Overal je winkel, bedrijfspand of desnoods je huisdier in het oog blijven houden via web en mobiel, met op afstand bestuurbare beeldinstellingen. Dat is mogelijk met de nieuwe dienst van KPN.
Iedereen had het kunnen verzinnen, het bestaat ook in vele toonaarden: webcams bij je thuis of kantoor op afstand bekijken. Maar met InBeeld heeft KPN heeft er een aantal mogelijkheden aan toegevoegd die het tot een stabiele zakelijke dienst met toegevoegde waarde maken.
Beelden zijn via internet of mobiele telefoon live te bekijken maar ook in terug te zien vanuit een opslag. InBeeld is voor verschillende doeleinden in te zetten:
- Alarmering: Is er iemand op een locatie wanneer u dat niet verwacht?
- Controle: Loopt het laden en lossen op schema?
- Marketingdoeleinden: Hoe bewegen klanten zich door de winkel?
De gebruiker stelt zelf in waar en wanneer de camera opneemt. Dit kan met het instellen van venstertijden maar ook met bewegingsdetectie. Op de webpagina wordt het camerascherm verdeeld in een aantal vlakken. Per vlak kun je instellen met welke gevoeligheid bewegingen gesignaleerd moeten worden. Wanneer in deze vlakken beweging wordt waargenomen, begint de camera met opnemen.
Die detectie is eventueel ook te koppelen aan een alarmsignaal dat naar de mobiele telefoon en/of e-mail gaat waarna de eigenaar van een zaak direct kan kijken of er iets loos is.
Bij de keuze voor vaste opnametijden is het mogelijk om op gezette dagen en tijden beelden op te nemen, bijvoorbeeld bij openingstijden of aflevertijden van uw leveranciers. Ook kunnen de inzet en het handelen van personeel worden geobserveerd.
De inzet hiervoor en voor marketingdoeleinden roept privacyvragen op: weer een Big Brother element erbij voor personeel en klanten. "Dat hoeft niet. We leveren er een sticker bij die de winkelier op zijn ruit kan plakken zodat het personeel en bezoekers weten dat ze worden opgenomen. In veel gevallen zijn er nu ook al camera’s maar de beelden daarvan worden alleen lokaal verwerkt of via een centrale bekeken. Nu kan de ondernemer dat zelf doen", aldus een woordvoerster van KPN op een beurs afgelopen week.
Voor InBeeld heeft een bedrijf per in te zetten camera een internetverbinding nodig met een uploadsnelheid van minimaal 512 Kb/s, en wel van KPN zelf. KPN biedt de camera aan voor 200 euro, de installatie voor 75 euro en vraagt 15 euro per maand voor de dienst. Een ontvangen sms kost 25 cent. Bij privé gebruik komt er 19 procent btw bij.
Alle beelden worden opgeslagen in het CyberCenter van KPN, dat wil zeggen de servers van het telecombedrijf en zijn op ieder moment te raadplegen. Echter, de opnametijd is met de 50MB ruimte beperkt tot ongeveer vier uur, wat een limiet kan betekenen voor een ondernemer die wat langer niet de beelden kan bekijken.
Om die reden is er tegen extra betaling extra harde schijfruimte online beschikbaar, van 1GB voor 3 euro per maand oplopend tot 1000GB voor 80 euro per maand. Die schijfruimte is ook in te zetten voor andere softwarediensten zoals Back-Up Online.
Mobiel inloggen is mogelijk met mobiele telefoons die Java (MDIP 2.0 compliant) ondersteunen, in combinatie met gprs, umts of hsdpa. InBeeld is gegarandeerd te bekijken met onder meer de Nokia 6630, 6680, 6233 en 6230i, de Sony Ericsson K800i en K600 en Samsung Z500 en D600
Via InBeeld.eu logt de abonnee in. Het domein duidt op een Europese dienst. Zover is het nog niet. Het is in het Nederlands, maar internet biedt in principe de mogelijkheid om dit in veel landen aan te bieden.
Volgens de woordvoerder van KPN komt er geen aparte aankondiging van deze dienst en blijft deze voorlopig beperkt tot aanbod in Nederland.