariteit verwacht worden. Ik pleit voor een veel gelijkmatiger loonontwikkelijk. Een loonontwikkeling die recht doet aan je ontwikkeling en je waarde op de markt, maar ook je inzet beter waardeert.
Daarom ben ik al jaren freelancer.
150.000 EUR per jaar voor hetzelfde werk waar voor je bij ATOS 40.000 EUR verdient