Een nieuw datacenter heeft een gemiddelde bouwtijd van 12 tot 18 maanden. Dat kan een stuk sneller volgens APC-MGE. Het bedrijf claimt dat nieuwbouw in zeven maanden kan.
APC-MGE is samen met Lithos een joint venture gestart om samen datacenters te bouwen onder de naam Flex DC. De twee claimen dankzij prefab constructies en elektrisch en mechanisch voorontwikkeld materiaal een bouwtijd van zeven maanden en tot 30 procent lagere kosten.
Het ideale datacenter
"We hebben twee jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken" zegt algemeen directeur Paul Ike van APC-MGE Nederland. "Ontwerp vanuit een blanco situatie het ideale datacenter, zij het verticaal of horizontaal, maar wel flexibel, schaalbaar en modulair. De uitgangspunten waren een Tier 3+ datacenter met complete infrastructuur, eenvoudige down- en upscale mogelijkheden, een ‘one-stop-shop’, lage kosten en snelle inzetbaarheid. Dat werd Flex DC."
Basisontwerp
Het basisontwerp gaat uit van een vrijstaand gebouw met twee lagen. Beneden zijn de technische ruimten gepositioneerd, met daarin trafo, koeling en generatoren. Ook de stroomvoorziening en ups’en (uninterruptible power supplies) zijn beneden geplaatst. Rondom het gebouw zijn er toevoermogelijkheden voor tankwagens.
Op de eerste etage is voorzien in een vloeroppervlak van 300 m2, waarop plaats is voor maximaal 144 racks. De stroomvoorziening en de koeling komen direct vanaf de begane grond door de vloer heen waardoor er zeer weinig capaciteitsverlies is en dus een hoog rendement. Bovenop het dak staan de chillers, die zorgen voor de koeling. APC-MGE stelt als basis in-row koeling voor, dus tussen de rijen racks. Die koeling kan in het Flex DS-ontwerp worden opgeschaald naar een high density-omgeving van 1 MW (mega Watt) effectief. Indien in de toekomst meer oppervlakte nodig is, kunnen dergelijke blokken worden bijgebouwd en onderling gekoppeld.
Zonder keurslijf
Het toverwoord is standaardisatie, maar zonder dat er een keurslijf ontstaat, aldus APC. Flex DC gebruikt standaardcomponenten, in combinatie met prefab-constructies, waardoor weinig constructie ter plekke nodig is. Dit helpt ook bij onderhoud en uitbreiding. Hierdoor zouden de totale eigendomskosten (TCO) tot 30 procent lager uitvallen.
Jeroen Schlosser, operations manager bij datacenter-aanbieder TelecityGroup, bevestigt de voordelen van standaardisatie: "Uiteraard heeft het hanteren van een eenvoudige standaard, die modulair te schalen is, zijn voordelen. Bijvoorbeeld voor de doorlooptijd van de bouw."
Toch stelt Schlosser dat standaardoplossingen niet altijd voldoen aan de eisen van klanten. "Bij gestandaardiseerde ontwerpen worden veel concessies gedaan ten behoeve van een lage TCO, waardoor de leverancier niet altijd aan de cruciale en specifieke eisen van individuele klanten kan voldoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld financiële instellingen of grote multinationals die met eigen rack- en distributieoplossingen willen werken."
Binnen zeven maanden
Volgens directeur Paul Ike van APC kan een datacenter naar Flex DC-ontwerp in zeven maanden worden opgeleverd, terwijl 12 tot 18 maanden gebruikelijk is. "Hierdoor kan een product sneller op de markt worden gebracht en genereert het dus eerder inkomsten."
Laurens Rosenthal, innovation director van datacenter-aanbieder EvoSwitch, betwijfelt of die termijn in de praktijk haalbaar is. "Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging" stelt hij. "Wij hebben net een uitbreiding van het datacenter met 1000 racks gedaan binnen een bestaande schil en dat heeft acht maanden geduurd, terwijl wij een ingewerkt team hebben. De voornaamste bottleneck is de levertijd van sommige hardware componenten."