Storage-expert Jon Toigo moet niets hebben van storage-aanbieders die claimen dat hun apparaten minder stroom verbruiken. Dé oplossing voor het almaar stijgende elektriciteitsverbruik is volgens de analist namelijk veel eenvoudiger: bewaar niet alles, maar gooi simpelweg meer weg!
"The greenest part of your IT-infrastructure is the delete key." Met die ‘one-liner’ maakte analist Jon Toigo tijdens Sun StorageTek’s internationale gebruikersconferentie duidelijk hoe hij aankijkt tegen alle verhalen over groene datacenters. Natuurlijk gebruiken al die storage-systemen teveel elektriciteit en uiteraard moeten we daar wat aan doen.
Maar volgens de storage-expert ligt daar de kern van het probleem niet. Steeds meer bedrijven besluiten om niet langer uit te zoeken welke bestanden en gegevens nu wel of niet bewaard moeten worden, maar slaan simpelweg alles op.
Twee redenen
Dat is een van de twee redenen, meent Toigo, dat de behoefte aan opslagcapaciteit al enkele jaren zo stevig groeit. De andere reden is de iPod. Toigo verzette zich tijdens zijn voordracht hevig tegen wat hij ‘zogenaamde marktonderzoeken’ noemde, die aangeven dat er sprake is van een data-explosie. Die is er helemaal niet, claimt hij. Althans: niet als we kijken naar het bedrijfsleven en de overheid. Het gaat in zijn ogen om opgeklopte resultaten waarbij voor het gemak de enorme groei van mp3’s en digitale foto’s bij zakelijke data-opslag is opgeteld. Leverancier creëren nu eenmaal graag een gevoel van urgentie, zo stelde hij vast.
Storage-managers doen er goed aan zich niet door dit soort cijfers van de wijs te laten brengen. Het is daarentegen wél belangrijk dat zij hun gebruikers helpen om beter vast te stellen welke informatie wel moet worden vastgelegd en welke net zo goed weg kan. Dat zal een flinke impact hebben op de groei van de opslagbehoefte en daarmee ook een flinke rem zetten op de groeiende behoefte aan elektriciteit.
Geen prioriteit
Elektriciteitskosten staan niet hoog op de prioriteitenlijstjes van storage-afdelingen, stelt Toigo. Hij verwijst naar zijn blogpost over een onderzoek van Bridgehead Software. Deze Britse aanbieder van software voor datamanagement ondervroeg eind vorig jaar 324 ict-managers en ict-professionals in Engeland en de Verenigde Staten naar hun belangrijkste zorgen en problemen. In de top tien komt elektriciteitsverbruik niet voor. Op de eerste plaats staat disaster recovery, dat bij meer dan de helft van de ondervraagde IT-afdelingen (59 procent) bovenaan de agenda staat.
Wat verder opvalt, is dat archivering een hoofdrol speelt. Dat is ook niet zo vreemd, gezien de toegenomen druk die wet- een regelgeving legt op het beheer van informatie binnen organisaties. Direct na disaster recovery staat in de prioriteitenlijst het archiveren van bestanden (57 procent). Prioriteit nummer drie het archiveren van e-mail (55 procent). Op de vierde plaats staat het maken van backups (eveneens 55 procent).
Verwarring over archivering
De belangrijke rol van archivering heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met het fenomeen ‘compliance’. Ook het feit dat er lange tijd veel verwarring heeft bestaan over de vraag wat archivering nu precies is, lijkt hier een rol te spelen. Het onderscheid tussen het maken van backups, het regelen van uitwijk naar een secundaire site en het archiveren van informatie is lange tijd onduidelijk geweest.
Backups en disaster recovery hebben namelijk betrekking op productiedata. Archiveren gaat vooral om het vastleggen van informatie die voor een bepaalde periode moet worden bewaard. En dat kan dan om commerciële redenen óf vanwege regelgeving zijn. De betrokken leveranciers geven dit belangrijke verschil vaak niet duidelijk aan.
Dat het in beide gevallen om zeer verschillende storage-oplossingen gaat, zal duidelijk zijn. Bij productiedata draait het allemaal om beschikbaarheid en snelle toegangstijden. Bij archivering ligt de nadruk veel meer op authenticiteit en bijvoorbeeld het bewijsbaar kunnen weggooien van informatie.
Anders ingezet
Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Bridgehead dat archivering vaak wordt ingezet om de toegang tot informatie binnen de organisatie verder te kunnen verbeteren. Ook de belangstelling voor archivering als oplossing voor disaster recovery blijkt met 75 procent groot. Een kleine zestig procent werkt met systemen voor archivering om aan wet- en regelgeving te kunnen voldoen.
Andere interessante resultaten uit het onderzoek zijn het archiveren van databases en wat wel genoemd wordt ‘continuous data protection’ (CDP). Deze laatste storage-aanpak is vooral populair geworden met de opkomst van 24/7 beschikbare applicaties, die eisen dat een eventuele storing zeer snel kan worden verholpen. Dat stelt uiteraard ook de nodige eisen aan de manier waarop data wordt vastgelegd en de beschikbaarheid wordt gegarandeerd. Versleuteling van informatie wordt inmiddels ook belangrijker gevonden. Eenvijfde van de storage-functionarissen heeft hier zorgen over, zeker als het gaat om gearchiveerde data.
Storage kost stroom
Toch komt ook uit dit onderzoek naar voren dat het energieverbruik van het storage-park wel een punt van aandacht is. Maar liefst 84 procent van de ondervraagde functionarissen is van mening dat de leveranciers op dit gebied nog onvoldoende actie ondernemen. Dit ondanks het feit dat steeds meer aanbieders van opslagsystemen zich profileren als een groene leverancier. De geënquêteerde ict-managers en -professionals menen dat er meer mogelijk is, maar dat de aanbieders op dit punt nog te weinig doen.
Topprioriteiten rond storage
-
disaster recovery (59%)
-
file archivering (57%)
-
e-mail archivering (55%)
-
backup (55%)
-
database archivering (42%)
-
continuous data protection (26%)
-
encryptie van gearchiveerde informatie (22%)
-
storage management en information lifecycle management (13%)
-
storage resource management (12%)
-
consolidatie van secundary storage (10%)
Bron: Bridgehead Software
Er staat “Steeds meer bedrijven besluiten …..slaan simpelweg alles op.” Ik ken geen enkel bedrijf dat data ging deleten, want stel je voor dat ze het nog eens nodig zouden hebben.