Ericsson heeft een netwerkplatform ontwikkeld voor het gebruik van LTE, de nieuwste generatie supersnel mobiele breedband. Begin april demonstreerde de netwerkleverancier het platform met behulp van een mobiele telefoon. De technologie is sneller dan veel vaste internetverbindingen.
Ericsson heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van Long Term Evolution (LTE), de mobiele breedbandtechniek die voortborduurt op het veelgebruikte umts en zijn snellere opvolger hsdpa. De netwerkleverancier kondigde begin april het M700 mobiele platform aan, dat volgens het bedrijf het eerste commercieel beschikbare platform voor LTE is. Het bedrijf demonstreerde het platform tijdens een beurs in Las Vegas met behulp van een prototype mobiele telefoon.
Sneller dan vast
De technologie kan snelheden bereiken van 100Mbps downlink en tot 50Mbps uplink, wat sneller is dan de meeste vaste breedbandverbindingen. Het M700-platform ondersteunt volgens de Zweedse onderneming realtime mobiele diensten zoals online games en video-streaming. Het platform kan gebruikmaken van bandbreedtes tussen 1,4 en 20MHz, waardoor het wereldwijd kan worden ingezet met verschillende netwerken.
Het formaat en het stroomverbruik van het M700-platform zou vergelijkbaar zijn met de huidige 3G-platformen. De eerste producten gebaseerd op het nieuwe platform, zullen geen mobiele telefoons zijn, maar data-apparaten zoals laptop-modems, express cards en usb-modems voor laptops. Het ligt echter voor de hand dat dochteronderneming Sony Ericsson mobiele telefoons voor het platform gaat ontwikkelen.
Prototypes
Björn Ekelund, productmanager van Ericsson, vertelde aan het Amerikaanse PC World dat nog dit jaar prototypes op basis van het M700-platform verwacht mogen worden. Pas in 2009 of 2010 zouden de eerste producten op commerciële basis verschijnen.
Ook veel concurrenten van netwerkleverancier Ericsson, zoals Nokia Siemens Networks, NTT DoCoMo, Alcatel-Lucent en NEC, werken aan LTE-platforms. Bovendien omarmen steeds meer grote telecomaanbieders, zoals Vodafone, Verizon Wireless en China Mobile, de LTE-technologie.
WiMAX
Grootste technologieconcurrent van LTE is WiMAX, met als grootste pleitbezorger chipfabrikant Intel. WiMAX is weliswaar nu al verder ontwikkeld dan LTE, maar heeft wel enkele nadelen. Zo moet het vereiste dichte netwerk van antennes nog worden opgezet en zijn de ideale netwerkfrequenties (nog) niet vrijgegeven. LTE kan in principe gebruikmaken van de bestaande infrastructuur en van kleinere delen van het frequentiespectrum.